Crvene oči- uzroci i lečenje

Postoji mnogo mogućih uzroka efekta crvenih očiju. Neki od njih su sasvim bezopasni, bez ozbiljnijih posledica. Ali, u nekim slučajevima crvene oči mogu da budu razlog za zabrinutost i medicinsku pomoć. Pri tome, ozbiljnost situacije obično nije u korelaciji stepena crvenila već propratnim simptomima, kao što su bol u očima ili oštećenja vida.

Uzroci crvenih očiju

Crvene oči mogu da budu posledica raznih nadražaja, kao što su izuzetno suv zrak, izlaganje suncu, prašina, strano telo, alergijske reakcije, traume ili drugi uslovi.

Takođe, jedan od čestih uzroka crvenih očiju je naprezanje ili kašalj. To može da dovede do pojave svetlo crvenih, jednako gustih krvavih područja na beonjači. Ovo stanje naziva se subkonjunktivno krvarenje ili hiposfagma i obično nema ozbiljnijih posledica, ali, kada je praćeno oštećenjima vida ili bola u očima, ono može da bude pokazatelj alarmantne situacije.

Ukoliko propratni simptomi izostanu, krvave mrlje obično nestaju same u roku od 7 do 14 dana. Stavljanje toplih obloga od kamilice može da vam pomogne kod ublažavanja crvenila. Dve kesive čaja stavite u 2 dl vruće vode. Nakon pet minuta ih izvadite i mlake stavite na oči i držite tako dvadesetak minuta.

Takođe čest uzrok crvenih očiju mogu da budu i razne infekcije ili upale oka, koje mogu da se pojave na različitim mestima. One uzrokuju crvenilo, kao i mogući svrab, tečnost, bol ili oštećenja vida.

 

Drugi potencijalni uzroci crvenila oka su:

 • Prehlada ili alergije
 • Strano telo u oku
 • Akutni glaukom – nagli porast očnog pritiska koji može da bude jako bolan i da prouzrokuje ozbiljne smetnje vida.
 • Ogrebotine rožnice prouzrokovane peskom, prašinom i sličnim nadražajima.
 • Problemi s krvarenjem, npr. zbog prekomernog korišćenja lekova za razređivanje krvi.

Infekcije i upale oka

Infekcije ili upale oka često mogu da se manifestuju kao crvene oči uz razne druge simptome od kojih će da zavisi ozbiljnost situacije. Neke od najčešćih infekcija ili upala oka koje uzrokuju crvenilo su:

Blefaritis

Blefaritis je upala folikula trepavica uz očni kapak koja je obično uzrokovana bakterijama kože. Simptomi ove upale su crvenilo oka, svrab i bolni nadražaj jednog ili oba kapka.

 

Ako imate Blefaritis:

 • Stavljajte tople obloge na oči najmanje dva puta dnevno po pet minuta.
 • Pamučnom krpicom duž kapka nežno utrljajte dečji šampon bez suza, pomešan s toplom vodom. Postupak ponavljajte svakodnevno pre i nakon spavanja.

Konjuktivitis

Konjuktivitis je upala ili infekcija sluzokože koja oblaže unutrašnju stranu kapka. Može da bude posledica virusa, bakterija, alergija ili različitih iritacija. Simptomi konjktivitisa su crvenilo, otečenost i suzenje očiju, a u zavisnosti od tipa konjuktivitisa mogu da se jave i svrab, osećaj žuljanja, bol, stvaranje čvrste kore na zahvaćenom oku i okolnoj koži i iscedak. Ukoliko je konjuktivitis prouzrokovan živim organizmima, može da bude vrlo zarazan.

 

Ako imate konjuktivitis:

 • Izbegavajte dodirivanje zaraženog oka jer infekcija može da se proširi putem dodira i na zdravo oko.
 • Stavljajte hladne ili tople obloge tokom dana
 • Nemojte da koristite make-up ili nosite kontaktna sočiva za vreme trajanja infekcije, a u slučaju da su takvi proizvodi bili u kontaktu sa zaraženim okom, trebali biste ih baciti.
 • Često perite ruke

Uveitis

Uveitis je upala srednjeg dela očnog zida uveje, koja se sastoji od šarenice oka, zrakastog tijela i žilnice. Uveitis je najčešće posledica autoimunih poremećaja, infekcija ili izloženosti toksinima. Simptomi uveitisa su crvenilo oka, zamućenje vida, osetljivost na svetlo, tamne putujuće mrlje uzduž vidnog polja i bol.

Ulkus rožnjače

Ulkus rožnjače je upalno, zarazno stanje rožnjače, koje je obično izazvano bakterijskim ili virusnim infekcijama. Simptomi ulkusa rožnjače su smetnje ili bol u oku, crvenilo, slabljenje oštrine vida, a ponekad može da dođe i do pojave belkastih mrlja ili čira, koji se naziva razgranati ulkus.

Kada da kontaktirate stručno medicinsko osoblje u bolnici?

Stručno medicinsko osoblje u bolnici kontaktirajte:

 • Kada je crvenilo oka izazvano težom povredom
 • Kada su propratni simptomi crvenih očiju glavobolja uz zamagljen vid ili zbunjenost
 • Ukoliko vidite aureole oko svetla
 • Ako imate mučninu ili povraćate

Kada da posetite doktora opšte prakse?

Doktora opšte prakse trebali biste da posetite:

 • Kada su oči crvene duže od 1-2 dana
 • U slučaju da osećate bol u području oka
 • Ako su crvene oči posledica korišćenja lekova za razređivanje krvi
 • Ako ste osetljivi na svetlost
 • U slučaju žute ili zelenkaste tečnosti u oku

Šta možete da očekujete na prvom pregledu?

Vaš lekar će da obavi fizički pregled, uključujući i ispitivanje oka. Takođe, može da postavi neka pitanja o medicinskoj istoriji, npr:

 1. Jesu li oba oka zaražena?
 2. Koji je deo oka zahvaćen?
 3. Je li crvenilo nastalo postupno ili naglo?
 4. Jeste li ikada pre imali takve simptome?
 5. Osećate li bol kod pomicanja očiju?
 6. Imate li druge simptome kao što su: tečnost iz oka, peckanje, svrab, glavobolja, mučnina i povraćanje?

 

Tagovi:

crvene oci

Vaša ocjena članka:

5 / 5 (1 votes)

Drugi upravo čitaju: