Leblebija- priprema i nekoliko recepata

Leblebija- priprema i nekoliko recepata

Leblebija je jedna od osnovnih namirnica u zdravoj vegetarijanskoj ishrani, jer je vrlo hranjiv i ukusan. U prodavnicama obično nalazimo suvu (dehidriranu) leblebiju u rinfuzi, ali moguće je da je kupite u konzervi, spremnu za konzumiranje bez pripreme. Na retkim mestima se prodaje i sveža leblebija.

pripremu jela od leblebije koristimo suvu leblebiju.

Priprema leblebije

  1. Jela sa leblebijom poželjno je da planirate unapred, jer leblebiju treba da potopite. Najbolje je potopiti preko noći. Što je duže potopljena to ćete je kraće kuvati. Ukoliko je leblebija bila potopljena 8 sati trebalo bi je kuvati oko 2 sata, a ukoliko je odstajao u vodi 12- 16 sati potrebno je kuvati samo jedan sat ili čak manje.
  2. Leblebija će potapanjem u vodi nabubriti, ali neće znatno da omekša. Dobro je isperite pre kuvanja. Stavite je u lonac i zalijte vodom, dodajte prstohvat soli pa kuvajte na jakoj vatri. Vreme koje je potrebno da se skuva zavisi od toga koliko dugo je bila potopljena, a varira od 40 minuta pa do dva sata. Isprobajte s vremena na vreme da li je dovoljno smekšala i procenite kada je gotova.
  3. Pustite još neko vreme da stoji u vrućoj vodi.
  4. Odstranite vodu i leblebija je spremna.

Recepti sa leblebijom

Humus,  namaz od leblebije poreklom iz Azije, verovatno je najpoznatije jelo sa ovom namirnicom. Humus je jednostavan za pripremu, evo recepta.

Leblebija se često priprema u salatama, evo takvog recepta:

Salata od leblebije i rajčice

U veliku posudu pomešajte leblebiju, crveni luk, beli luk, paradajz, peršun, maslinovo ulje, sok od limuna, so i biber. Ova salata najbolja je hladna zato posudu pre serviranja stavite na dva sata u frižider (a možete da ostavite da se hladi i celu noć)

Uz leblebiju odlično idu i mlade mahune, feta sir, masline, artičoke zatim rukola i zelena salata.

Tagovi:

leblebija recepti, leblebija recept, leblebije recept, leblebija priprema, leblebije recepti, leblebija, Leblebije priprema, leblebije, salata od leblebija, jela od leblebija

Vaša ocjena članka:

4 / 5 (21 votes)

Drugi upravo čitaju: