Cervikalni brisevi – zašto su važni i koje polno prenosive bolesti otkrivaju?

Cervikalni brisevi – zašto su važni i koje polno prenosive bolesti otkrivaju?

Cervikalni brisevi nisu uobičajena pretraga, zato ukoliko smatrate da za to postoji razlog ili planirate trudnoću, preporučljivo je da se obratite vašem ginekologu kako bi mogao da napravi briseve na sledeće polno prenosive bolesti, odnosno njihove uzročnike:

Četiri ciljana brisa:

  1. Klamidija (Chlamydia trachomatis)
  2. Mikoplazma (Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium)
  3. Genitalna ureaplazma (Ureaplasma urealyticum i Ureaplasma parvum)
  4. HPV  (humani papiloma virus)

Osim toga, cervikalni brisevi mogu da otkriju i sledeće polno prenosive bolesti i njihove uzročnike:

  • Gonoreja (Neisseria gonorrhoeae)
  • Bakterijska vaginoza (Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae)
  • Trihomonijaza (Trichomonas vaginalis)
  • Genitalni herpes (Herpes simplex)
  • Gljivična infekcija (Candida albinicanis)
  • Sifilis

Zašto su cervikalni brisevi i blagovremena dijagnoza od posebne važnosti, posebno u slučaju planiranja trudnoće, i koje su posledice izostanka dijagnoze ovih polno prenosivih bolesti pročitajte u nastavku:

Klamidija (Chlamydia trachomatis)

Klamidija je jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti, koja u većini slučajeva nema vidljivih simptoma. Kada se ne leči, ona može da trajno oštetiti polne organe i dovede do steriliteta, kod žena i kod muškaraca. Također, bakterija Chlamydia trachomatis je jedan od najčešćih uzročnika upale pluća kod novorođenčadi, a može da dovede i do prevremenog porođaja ili pobačaja. Iz ovog razloga, blagovremeno dijagnostikovanje i lečenje ove bolesti je od posebne važnosti.

Mikoplazma (Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium)

Mikoplazma je veoma česta polno prenosiva bolest ili urinarna infekcija prouzrokovana mikroorganizmima koji imaju osobine bakterija i nastanjuju se u uretri ili reproduktivnom sistemu. Testiranje se posebno preporučuje ukoliko planirate trudnoću, s obzirom da mikoplazma može da prouzrokuje određene komplikacije i prevremeni porođaj.

Genitalna ureaplazma (Ureaplasma urealyticum i Ureaplasma parvum)

Genitalna ureaplazma je vrsta mikroorganizma iz porodice mikoplazmi, koja uzrokuje određene genitalne infekcije, kao i neplodnost, kod muškaraca i kod žena.

S obzirom da se mikoplazme i ureaplazme prirodno nalaze u organizmu ljudi, pacijenti se ne testiraju rutinski na ove bakterije.  Međutim, testiranje u slučaju planiranja trudnoće je važno s obzirom da se ureaplazma i mikoplazma hominis povezuju sa infekcijom, rađanjem mrtvog fetusa, prevremenim porođajem kao spontanim pobačajem. Ureaplazma se u 40% slučajeva prenosi na novorođenče, pa tako može da prouzrokuje i određene zdravstvene probleme kod deteta.

HPV (Humani papiloma virus)

Do sada je otkriveno više od 120 tipova HPV-a, od čega se oko 40-tak tipova prenosi polnim putem. HPV visokog rizika (oko 15 tipova) može da prouzrokuje karcinom anusa, vulve, vagine, penisa i cerviksa, ali i glave i vrata. Infekcija humanim papiloma virusom može da dovede i do promena u ćelijama na grliću materice, koje se nazivaju CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija ili displazija).

HPV testiranje je dokazivanje postojanja HPV-a u brisu uzetom sa grlića materice, a genotipizacija HPV-a je određivanje tipa HPV-a, što je važno u proceni stanja ako Papa test nije uredan. Za otkrivanje infekcije HPV-om, najbolji test za otkrivanje humanog papiloma virusa je HPV DNK PCR test iz brisa vrata materice koji je vrlo pouzdan sa visokom osetljivošću i specifičnošću rezultata (95-98 %). Također, ženama se preporučuje redovna kontrola Papa testa, pogotovo u slučaju infekcije HPV-om kada bi ona trebala da se sprovodi svakih 6 meseci.

Gonoreja (Neisseria gonorrhoeae)

Gonoreja je polna bolest koja, ukoliko se pravovremeno ne dijagnostikuje i ne leči, može da ošteti kanale materice i da prouzrokuje neplodnost. Kod muškaraca, gonoreja može da dovede do natečenosti testisa, a posledica može da bude i neplodnost.

Bakterijska vaginoza (Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae)

Bakterijska vaginoza se smatra rizičnim faktorom prevremenog poroda i spontanog pobačaja kao i drugih infekcija u toku trudnoće. Također, može da prouzrokuje i komplikacije kod operacija.

Trihomonijaza (Trichomonas vaginalis)

Trihomonas kod trudnica može da izazove prerano pucanje membrana koje štite bebu i na taj način dovedu do prevremenog porođaja. Upale u genitalnom području koje uzrokuje trihomonas povećavaju rizik od dobijanja i prenošenja HIV-a kod žena, ukoliko su izložene virusu.

Kod muškaraca, trihomonijaza može da prouzrokuje smanjenje pokretljivosti i kvalitete spermatozoida i da poveća rizik od neplodnosti. Muškarci sa trihomonijazom takođe imaju visok nivo rizika od dobijanja i prenošenja HIV-a, a uz to su podložniji infekcijama koje uzrokuju upalu uretre i prostate.

Genitalni herpes (Herpes simplex)

Genitalni herpes se uobičajeno dijagnostikuje običnim pregledom. Ali, ukoliko u vreme vaše posete ginekologu nema vidljivih simptoma, on može da uzme uzorak, odnosno bris sa dela kože koji bi trebao da bude inficiran ukoliko ste zaraženi virusom herpesa i da ga testira u laboratoriji.

Gljivična infekcija (Candida albicans)

Mnogo žena pati od gljivičnih infekcija. Postoji i ciljani test na Candidu albicans koja je također neugodna i nije poželjna za ranu trudnoću.

Sifilis (Treponema pallidum)

Sifilis je polno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija sifilisa Treponema pallidum. Ukoliko se ne leči, sifilis može da izazove opasna oštećenja nervnog sistema, srca ili mozga i na kraju čak da dovede i do smrti. Dijagnostikuje se pretragama krvi i likvora, mikroskopiranjem u tamnom polju, serološkim testiranjima na antitela i direktnim dokazom uzročnika PCR metodom.

Pročitajte više: Cervikalni brisevi u trudnoći – koje bolesti mogu da otkriju i kako da ih lečite?

Tagovi:

vaginalni bris polno prenosive bolesti, komplet briseva na polno prenosive bolesti

Vaša ocjena članka:

5 / 5 (2 votes)

Drugi upravo čitaju: