Boja i kvaliteta ejakulata je pokazatelj muškog zdravlja

Boja i kvaliteta ejakulata je pokazatelj muškog zdravlja

Boja i kvalitet sperme zavisi od više faktora, najviše od toga da li često muškarac ejakulira, kako se hrani, koliko je star i da li je zdrav.

Sve varijacije u gustoći, od jako retke do jako guste su normalne. Boja zdrave sperme kreće se od prozirno bele do sivkaste, a prihvatljiva je i žućkasta nijansa. Postoje nekoliko čestih simptoma zbog kojih se muškarci brinu:

Jako gusta sperma koja se gruša

Najčešći razlog jako guste sperme je retka ejakulacija. Spermatozoidi imaju svoj životni vek i ako ne izbace u tom roku oni odumiru. Gusta sperma nije razlog za brigu. Ipak treba reći da je jedan od mogućih uzroka jako guste sperme niži nivo testosterona, a istu pojavu uzrokuje i dehidratacija.

Žuta sperma

Žućkasta boja u spermi ne smatra se ozbiljnim problemom, zdrava sperma može da bude žućkasta. Ona je često uzrokovana uzimanjem vitaminskih preparata i nekom specifičnom hranom koja može da oboji spermu.

Crvena sperma

Crvena, roza ili smeđa sperma obično je znak krvarenja u predelu prostate. Krvarenje prostate je većinom benigno. Da bi se na vreme reagovalo ukoliko se radi o ozbiljnom poremećaju, pregled kod urologa je neophodan.

Zelena sperma

Sperma sama po sebi ne može da bude zelena. Ipak, kod nekih polnih bolesti npr. gonoreje dolazi do lučenja sekreta koji oboji i spermu. Tada su prisutni i ostali simptomi bolesti, peckanje, svrab i sl.

Kako sperma nastaje?

Sperma se sastoji od spermatozoida (muške polne stanice) i izlučevina koje nastaju u prostati, semenovodu i ostalim bliskim organima. Testisi, prostata i još neki organi zajedno sa cevima poput semenovoda zaslužni su za proizvodnju sperme.

 

Tagovi:

retka sperma, gusta sperma, zuta sperma

Vaša ocjena članka:

4.67 / 5 (6 votes)

Drugi upravo čitaju: