Napravite domaći pekmez od jabuka

Napravite domaći pekmez od jabuka

Želite li da napravite ukusni pekmez od jabuka? Isprobajte zdravu varijantu bez šećera i konzervansa!

Pekmez od jabuka je omiljeni u našim krajevima zbog odličnog ukusa i izobilja jabuka. Može da se pripremi sa slatkim ili kiselim jabukama, u zavisnosti od toga kakav ukus preferirate.

Pekmez od jabuka pripremljen po ovom receptu je ukusan i zdrav i može da se koristi pomešan sa žitaricama, u kolačima, kao nadev raznim pitama ili jednostavo kao preliv.

Potrebni sastojci:

  • 750 g narendane jabuke
  • 250 g narendane šargarepe
  • 100 ml vode
  • 1 burbon vanilin šećer
  • cimet (po izboru)
  • karanfilić (po izboru)
  • sok od jednog limuna

Jabuke same po sebi sadrže dovoljno šećera, zato u pekmez nije potrebno da se dodaje dodatni šećer i takav pekmez je mnogo zdraviji. Ako ipak ukoliko preferirate varijantu sa šećerom, gore navedenim sastojcima možete da dodate 500g šećera, ili kao zdravu alternativu prirodni zaslađivać od stevije.

Uputstvo za pripremu:

  • Jabuke je potrebno oguliti, izrendati i usitniti štapnim mikserom ili blenderom.
  • Pomešajte ih sa ostalim sastojcima i stavite ih u posudu.
  • Pustite da mešavina provre i kuvajte na laganoj vatri povremeno mešajući otprilike 40 minuta.
  • Tokom kuvanja na površini može da se stvori pena koju je potrebno uklanjati kašikom.

Čuvanje pekmeza

Još vruć pekmez sipajte u tegle koje je potrebno prethodno oprati i sterilisati u rerni na 100-110ºC. Zatvorite i preokrenite tegle na par minuta kako bi se napravio vakum. Pekmez treba da se postepeno hladi i čuva na suvom i hladnom mestu.

Tagovi:

domaći pekmez od jabuka

Vaša ocjena članka:

0 / 5 (0 votes)

Drugi upravo čitaju: