Rak kostiju – uzroci, simptomi i lečenje

Rak kostiju – uzroci, simptomi i lečenje

Rak kostiju je neuobičajen rak koji počinje u kostima i najčešće zahvata duge kosti koje se nalaze u rukama i nogama.

Postoji nekoliko tipova raka kostiju. Neki se pojavljuju kod dece, dok drugi zahvataju većinom odrasle.

Termin „rak kostiju“ ne uključuje karcinome koji počinju drugde u telu i onda se šire na kosti. Takvi karcinomi dobijaju naziv prema mestu nastanka poput raka dojki koji se širi na okolne kosti. Rak kostiju takođe ne uključuje rak krvnih sudova poput leukemije koja počinje u koštanoj srži.Iz Web shopa:
Graviola u kapsulama


Simptomi raka kostiju

Znakovi i simptomi raka kostiju uključuju:

  • bol u kostima
  • otečenost blizu zahvaćenog područja
  • lom kostiju
  • umor
  • gubitak težine

Uzroci raka kostiju

Nije potpuno jasno šta uzrokuje većinu rakova kostiju. Lekari znaju da on počinje sa greškom u DNA ćelije. Ta greška uzrokuje rast ćelije i širenje na nekontrolisan način. Takve ćelije nastavljaju da žive umesto da uginu u određeno vreme.

Tipovi raka kostiju

Rak kostiju može da se podeli na različite tipove bazirane na tipovima ćelija gde rak počinje. Najčešće vrste raka kostiju su:

  • Osteosarkom – počinje u ćelijama kostiju. Osteosarkom se većinom pojavljuje kod dece i tinejdžera.
  • Hondrosarkom – počinje u ćelijama hrskavice koja se najčešće nalazi na krajevima kostiju. Pogađa starije osobe.
  • Ewing-Sarkom – nije tačno ustanovljeno gde počinje, ali lekari veruju da počinje u živčanom tkivu koje se nalazi u kostima. Većinom se pojavljuje kod dece i tinejdžera.

Lečenje raka kostiju

Mogućnosti lečenja raka kostiju su bazirane na tipu raka koji imate, stepenu razvijenosti i razini vašeg zdravlja. Terapije obično uključuju operaciju, hemoterapiju, radijaciju ili kombinaciju tretmana.

Operacija

Cilj operacije je da se potpuno odstrani rak kostiju. Lekari uklanjaju tumor i mali deo tkiva koje ga okružuje. Tipovi operacije uključuju:

  • Amputacija – u retkim slučajevima rak kostiju koji je jako raširen ili je lociran na komplikovanom mestu na kostima može da zahteva amputaciju, pa s razvitkom drugih efikasnih metoda ova operacija se sve ređe koristi.
  • Operacija koja ne zahvata udove – ako se rak kostiju pojavljuje u kostima različitim od onih u rukama i nogama lekari mogu da uklone kost i okolna tkiva. Kost koja se ukloni tokom operacije može da se zameni delom kosti iz drugog područja tela ili sa posebnom protezom.

Radijacija

Radioterapija koristi visoko-naponske energetske zrake poput X-ray zraka kako bi one uništile zloćudne ćelije.

Radioterapija može da se koristi kod osoba koje imaju rak kostiju koji ne može da se ukloni operacijom. Kod osoba s naprednim rakom kostiju radioterapija može da pomogne u kontrolisanju znakova i simptoma, poput smanjivanja boli.

Hemoterapija

Hemoterapija je postupak koji koristi hemikalije za uništavanje ćelija. Hemoterapija se najčešće daje kroz vene. Tada lekovi hemoterapije putuju kroz telo.

Hemoterapija, ponekad kombinovana s radioterapijom, se često koristi pre operacije za smanjivanje raka na veličinu koja se lakše kontroliše i uklanja.

Tagovi:

rak kostiju, rak kostiju simptomi, tumor grudne kosti

Vaša ocjena članka:

2.33 / 5 (3 votes)

Drugi upravo čitaju: