Otkrijte zašto Indijke imaju lepu kosu

Otkrijte zašto Indijke imaju lepu kosu

Indijke su poznate po lepoj, dugoj, zdravoj i sjajnoj kosi. Jedan od prepoznatljivih simbola indijske, ženske lepote je kosa, koju žene tradicionalno vežu u pletenicu, za posebne prilike u kosu uvezuju ukrasne lančiće i vrpce.

Prvo što ćete da primetite kada dođete u Indiju jesu žene u odeći veselih boja, s dugom kosom uvezanom u pletenicu, a njihovu lepotu dodatno ističe prelepi nakit (mnogobrojne narukvice, prestenje, teške minđuše i ogrlice, ukras na sredini čela ili mantika, crvena tačka na sredini čela, nanogvice i prstenje na nožnim prstima). Kosa koja se danas koristi širom sveta, za nadogradnju, dolazi upravo iz Indije.

U čemu je tajna njihove zdrave, duge i lepe kose?

Indijke ne koriste (ili vrlo retko koriste) fen za kosu. Budući da je u većinskom delu Indije sunčano vreme  tokom čitave godine, a u zimskim mesecima temperatura ne pada ispod nule, niti pada sneg, Indijke kosu suše prirodno, na suncu.

Većina tradicionalnih žena u Indiji boji kosu henom ili kanom (prirodna, biljna boja za kosu o kojoj vise mozete da procitate na Kana (hena) – zdravo i prirodno sredstvo za farbanje kose i tetoviranje. Kana ne oštećuje kosu, vec naprotiv, neguje kosu, dajući joj sjaj,  i jača koren kose, za razliku od industrijskih farbi za kosu.

Budući da je u Indiji ishrana uglavnom vegetarijanska, Indijke ishranom unose obilje vitamina i minerala, koji su neophodni za zdravlje kose. Indijska ishrana je bazirana na obilju raznovrsnog voća i povrća, kao i celovitim žitaricama (u Indiji hleb se pravi od integralnog pšeničnog brašna, belo brašno nije popularno).

Indijke za negu kose ne koriste regeneratore, sredstva za negu ispucalih krajeva,  medicinske šampone, emulizje, kapsule…  Osnovno sredstvo za negu kose u Indiji je ulje za kosu. Nakon svakog pranja kose, nanaosi se ulje za kosu, koje neguje kosu i koren kose. Najpopularnija ulja za kosu su ulje od amle (zeleno voće slično dzenarikama, bogato vitaminom C i antioksidansima), kokosovo i bademovo ulje.

Ova ulja neguju kosu, dajući joj sjaj, obogaćuju koren i pružaju prirodnu zaštitu od sunca. Za intenzivnu negu, ulje za kosu nanosi se ujutro i ostavlja da deluje tokom dana.

Maslinovo ulje takođe je odlično sredstvo za negu kose, a dostupno je i u našim krajevima, po povoljnoj ceni. Bademovo ulje i ulje od kokosa takođe su dostupni u bolje opremljenim prodavnicama (ukoliko vam je potrebna intenzivna nega kose). Uz dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja od ruže, jasmina ili lavande, vaša kosa će divno da miriše.

» Pročitajte više: Maslinovo ulje blagotvorno deluje na kosu

Ukoliko želite da date sjaj kosi, ili kao deo svakodnevne nege kose, nakon pranja kose umasirajte desetak kapi ulja (protrljanog između dlanova). Ukoliko želite intenzivnu negu kose, umasirajte bogatu količinu ulja na koren kose i na vlasi i ostavite na kosi preko dana, a zatim isperite.

Vaša ocjena članka:

4 / 5 (6 votes)

Drugi upravo čitaju: