Nega suve kože lica u šest koraka

Nega suve kože lica u šest koraka

Suva koža lica ili kserosis je češći problem sa kojim se susreću osobe svih starosnih doba. Ona može da bude uzrokovana prirodnim procesom starenja, genetskim nasleđem,ali i isušivanju vaše kože mogu da doprinesu i  sezonske promene kao što su niske temperature, niska vlažnost vazduha, sunce ili jaki vetrovi. Također, jako grejanje u zatvorenim prostorijama može da bude jedan od uzroka suve kože.

Kako da prepoznate suvu kožu?

Postoji nekoliko kliničkih znakova suve kože lica: zatezanje odnosno osećaj neprijatnosti na vašoj koži, pojačana osetljivost, nedostatak elastičnosti kao i nepravilnosti na koži kao što su hrapavost, površinske ljuspice ili suva područja.

Nega suve kože lica

Kako bi vaša suva koža ostala meka i nežna potrebno je da sprečite daljni gubitak vlažnosti. Nega suve kože traži više pažnje, ali uz nekoliko saveta ovaj problem možete da lako rešite.

Prvi korak:  Umivajte se isključivo hladnom ili mlakom vodom

Kratko umivanje hladnom ili mlakom vodom trebalo bi da pomogne vašoj koži da zadrži prirodna ulja. Vruća voda imat će suprotan efekat, pa će umesto dodatne hidratacije da izazove isušivanje vaše kože. Također, voda iz slavine može da sadrži minerale koji doprinose isušivanju vaše kože, zato ukoliko imate uistinu velikih problema sa suvom kožom lica, radije se odlučite za izvorsku flaširanu vodu ili umivanje ponekad zamenite proizvodima za čišćenje lica.

Drugi korak: Izbegavajte proizvode na bazi sapuna

Proizvodi na bazi sapuna doprinose isušivanju kože, zato bi za čišćenje vašeg lica trebali da izaberete proizvode koji sadrže alfa-hidroksilne kiseline (glikolna i mlečna kiselina), beta-hidroksilne kiseline (salicilna kiselina) ili vitamin F, koji dolazi u kombinaciji linola i linolne kiseline, a osnov je za obnovu površinskog, hidrolipidnog sloja.

Treći korak: Piling na nedeljnom nivou

Suva koža lica pogodna je za česte pilinge koji će da pomognu u odstranjivanju površinskih ljuspica, ali će također i da poveća efekat hidratantne kreme. Uklanjanje sloja odumrlih ćelija dopušta kremi da prodre dublje u suvu kožu i temeljno je nahrani. Sa druge strane, česti pilinzi mogu da oštetete vašu kožu, čineći je osetljivom na hladnoću i sklonu pucanju. Piling na nedeljnom ili polunedeljnom nivou pružit će optimalne rezultate i pripremiti će vašu kožu i za najteže uslove.

Četvrti korak: Koristite hidratantne kreme

Ukoliko često osetite da je vaša koža nakon umivanja suva i zategnuta, potrebno je da je dodatno hidratizirate.  Prethodno je poželjno da lice delimično osušite laganim tapkanjem, te pre nego što je ono potpuno suvo nanesete hidratantnu kremu. Pritom nije potrebno da birate isključivo skupocene losione i kreme, jer se i najbolji dermatolozi slažu u tome da će i obična hidratantna krema uspešno da posluži svrsi. Hidratantnu kremu nanosite više puta dnevno, jer suva koža teže upija i zadržava vlažnost.

Peti korak: Investirajte u ovlaživač zraka

Osobe koje imaju problema sa suvom kožom lica trebale bi, pogotovo zimi i u klimatizovanim prostorima da koriste ovlaživače vazduha. Naime, optimalna vlažnost vazduha je oko 30%, a u grejanim prostorijama ona doseže maksimum od 10%, zato taj nedostatak je potrebno da nadomestite.

Šesti korak: Razmislite o Omega-3 masnim kiselinama

Nova istraživanja pokazuju kako Omega-3 masne kiseline mogu da pomognu kod problema sa suvom kožom. Naime, rezultati su pokazali da su osobe koje su koristile dodatak Omega-3 masnih kiselina nakon nekoliko nedelja primetile značajne promene u borbi protiv suve kože.

Vaša ocjena članka:

4 / 5 (2 votes)

Drugi upravo čitaju: