Čaj od đumbira

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je ukusan, egzotičan, pikantan, a delovanje đumbira je blagotvorno na organizam. Može da se pije topao ili ohlađen. Ovaj blagotvorni napitak preporučljivo je da pijete u dozi od pola litre (dve šolje)  dnevno. Ako ga pijete kao lek tokom bolesti onda doza treba da se pojača.

Đumbir se koristi kao lek za suvo grlo, prehladu, probavne tegobe, vrtoglavicu i migrenu. Kompletan popis lekovitog dejstva pročitajte ovde.

Recept za topli čaj, 1 šoljica

  • pripremite parče korena đumbira tako što ćete da ga operete i ogulite (guljenje nije obavezno, jer kora đumbira je hranjiva)
  • narendajte ili naseckajte na tanke komadiće. Potrebno vam je 1 čajna kašičica za jednu šoljicu čaja.
  • u šoljicu stavite naseckani đumbir i prelijte sa 2 dcl provrele vode
  • sačekajte 5 minuta, a zatim procedite
  • po želji dodajte limun i med

Recept za topli ili hladni čaj, 1 litra

  • nasecite parče đumbira, dužine oko 4- 5 cm
  • operite ga i ogulite, a zatim sitno naseckajte
  • stavite vodu (1 litar) da prokuva, a zatim ubacite naseckani koren
  • smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri 15- 20 minuta
  • ocedite i odstranite komadiće đumbira, i po želji dodajte limun i med
  • poslužite topao čaj ili stavite u frižider ako želite da dobijete hladni čaj

Ukoliko vam je ukus čaja prejak, sledeći put stavite manje đumbira, a ukoliko je preslab dodajte više đumbira.

Nabavka i čuvanje svežeg đumbira

Sveži đumbir možete da nabavite u prodavnicama zdrave hrane, na pijaci i velikim trgovačkim lancima.

Kako bi đumbir zadržao sva lekovita svojstva, najbolje da ga čuvate u zamrzivaču i to zatvorenog u plastičnu kesu ili zamotanog u krpu.

Da li želite da saznate više o zelenom čaju?

Vaša ocjena članka:

4 / 5 (1 votes)

Drugi upravo čitaju: