Salmonela – uzroci, simptomi i lečenje

Salmonela – uzroci, simptomi i lečenje

Salmonela je česta infekcijska bolest koja zahvata crevni trakt. Bakterija salmonele najčešće žive u crevima ljudi i životinja. Ljudi se najčešće zaraze putem zaražene vode ili hrane.

Obično ljudi koji su zaraženi salmonelom dobiju dijareju, groznicu i stomačne grčeve u rasponu od 8 do 72 sata. Većina zdravih ljudi se oporavi za nekoliko dana bez neke dodatne terapije.

U nekim slučajevima,  salmonela može da prouzrokuje obilnu dijareju koja je opasna, jer dovodi do dehidratacije te je potrebna brza lekarska pomoć. Ukoliko se infekcija proširi izvan creva, može da dođe do komplikacija opasnih po život. Rizik od zaraze salmonelom je veći ako putujete u zemlje koje imaju loš sanitarni sistem.

Simptomi salmonele

Salmonela je obično uzrokovana konzumiranjem nedovoljno kuvanog mesa ili sirovog, mesa živine, jaja ili proizvoda koji nastaju od jaja. Inkubacijski period varira od nekoliko sati do dva dana. Većina infekcija salmonelom mogu da se klasifikuju kao gastroenteritis.

Mogući znakovi i simptomi su:

Znakovi i simptomi salmonele obično traju od četiri do sedam dana, iako može da prođe i nekoliko meseci da se vaše stanje vrati u potpunu normalu.

Nekoliko vrsta salmonele je rezultat tifusa, ponekad smrtonosne bolesti koja je česta pojava u nerazvijenim zemljama.

Uzroci salmonele

Bakterija salmonele živi u crevima ljudi, životinja i ptica. Većina ljudi se zarazi salmonelom konzumiranjem hrane koja je zaražena.

Najčešće zaražena hrana je:

  • Sirovo meso, živina i morski plodovi – uz pomoć izmeta, bakterija može da dođe na sirovo meso i živinu tokom klanja. Morski plodovi mogu da se zaraze ako su uzeti iz zaražene vode.
  • Sirova jaja – iako se ljuska jajeta čini kao jako dobar oklop od zaraze, neke zaražene kokoši mogu da snesu jaje koje je zaraženo salmonelom pre nego što se ljuska uopšte formira.
  • Voće i povrće – neki sveži proizvodi, posebno oni uvozni, mogu da budu oprani sa vodom koja je zaražena salmonelom. Zaraza može takođe da se pojavi i u kuhinji kada sokovi od sirovog mesa i živine dođu u kontakt sa voćem ili povrćem.

Mnoga hrana postane zaražena kada se priprema od strane ljudi koji ne peru ruke nakon korišćenja toaleta ili menjanja pelene. Infekcija takođe može da se pojavi ukoliko dirate nešto što je zaraženo, uključujući kućne ljubimce, a posebno ptice i reptile, a nakon toga stavljate prste u usta.

Osobe koje se vrate na posao gde su u dodiru sa hranom pre nego što se infekcija potpuno povuče, nastavljaju da šire zarazu. Neki ljudi koji dobiju salmonelu postanu hronični prenosioci, što znači da nastavljaju da izlučuju bakterije u njihovom izmetu. Neki prenosioci mogu da prenesu salmonelu bez pojavljivanja ikakvih znakova ili simptoma te bolesti.

Lečenje salmonele

Zbog toga što salmonela može da prouzrokuje dehidrataciju, nadoknada tečnosti i elektrolita je vrlo bitna u lečenju. Teži slučajevi mogu da zahtevaju bolničko lečenje i infuziju.

Kao dodatak, lekar može da vam preporuči:

  • Anti-dijarejski lekovi – lekovi poput loperamida (Imodium) mogu da pomognu u oslobađanju od grčeva, ali oni takođe mogu da produže dijareju ukoliko bakterija ostane u organizmu.
  • Antibiotici – ukoliko vaš lekar sumnja da je vaša bakterija salmonele ušla u krvotok, ili ukoliko imate teži oblik bolesti ili ugroženi imunološki sistem,  može da vam prepiše antibiotike kako bi se bakterija ubila. Takođe, antibiotici mogu da produže period kliconoštva i  da povećaju rizik od vraćanja bolesti.

Tagovi:

salmonela, simptomi salmonele

Vaša ocjena članka:

3.67 / 5 (3 votes)

Drugi upravo čitaju: