Istraživanje Dr. Oz-a: Da li je zelena kafa delotvorna?

Istraživanje Dr. Oz-a: Da li je zelena kafa delotvorna?

Mega popularni show Dr. Oz sproveo je najopsežnije istraživanje do sada o efikasnosti zelene kafe na mršavljenje. Proverite šta je istraživanje pokazalo i da li je zelena kafa zaista delotvorna.

Zelena kafa se odnosi na sirove ili nepržene semenke kafe. Zrna zelene kafe su čista, suva, pržena i mlevena zrna za proizvodnju kave. Istraživači tvrde da ekstrakt zrna zelene kafe može da pomogne kod mršavljenja. Pročitajte u nastavku o zelenom zrnu kafe kako biste saznali više o tome.

Pomaže li zelena kafa kod mršavljenja?

Najnovija studija o zrnu zelene kafe je objavljena u januaru 2012. pod nazivom „Dijabetes, metabolički sindrom i gojaznost“. Istraživači su sledili skupinu od 16 odraslih osoba čiju su ishranu dopunjavali posebnim zrnima zelene kave s ekstraktom klorogene kiseline u različitim dozama (bilo 700 ili 1050 miligrama na dan) tokom 12 nedelja. Svih 16 odraslih ispitanika imalo je prekomernu telesnu težinu, pa su imali BMI (indeks mase tela) veći od 25. Ispitanici su izgubili u proseku gotovo 8 kilograma ili 10 % njihove ukupne telesne težine i 4,4 % od njihove ukupne telesne masti.

Kako bi testirali efikasnost ekstrakta zelenog zrna kafe Dr. Oz Show show je napravio projekat pod vođstvom stručnjaka, uključujući dr. Caroline Apovian i registrovanog dijetetičara Kristina Kirkpatricka. To je najveći projekat koji je show ikada proveo.

U projektu je učestvovalo 100 žena, starosti između 35 i 49 godina koje su bile gojazne prema BMI-u koji je kod njih iznosio između 25 i 45. Žene nisu bile trudne niti dojilje pa nisu imale nikakve velike zdravstvene probleme kao dijebetes, srčani ili moždani udar. Žene su dobile ekstrakt zrna zelene kave ili placebo zatim uputstva da popiju kapsulu od 400 mg, tri puta dnevno – 30 minuta pre svakog obroka. Nijedna sudionica nije znala je li dobila prave ili placebo kapsule. Osim toga, sudionice projekta su dobile uputstvo da ne menjaju svoju ishranu, ali da vode belške o tome kako su se hranile i šta su jele kako bi pomogle dr. Oz-u pri uvidu u njihovu ishranu. Dve nedelje nakon, sudionicama je izmerena telesna masa.

Za dve nedelje, grupa žena koje su pile kapsule s ekstraktom zrna zelene kafe u proseku je izgubila dva kilograma. Žene koje su pile placebo kapsule prosečno su izgubile manje od jednog kilograma što se pripisuje njihovoj svesti o ishrani i beleškama o ishrani koje su morale da vode.

Kako da prepoznate “pravu” zelenu kavu?

Mnoge kompanije i web stranice cene ovaj dodatak ishrani, pa potrošači bi trebali da budu na oprezu pri kupovini istih. Nemojte da kupujete lažne i neefikasne proizvode. Kada se odlučite za kupovinu pažljivo gledajte popis sastojaka. Kapsule zelene kafe trebale bi da sadrže barem 45 % klorogenične kiseline. Više od 45 % je u redu, ali tablete sa manjim iznosom nisu testirane u studijama koje pokazuju kao rezultat gubitak kilograma.

Ako na popisu sastojaka nema klorogenične kiseline, ne kupujte proizvod! Na popisu sastojaka trebalo bi da piše da proizvod ne sadrži veštačke sastojke i dodatke.

Kapsule se razlikuju prema rasponu doziranja. One mogu da budu 200 mg, 400 mg, 800 mg itd. Za Dr. Oz Show eksperiment, sudionice su dobile kapsule od 400 mg.  Međutim, u nekim kliničkim ispitivanjima se i manja gramaža pokazala uspešnom pri skidanju suvišnih kilograma. Takođe se preporučuje vođenje dnevnika ishrane kako biste postali svesni svoje potrošnje, odnosno unosa količine hrane.

Ko bi trebao da konzumira ekstrakt zrna zelene kafe? Odgovor je- većina zdravih odraslih osoba koje žele da izgube na težini. Trudnice i dojilje ne bi smele da konzumiraju. Dodatak je relativno nov i ne postoje istraživanja koja su dolazana na decu- deca ne smeju uzimati ovaj dodatak. Takođe, ne smeju da ga konzumiraju osobe alergične na kafu ili kofein.

Ono što je najvažnije, iako je eksperiment u showu dao pozitivne rezultate nalazima, Dr. Oz Show ne promiče neki određeni brand ekstrakta zrna zelene kafe.

Isto tako, ne postoji pilula koja je efikasnija od redovnog vežbanja i zdrave i uravnotežene ishrane.

Zelenu kafu potražite i u našem WebShop-u.

Izvor: http://www.doctoroz.com/videos/green-coffee-bean-project

Vaša ocjena članka:

0 / 5 (0 votes)

Drugi upravo čitaju: