Išijas – uzroci, simptomi i lečenje

Išijas – uzroci, simptomi i lečenje

Išijas je bolest najdužeg živca u organizmu koji se proteže od bedrenog nerva, donjeg dela leđa do kukova, zadnjice i preko nogu. Išijas se najčešće pojavljuje kada dođe do pomeranja kičmenog stuba i karlice, pa se tom prilikom povredi neki deo nerva. To uzrokuje upale, bolove i često utrnulost u zahvaćenoj nozi.

Iako bol povezana sa išijasom može da bude teška, u većini slučajeva može da se reši tretmanima za nekoliko nedelja. Ukoliko se bol ne povuče nakon 6 nedelja od tretmana možda je operacija neophodna kako bi se smanjio pritisak na živcu.

Simptomi išijasa

Bol koja se proteže iz donje kičme preko zadnjice i nogu znak je da imate išijas. Osećaj nelagodnosti gotovo bilo gde duž živca. Bol može da varira, od blagog do oštrog bola, malog peckanja ili nelagode.

Ponekad možete da osetite nešto poput strujnog udara. Bol može da bude povećana prilikom kašljanja ili kijanja, a dugoročno sedenje može da pojača simptome.

Išijas obično zahvata samo jednu stranu tela.

Ponekad se javlja ukočenost, trnjenje ili slabost u mišićima kod zahvaćene noge ili stopala. Možete da imate bol u jednom delu vaše noge, a ukočenost u drugom delu.

Kada je vreme da posetite lekara?

Blagi išijas obično prođe vremenom i sa strpljenjem. Obratite se lekaru ukoliko bol traje više od jedne sedmice i ukoliko se stanje pogoršava.
Tražite hitnu medicinsku negu ako:

  • iznenadno osetite tešku bol u donjem delu leđa, ukočenost ili slabost mišića vaše noge
  • bol prati tešku povredu poput automobilske nesreće
  • imate problema sa kontrolisanjem bešike

Uzroci išijasa

Išijas se pojavljuje kada nerv postaje stegnut, obično pritiskom diska u kičmi  ili prevelikom rastu kosti na pršljenu. U retkim slučajevima, nerv može da bude oštećen tumorom ili može da bude oštećen bolešću poput dijabetesa.

Lečenje išijasa

Ako bol ne prestane vremenom lekar može da vam preporuči neke od sledećih tretmana.

Tipovi lekova koje lekar može da vam prepiše:

  • lekove protiv upale
  • relaksantni za mišiće
  • narkotike
  • antidepresive

Fizička terapija

Vremenom kada se bol popravi, vaš lekar ili fizioterapeut može da napravi rehabilitacijski program koji će da spreči dalje povrede. To obično uključuje vežbe koje pomažu u držanju, jačaju mišiće koji podržavaju vaša leđa i poboljšavaju fleksibilnost.

Operacija

Ova mogućnost je obično rezervisana za slučajeve kada kompromitovani živac uzrokuje određene slabosti, inkontinenciju mehura i creva ili kada imate bol koja se postepeno pogoršava ili se popravlja sa drugim terapijama.

Vaša ocjena članka:

4.57 / 5 (7 votes)

Drugi upravo čitaju: