Endometrioza – uzroci, simptomi i lečenje

Endometrioza – uzroci, simptomi i lečenje

Endometrioza je često veoma bolan poremećaj u kojemu tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost materice, počinju da rastu izvan materice. Endometrioza često uključuje jajnike, creva i tkiva karlice. Endometriozna tkiva mogu da se prošire i izvan područja karlice, ali veoma retko.

Kod endometrioze, krivo urasla endometriozna tkiva nastavljaju da se ponašaju normalno, rastu, pucaju i krvare kod svakog menstrualnog ciklusa. Zbog toga što nemaju način da napuste telo ostaju zarobljena. Kada endometrioza uključuje jajnike, može da se pojavi cista, koja se zove endometriomas. Okolna tkiva mogu da budu nadražena što može da izazove ožiljke.

Endometrioza može da prouzrokuje bol, a ponekad i otoke, posebno tokom menstruacije. Mogu da se pojave i problemi sa plodnošću, ali srećom postoje veoma efektivni tretmani za lečenje.

Simptomi endometrioze

Primarni simptom endometrioze je bol u područje karlice, koja je često povezana sa menstrualnim ciklusom. Iako većina žena ima grčeve tokom menstruacije, one sa endometriozom obično bol opisuju mnogo intenzivnijom nego obično. Također kod većine žena se ta bol sa vremenom povećava.

Česti znakovi i simptomi endometrioze uključuju:

 • Bolnu mesečnicu
 • Bol kod snošaja
 • Bol kod mokrenja
 • Jako krvarenje
 • Probleme sa plodnošću
 • Druge simptome poput umora, dijareje, zatvora, povraćanja i slično

Jačina vaše boli ne mora da bude pokazatelj razvijenosti stanja. Neke žene sa endometriozom imaju veću bol, dok neke imaju manju ili čak nikakvu.

Kada da posetite lekara?

Posetite lekara čim dobijete bilo koji od znakova ili simptoma koji se pojavljuju kod endometrioze. Pravi uzrok bola u području karlice može da se otkrije veoma teško, ali rano otkrivanje problema može da spreči neželjene komplikacije i bol.

Uzroci endometrioze

Iako tačan uzrok endometrioze nije siguran, ima nekoliko mogućih objašnjenja

 • Retrogradna menstruacija – većinom je ovo objašnjenje za endometriozu. Kod retrogradne menstruacije, krv koja sadrži endometrioze ćelije vraća se natrag kroz jajovode i u kalicu umesto van tela.
 • Rast embrionalnih ćelija – ćelije koje oblažu trbušne i karlične šupljine dolaze iz embrionalnih ćelija. Kada se jedno ili više manjih područja ćelija koje oblažu te šupljine pretvore u endometriozno tkivo, može da se razvitje endometrioza.
 • Prenos endometrioznih ćelija – krvni sudovi i tkiva mogu da prenesu endometriozne ćelije do drugih delova tela.
 • Poremećaj u imunološkom sistemu – može da se dogodi da problem sa imunološkim sistemom onemogući telu da prepozna i uništi endometriozna tkiva koja rastu van materice.

Lečenje endometrioze

Lečenje endometrioze obično uključuje operaciju ili lekove. Pristup koji vi i vaš lekar odaberete zavisit će od težine vaših simptoma i o vašim planovima za trudnoću.

Lekari prvo preporučuju konzervativne pristupe lečenju, a operacija je tek poslednji izbor.

Lekovi protiv boli

Lekar može da preporuči da uzimate lekove koji će da smanje bol, poput nesteroidnih lekova kao što su ibuprofeni ili naproxen, kako bi vam bilo lakše kod bolnih menstrualnih grčeva. Ipak, ako primetite da čak i maksimalna doza ne olakšava bol i ne opušta vas, odbacite ovaj pristup i probajte neki drugi kako bi upravljali vašim simptomima.

Hormonska terapija

Dopunski hormoni su ponekad veoma efikasni u smanjenju ili potpunoj eliminaciji bola koja nastaje zbog endometrioze. To se događa zbog toga što rast ili pad hormona tokom menstrualnog ciklusa može da izazove da se implantanti endometrija zgusnu, puknu i krvare. Hormonska terapija može da uspori rast i spreči novo pojavljivanja endometrialnih tkiva.

Hormonske terapije koje se koriste za lečenje endometrioze su:

 • Hormonska kontracepcija – pilule za kontracepciju i vaginalni umetci mogu da pomognu u kontrolisanju hormona koji su odgovorni za nakupljanje endometrijskog tkiva svaki mesec.
 • Medroksiprogesteron (Depo-provera) – ova inekcija je efektivna u zaustavljanju menstruacije i u sprečavanju rasta endometrijalnih tkiva, čime će da ublaži bol i simptome koji nastaju zbog endometrioze. Nuspojave mogu da budu debljanje i depresija.
 • Danazol – ovaj lek sprečava rast endometrija sa blokiranjem produkcije hormona koji stimulišu jajnike i tako sprečava menstruaciju i simptome endometrioze. Ipak, danazol sigurno nije među prvim izborima jer može da uzrokuje ozbiljne nuspojave i može da bude štetan za dete ako ostanete trudni.

Operacija

Ako imate endometriozu, a planirate trudnoću, operacija može da se primeni, kako bi se uklonilo što više endometrioze, a u isto vreme sačuvala vaša materica i jajnici. Ako trpite veliku bol zbog endometrioze, operacjia bi također mogla da bude rešenje. Ali, bol i endometrioza uvek mogu da se vrate.

Vaš lekar može da napravi operaciju laparoskopski ili kroz tradicionalnu abdominalnu operaciju. Kod laparoskopskog postupka hirurg ubacuje instrument (laparoskop) kroz mali rez u blizini pupka i sa još jednim malim rezom uklanja endometriozna tkiva.

Histerektomija

U težim slučajevima endometrioze, operacija uklanjanja materice, kao i jajnika, može da bude najbolje rešenje. Histerektomija je uvek zadnji izbor, posebno za žene koje su još uvek u svojim reprodukcijskim godinama. Nakon histerektomija ne možete da ostanete trudni.

Ključna stvar u lečenju endometrioze je naći lekara sa kojim se osećate ugodno i kojem verujete. Pre početka bilo kojeg tretmana također morate da razmislite koje su vam sve mogućnosti ostale i koji rezultati mogu da budu od bilo kojeg tretmana.

Vaša ocjena članka:

0 / 5 (0 votes)

Drugi upravo čitaju: