Anemija- sipmtomi, uzroci i terapija

Anemija- sipmtomi, uzroci i terapija

Premda je reč o jednom od najučestalijih krvnih poremećaja prisutnom kod gotovo 10% opšte populacije, prve simptome anemije, poput malaksalosti, inertnosti i glavobolje većina ne uzima u dovoljnoj meri kao razlog zbog kojega bi potražili pomoć lekara.

Međutim, u nešto težim slučajevima, anemija može da prouzrokuje ozbiljne poteškoće zato je prevencija u pravom trenutku od velike važnosti.

Šta je anemija?

Anemija je stanje za koje je karakterističan nedostatak crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) odnosno smanjena koncentracija hemoglobina koji se nalazi u njima i služi za prenos kiseonika iz pluća u tkiva i organe.

Vrste i uzroci anemije

Anemija je široko rasprostranjeni krvni poremećaj prisutan u gotovo 400 oblika od kojih su neki poput nedostatka gvožđa lako izlečivi promenom prehrambenih navika i dodacima gvožđa, dok drugi oblici mogu da budu opasni po život. S obzirom na uzroke anemija razlikuju se simptomi pa i sama terapija koja će biti primenjena u pojedinim slučajevima.

Postoje različite podele anemija, a njeni oblici, u zavisnosti od uzroka, mogu da se podele u tri osnovne grupe:

  • Anemiju uzrokovanu gubitkom eritrocita odnosno hemoglobina karakteriše polagani i dugi period krvarenja koji može da prođe neopaženo. Ovo krvarenje može da bude prouzrokovano gastrointestinalnim poremećajima, korišćenjem nesteroidnih antiupalnih lekova kao što je aspirin, a takođe može da bude i posledica menstrualnog krvarenja i gubitka krvi tokom porođaja.
  • Anemija kao posledica nedovoljne sinteze eritrocita i hemoglobina može da bude uzrokovana nedovoljnom proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca ili njihovom disfunkcijom pri čemu se krvne ćelije smanjuju zbog nedostatka minerala i vitamina potrebnih za njihovo ispravno funkcionisanje.
  • Anemija takođe može da bude uzrokovana i hemolizom odnosno razaranjem krvnih ćelija. U takvom stanju ćelije su krhke i ne mogu da izdrže stres cirkulacijskog sistema.
Sideropenična anemija

U većini slučajeva anemiju uzrokuje nedostatak gvožđa u ishrani i/ili nemogućnost apsorpcije gvožđa tokom probave. U ovom slučaju reč je o najčešćem obliku, sideropeničnoj anemiji koja je učestala kod ženske populacije usled značajnijeg gubitka krvi menstruacijom, tokom trudnoće i tokom dojenja.

Smanjeni unos gvožđa ishranom kao uzrok sideropenije čest je samo kod dojenčadi i dece. Kod starijih osoba je osim slabijeg unosa gvožđa ishranom, često važan faktor i postojanje infekcije parazitima i krvarenje iz gastrointestinalnog trakta. Takođe, neki od uzroka sideropenične anemije su hronično krvarenje i pojačano razaranje eritrocita (hemoliza) kao posledica dugih bolesti.

Osim najzastupljenijeg oblika, sideropenične anemije, razlikujemo još neke rasprostranjene oblike:

  • Aplastična anemija jedan je od vrlo ozbiljnih oblika anemije koji u težim slučajevima može da bude opasan po život, a posledica je smanjene ili nikakve proizvodnje crvenih krvnih zrnaca kojoj su uzrok oštećenje ili neaktivnost koštane srži.
  • Megaloblastična anemija uzrokovana je manjkom vitamina B12 ili folne kiseline, a ponekad se javlja i u trudnoći. Karakteriše je razlika u sazrevanju jezgre i citoplazme zbog greške u sintezi DNK.
  • Hemolitična anemija uzrokovana je preuranjenim raspadom crvenih krvnih zrnaca pri čemu ih koštana srž ne uspeva nadoknaditi u dovoljnoj meri. Ova vrsta anemije prisutna je kod nekih autoimunih bolesti.
  • Srpasta anemija uglavnom se javlja kod osoba poreklom iz Afrike, a obično počinje da se razvija već u detinjstvu. Naziv je dobila po neprirodnom, srpastom obliku crvenih krvnih zrnaca koje su slabije fleksibilnosti što rezultuje njihovom ograničenom pokretljivošću.
  • Perniciozna anemija nastaje kao posledica nedovoljne apsorpcije vitamina B12, a javlja se kod odraslih kao posledica atrofije želudca.
Simptomi i terapija kod anemije

Klinička slika anemije uključuje sledeće opšte simptome: slabost, pojačani umor, otežana koncentracija, bledilo kože i sluznice, vrtoglavica, zujanje u ušima, kratak dah, poremećaji sna, gubitak apetita i depresija. Često se javljaju glavobolja i iritabilno ponašanje.

Teži oblici anemije mogu da dovedu do pojačanog rada srca, pa i da prouzrokuju njegovo slabljenje prilikom većih napora. Takođe, anemija može da prouzrokuje i različite neurološke probleme praćene mentalnim poteškoćama.

Ukoliko osoba primeti neke od navedenih simptoma, trebala bi da se obrati lekaru, koji će na osnovu simptoma i laboratorijske analize krvi da postavi dijagnozu  i odredi adekvatnu terapiju kako bi se otklonio prvobitni uzrok anemije. S obzirom na različite pojavne oblike ovog poremećaja dijagnoza i terapija se uveliko može razlikovati u pojedinim slučajevima, pa će tako npr. kod sideropenične anemije naglasak biti na promeni prehrambenih navika i nadoknadi gvožđa, dok će kod megaloblastične i perniciozne anemije biti potrebno nadoknaditi manjak vitamina B12.

Vaša ocjena članka:

3 / 5 (2 votes)

Drugi upravo čitaju: