ANA test – zašto i kako se sprovodi i šta ako je pozitivan?

ANA test detektuje antinuklearna antitela u krvi. Vaš imunološki sistem obično čine antitela, koja pomažu u borbi protiv infekcija, dok antinuklearna antitela često napadaju vlastito tkivo odnosno jezgro svake ćelije.

U većini slučajeva, pozitivan ANA test pokazuje da vaš imunološki sistem pogrešno napada vlastito tkivo, ili drugim rečima, pokazuje autoimune reakcije. Ali, neke osobe mogu da imaju pozitivan ANA test čak i kada su potpuno zdrave.

Vaš lekar može da vas uputi na ANA test ako smatra da imate autoimunu bolest, kao što je lupus, reumatoidni artritis ili sklerodermu.

Zašto se sprovodi ANA test?

Mnoge reumatske bolesti imaju slične znakove i simptome – bol u zglobovima, umor i groznicu. ANA test ne može da potvrdi određenu dijagnozu, ali može da pomogne kako bi se isključile neke eventualne bolesti.

Ako je ANA test pozitivan, lekar može da vas uputi na testiranje krvi kako bi se utvrdila prisutnost pojedinih antinuklearnih antitela, od kojih su neka specifična za određene bolesti.

Kako da se pripremite za ANA test?

Ako se uzorak vaše krvi koristi samo za ANA test, možete da jedete i pijete normalno pre testa, ali ako će se uzorak krvi koristiti i za dodatne testove, možda nećete smeti da konzumirate hranu određeno vreme pre testa. O tome će vam vaš lekar dati konkretna uputstva.

Neki lekovi mogu da utiču na tačnost testa, zato obavestite lekara o svim lekovima koje uzimate.

Šta možete da očekujete?

Za ANA test uzorak krvi se uzima iz vene na ruci. Uzorak krvi šalje se na analizu u laboratoriju, a vi ćete odmah moći da se vratite uobičajenim aktivnostima.

Rezultati ANA testa

Prisutnost bilo koje vrste antinuklearnih antitela je pozitivan rezultat testa. Ipak, pozitivan rezultat ne mora da znači da će da se razvije bolest. Mnoge osobe kod kojih je ANA test pozitivan nikada ne obolevaju – posebno žene starije od 65 godina.

Mononukleoza je jedna vrsta infekcije koja je povezana sa razvojem antinuklearnih antitela. Takođe, neki lekovi za snižavanje krvnog pritiska kao i određeni lekovi protiv konvulzija mogu da uzrokuju formiranje antitela.

Ako vaš lekar posumnja da imate autoimunu bolesti, verovatno će da vas uputi na niz drugih testova. Rezultat vašeg ANA testa je samo jedan deo ispitivanja koje lekar može da sprovede kako bi utvrdio uzrok vaših znakova i simptoma.

Tagovi:

antinuklearna antitela, ana test pozitivan, ana test krvi, Ana antitela, ana test referentne vrednosti, antinuklearna antitela ana, ANTITELE, HEP2 sta znaci, ana test sta pokazuje, antitela u organizmu

Vaša ocjena članka:

3.94 / 5 (17 votes)

Drugi upravo čitaju: