Kako da se rešite peruti na prirodan način?

Kako da se rešite peruti na prirodan način?

Iako je reč o medicinskom problemu, pojava peruti nema ozbiljnijih posledica, pa tako najviše predstavlja estetski problem. Uzročnik nastanka peruti je gljivica Pityrosporum ovale, koju je kao prirodnog stanovnika kože skoro nemoguće da potpuno iskorenite. Međutim, uticajem na razne faktore koji podstiču njeno razmnožavanje moguće je da efikasno rešite ovaj problem.

Uzroci nastanka peruti

Postoji nekoliko uzroka pojave peruti:

  1. Manjak vitamina B – kako bi nadoknadili manjak ovog vitamina uključite u svoju ishranu plodove mora (ribe, kamenice), sveže povrće (kupus, paradajz i šargarepu) i orašaste plodove (orasi, kikiriki).
  2. Tvrda voda – ako je voda prezasićena kalcijumom, magnezijumom ili gvožđem potrebno je da instalirate filter za vodu. Tvrda voda dovodi ne samo do pojave peruti, već i do opadanje kose.
  3. Nepravilna terapija – agresivni proizvodi za kosu mogu da dovedu do poremećaja žlezdi lojnica, a kao posledica toga može da se pojavi perut. Preporučuje se korištenje proizvoda koji sadrže pirition i ketokonazol koji deluju i na simptome i na uzročnike peruti. Također, poželjno je da perete kosu nekoliko puta nedeljno (čak i ako imate masno teme) kako biste odstranili odumrle ćelije čije nakupljanje uzrokuje nastanak peruti.
  4. Poremećaji u organizmu – perut je zajednički satelit gastrointestinalnog trakta i nervnog sistema. Kod pojave peruti trebali biste da obratite pažnju na način života, izbegavate stres, osigurate zdrav i miran san i dovoljno odmora.

Kako da se rešite peruti na prirodan način?

Kod pojave peruti, njega kose zahteva upotrebu posebnih šampona (npr. Oronazol šampon), prema savetu dermatologa. Međutim, u tome vam mogu efikasno da pomognu i neki prirodni preparati. Evo koji:

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće efikasno uklanja perut, ali i svrab temena. Poznato  je njegovo delovanje u borbi protiv gljivica i bakterija pa se zato primenjuje i kod uklanjanja peruti. Nakon što ste oprali kosu šamponom, nanesite regenerator, a potom utrljajte jabukovo sirće u teme. Ostavite neko vreme da deluje, a zatim isperite. Kako biste ublažili miris sirćeta možete da pomešate dve kašike jabukovog sirćeta sa dve kašike vode i maslinovog ulja. Ostavite da deluje 15-20 minuta, a zatim isperite kosu blagim šamponom.

Jogurt

Dobre bakterije iz jogurta mogu da vam pomognu u borbi protiv gljivica koje uzrokuju nastanak peruti. Teme premažite jogurtom i ostavite da deluje deset do petnaest minuta. Kod zadnjeg ispiranja možete da koristite dve kašičice sirćeta. Nakon toga isperite kosu minimalnom količinom blagog šampona.

Eterično ulje kedrovine

Eterično ulje kedrovine često se koristi kao antibakterijsko sredstvo i fungicid, a također je i efikasno sredstvo protiv peruti. Sve što morate da učinite je da pomešate eterično ulje kedrovine (sedam kapi), smreke (deset kapi) i čempresa (deset kapi). Dobijenu smesu utrljajte na teme i ostavite da deluje sat vremena. Kosu isperite blagim šamponom.

Kokosovo ulje

U borbi protiv peruti možete da koristite i kokosovo ulje. Operite kosu blagim šamponom, ali nemojte da koristite regenerator. Kada se vaša kosa osuši, nanesite kokosovo ulje na teme. Ako je moguće, izbegavajte korištenje ulja na ostatku kose. Nakon toga, detaljno isperite teme. Korištenje kokosovog ulja preporučuje se dva do tri puta nedeljno.

Ulje čajevog drveta

Ulje čajevog drveta ima antibakterijska i antigljivična svojstva, pa se koristi i kod rešavanja problema peruti. Sedam kapi ulja pomešajte sa jednom kašikom maslinovog ulja i zatim dobijenu smesu nanesite na teme. Ostavite da deluje preko noći i ujutro isperite kosu. Također, nekoliko kapi ulja možete da stavite u šampon za kosu koji obično koristite.

 Laneno ulje

Laneno ulje sadrži esencijalne masne kiseline koje pomažu kod uklanjanja peruti. Međutim, na ovaj način biće potrebno mnogo više vremena u borbi protiv peruti, ali laneno ulje imati će i druge pozitivne efekte na vaš organizam. Konzumirajte jednu do dve kašičice dnevno.

Lovorov list

Šaku usitnjenog lovorovog lista prelijte sa litrom kipuće vode. Posudu poklopite i nakon dvadesetak minuta procedite. Kada se ohladi preparatom isperite teme i ostavite da deluje sat vremena.

Kanadska žutika

Kanadska žutika može da vam pomogne kod uklanjanja gljivice Pityrosporum ovale koja uzrokuje perut. Dve kašičice naseckanog korena kanadske žutike prelijte sa dva decilitra kipuće vode, pa nakon što se ohladi, isperite sa ovim preparatom teme. Također, možete da dodate nekoliko kapi tinkture kanadske žutike u šampon za kosu.

Ruzmarin

Kašičicu naseckanog ruzmarina prelijte sa dva decilitra kipuće vode, i nakon što se ohladi, njime isperite kosu.

Limun

Limun vam također može da pomogne u borbi protiv peruti. Nanesite limunov sok na teme pre ili u toku pranja kose. Nakon toga, detaljno isperite kosu blagim šamponom.

Vaša ocjena članka:

5 / 5 (2 votes)

Drugi upravo čitaju: