Benigno povećanje prostate – pregled, simptomi, lečenje, masaža

Benigno povećanje prostate – pregled, simptomi, lečenje, masaža

skoći na » lečenje, masaža prostate

Prostata je žlezda koja ima reproduktivnu ulogu, proizvodi tečnost za prenos sperme kod ejakulacije. Nalazi se pored mokraćne cevi kroz koju teče urin. Normalna veličina prostate je otprilike veličina oraha u ljuski.

Skoro svi muškarci, kako stare, susreću se sa problemom povećane prostate. Povećana prostata pritišće mokraćnu cev što stvara probleme pri mokrenju.
Ako je povećanje prostate benigno to stanje se naziva benigna hiperplazija prostate. Benigna hiperplazija nije rak prostate niti povećava rizik dobijanja raka prostate.

Uzroci povećane prostate

Faktori koji uzrokuju ovu promenu su prvenstveno godine, a testisi takođe na neki način mogu da utiču. Kod muškaraca kojima su testisi uklonjeni u mladosti nikada se ne razvije povećanje prostate. Zanimljivo je da ako se testisi uklone nakon povećanja prostate, prostata će da se smanji.

90% muškaraca starijih od 80 godina ima povećanu prostatu.

Simptomi povećane prostate

Samo 50% muškaraca sa povećanom prostatom ima simptome, koji uključuju:

 • teškoće pri mokrenju, treba mnogo vremena da urin poteče
 • slab mlaz urina
 • osećaj da bešika nije do kraja ispražnjena nakon mokrenja
 • česta potreba za mokrenjem (2 ili 3 puta u toku noći)
 • nagla i jaka potreba za mokrenjem
 • bol pri mokrenju
Pregled prostate

Jedna od noćnih mora nekih muškaraca je da im drugi muškarac gura prst u anus. Ta “noćna mora” se ostvari obično kada muškarac navrši pedesetu godinu starosti i ode na redovni pregled prostate. Ipak, treba da napomenemo da pregled prostate nije bolan i traje samo minutu do dve. Lekar ispituje veličinu prostate kroz rektum.

Dijagnoza hiperplazije prostate

Uz gore navedenu metodu, da bi se utvrdilo detaljno stanje, moguće je da se radi test krvi na PSA (prostata specifični antigen), test kulture u mokraći da bi se utvrdila moguća infekcija i test pritiska u bešici prilikom mokrenja. Transrektalni ultrazvuk daje precizniju analizu prostate.

Povećana prostata – lečenje

Ukoliko je prostata povećana, a ne postoje simptomi, onda se lečenje sastoji od periodičnih kontrola kako bi se pratilo stanje povećane prostate.
Kod blažih simptoma preporučuje se samopomoć i to:

 • mokrijte čim osetite potrebu
 • izbegavajte alkohol i kofein, pogotovo nakon večere
 • nemojte da pijete mnogo tečnosti odjednom nego postepeno u toku dana. Izbegavajte da unosite tečnost pre spavanja
 • izbegavajte lekove koji sadrže antihistamin, jer on može da pogorša simptome
 • budite na toplom i redovno vežbajte. Hladnoća i fizička neaktivnost pogoršavaju simptome

Lekovi

 • Alfa 1 blokatori tretiraju visoki krvni pritisak, opuštaju mišiće bešike i prostate pa olakšavaju mokrenje.
 • Antibiotici mogu da budu prepisani za lečenje hroničnog prostatitisa (upala prostate). Neki muškarci osećaju poboljšanje i nestanak simptoma hiperplazije nakon lečenja antibioticima.
 • Lekovi kao Prostamol olakšavaju simptome, ali ne tretiraju hiperplaziju
Pomoć iz prirode

Brusnica pomaže muškarcima i ženama kod problema urinarnog trakta. Preporučuje se i za prostatu.
Cink je važan za regulisanje ciklusa života ćelija kao i za zdravlje prostate. Većina nas ne unosi dovoljno cinka.

Operacija prostate

Kod težih simptoma povećanja prostate koji ugrožavaju kvalitetu života lekar obično preporučuje operaciju prostate. Ima više tehnika kojima se prostata smanjuje ili uklanja. Neke su manje invazivne, neke više. Jednom kada se operacija obavi tegobe sa mokrenjem se delimično ili sasvim povlače.

Masaža prostate

Pre pojave antibiotika prostatitis se lečio isključivo masažom i to sa velikim uspehom. Masaža poboljšava protok krvi pa može delimično da ukloni i simptome povećanja prostate.

Prostata je poznata i kao ‘muška G tačka’, a neki muškarci mogu da postignu orgazam samo stimulacijom prostate iz rektuma.

Kako da izvodite masažu prostate?

Masaža se izvodi prstom u rektumu. Može da se napipa na oko 3 do 5 cm od ulaza u rektum, ako se prst usmeri prema testisima. Kada se napipa, potrebno je da kružnim pokretima lagano masirate 5 do 10 minuta uz upotrebu lubrikanta. Pritom će da se pojavi prijatan osećaj. Muškarci koji imaju partnericu obično njoj povere masažu prostate.

Vaša ocjena članka:

4.50 / 5 (4 votes)

Drugi upravo čitaju: