Varikokela – simptomi, dijagnoza i lečenje

Varikokela je proširenje vena u skrotumu, kožnatim vrećicama u kojima su smešteni testisi. Ova bolest može da prouzrokuje nisku proizvodnju spermatozoida i smanjen kvalitet sperme, a takođe može da dovede i do neplodnosti. Međutim, varikokela ne utiče samo na proizvodnju sperme. Ona može da prouzrokuje i smanjenje testisa.

Najčešće se varikokela razvija tokom vremena. Srećom, lako može da se dijagnostikuje, a u mnogim slučajevima lečenje nije potrebno. Ipak, ako varikokela izaziva simptome, ona može da se hirurški izleči.

Simptomi varikokele

Varikokela često ne stvara nikakve simptome. Retko, ona može da prouzrokuje bol koja se menja od tupe neprijatnosti, do oštrog bola.

Bol se povećava prilikom sedenja, stajanja ili tokom fizičkog napora, posebno tokom dužeg perioda i tokom dana. Obično, bol se povlači u ležećem položaju. Vremenom, varikokela može da se poveća i postane izraženija.

Dijagnoza varikokele

Vaš lekar će obaviti fizički pregled, kojim može da otkrije mekanu masu iznad testisa. Ako je varikokela dovoljno velika, lekar će je opipati.

Ako imate manju varikokelu, lekar od vas može da traži da u stojećem položaju duboko udahnete i prisilno pokušate da ispustite vazduh, dok su vam usta i nos začepljeni. Ovaj postupak pomoći će lekaru da otkrije abnormalno proširenje vena.

Ako fizički pregled ne daje pouzdane rezultate, lekar može da naruči ultrazvuk skrotuma. Ovaj test, kod kojeg se koriste visoke frekvencije zvučnih talasa za stvaranje precizne slike strukture unutrašnjoti vašeg tela, može da se koristi kako bi se utvrdilo da ne postoji drugi uzrok simptoma, na primer tumor koji pritiska venu.

Lečenje varikokele

Lečenje varikokele najčešće nije potrebno. Međutim, ako varikokela uzrokuje bol, atrofiju testisa ili neplodnost, moguće je hirurško lečenje. Svrha operacije je zapečatiti zahvaćenu venu i preusmeriti protok krvi u normalne vene. Međutim, efekat operacije na lečenje neplodnosti nije potpuno jasan.

Iako se varikokela obično razvija u adolescenciji, operacija ne mora da bude odmah izvršena. Indikacije za operaciju u adolescentskom uzrastu su progresivna atrofija testisa, bol ili abnormalni rezultati analize spermatozoida.

 

Hirurško lečenje varikokele ima relativno malo rizika, što može da uključuje:

  • Nakupljanje tečnosti oko testisa
  • Vraćanje varikokele
  • Oštećenje arterija

 

Metode hirurškog lečenja varikokele uključuju:

  • Otvorena hirurgija – ovaj tretman se obično radi ambulantno, koristeći opštu ili lokalnu anesteziju. Lekar će prema veni pristupiti kroz prepone, ali je isto tako moguće da napravi rez na stomaku ili ispod prepone. Medicinska dostignuća, a ponajviše hirurški mikroskop i doppler ultrazvuk, doveli su do smanjenja post-hirurških komplikacija, a već nakon dva dana moći ćete da se vratite normalnim aktivnostima, dok će za bavljenje sportom ili drugim zahtevnijim aktivnostima biti potreban oporavak od dve nedelje. Bol je blag tokom operacije. Lekar može da prepiše lekove protiv bolova za prva dva dana nakon operacije. Nakon toga, može da vam savetuje uzimanje OTC lekova protiv bolova, kao što je acetaminofen ili ibuprofen za ublažavanje tegoba. Takođe, lekar može da vam savetuje suzdržavanje od polnih odnosa tokom jedne do dve nedelje. Kod neplodnosti, tri ili četiri meseca nakon operacije sprovodi se analiza spermatozoida, kako bi se utvrdilo da li je operacija bila uspešna.
  • Laparoskopska hirurgija – hirurg čini mali rez na stomaku i pomoću malenog instrumenta popravlja varikokelu. Ovaj postupak zahteva opštu anesteziju.
  • Perkutana embolizacija – radiolog ubacuje cev u venu kroz preponu ili vrat. Praćenjem proširene vene na monitoru, lekar uklanja oštećenja koja uzrokuju začepljenje vena i prekid protoka krvi. Ovaj postupak obavlja se ambulantno pod lokalnom anestezijom, ali koristi se mnogo ređe od ostalih metoda.

Tagovi:

varikocela simptomi, varikokela

Vaša ocjena članka:

2.33 / 5 (3 votes)

Drugi upravo čitaju: