Nim prah – lekovita svojstva i upotreba

Nim prah – lekovita svojstva i upotreba

Da li ste znali da su lekovita svojstva Nim praha poznata već pet hiljada godina? Ova čudotvorna lekovita biljka poznata je širom sveta, a u Indiji su je smatrali svetom. Proverite čemu zahvaljuje toliku popularnost i kako može da nam pomogne..

Nim prah, kao što samo ime kaže, napravljen je od indijske biljke koja se zove neem i u poslednjih pet hiljada godina koristi se kao lek.

Nim prah je poznat i kao Margosa drvo i ima anti-bakterijska, anti-protozalska, anti-parazitska i anti-gljivična svojstva. To ga čini veoma efikanim sredstvom u borbi protiv invazije bakterija i drugih infekcija izazvanih od strane mikroorganizama.

List biljke Nim može da se obradi i pretvori u prah ili da se iz njega izvadi ulje. Ovi derivati su takođe veoma efikasni, čak u istoj meri kao i originalan list, a osim toga lakše je da ih primenjujete.

Nim prah – kako može da nam pomogne?

Kada se Nim prah nanese na ranu pomaže u sprečavanju bilo kakve infekcije tokom procesa ozdravljenja i ima određena anti-bakterijska svojstva koja pomažu u ubijanju bilo kojih infekcijskih bakterija.

Listovi Nima se takođe koriste kod kupanja, jer pomaže telu da se nosi sa bilo kojim infekcijama koje mogu da dođu u dodir sa kožom tokom dana.

Voda s Nim prahom takođe može da se koristi za tretiranje opekotina i pomaže u smanjenju vidljivosti ožiljaka. Kada se nim prah nanese na telo, on je veoma efikasan u opuštanju živaca i simptoma povezanih sa artritisom, bola u leđima i bola u mišićima.

Takođe je veoma koristan i kod gubitka kose, kao i kod sprečavanja prevremenog pojavljivanja sedih vlasi.

Kada se pominje nega  kože, nim prah može da izleči akne i blaže ekceme. Vrlo je efikasan i kod svraba, osipa i određenih simptoma alergije na koži.

Nim prah takođe pomaže i kod tamnih kolutova ispod očiju i sprečava preteranu produkciju melanina koji je odgovoran za pigmentaciju i tamnu kožu. Kao dodatak tome, on takođe usporava proces nastanka bora zbog starosti. Uz nim prah, postoje i nim kapsule koje su isto tako efikasne.

Možemo da zaključimo da je nim prah sjajan prirodni lek, koji mogu da koriste osobe svih starosnih grupa za lečenje mnogih zdravstvenih tegoba. Zbog svojih čudotvornih karakteristika, Nim  je poznat širom sveta, a u Indiji se smatra svetim drvetom.

Vaša ocjena članka:

5 / 5 (1 votes)

Drugi upravo čitaju: