Apsces zuba – uzroci, simptomi i lečenje

Apsces zuba je nakupina gnoja koji je uzrokovan bakterijskom infekcijom u unutrašnjem delu zuba.

Bolest se obično javlja kao posledice nelečene zubne šupljine ili pukotine u zubu koja omogućava bakteriji put u unutrašnjost zuba.

Lečenje apscesa zuba uključuje isušivanje čira i oslobađanje područja infekcije. Zub može da bude spašen lečenjem korenskih kanala, ali u nekim slučajevima može da bude potrebno i vađenje zuba. Nelečenje apscesa zuba može da dovede do ozbiljnijih problema, pa čak i onih opasnih po život.

Apsces zuba može da se spreči pravilnom brigom o zubima, zdravom ishranom i obavljanjem redovnih stomatoloških pregleda.

 

Simptomi apscesa zuba

Znakovi i simptomi apscesa zuba uključuju:

 

Kada da posetite zubara?

Ako imate ikakve znakove i simptome apscesa zuba pod hitno morate da odete kod stomatologa. Ako imate temperaturu ili groznicu i ne možete da pristupite vašem stomatologu, idite u hitnu službu medicinske pomoći.

Groznica i otok može da znači da se infekcija proširila dublje u vilicu i okolna tkiva ili čak na druga područja vašeg tela.

 

Uzroci apscesa zuba

Apsces zuba nastaje kada bakterije napadnu zubnu pulpu – mekan, unutrašnji deo zuba koji sadrži krvne sudove, živce i vezivna tkiva.

Bakterija ulazi kroz bilo koji deo zubne šupljine ili pukotine na zubu i širi se sve do korena. Bakterijska infekcija uzrokuje otok i upalu. Čvrsti prostor unutar kojeg se javlja upala tera gnoj u tzv. „džep“ (apsces) na vrhu korena.

 

Lečenje apscesa zuba

Cilj lečenja je isušiti čir i eliminisati infekciju. Da bi se to postiglo vaš stomatolog može da:

  • Ispuni kanal korena – ovaj postupak pomaže u eliminisanju infekcije i može da spasi zub. Vaš stomatolog buši zub, uklanja bolesno tkivo i isušuje čir. Pulpna komora zuba i korenski kanal su zapečaćeni i ispunjeni. Obnovljeni zub može da traje ceo život ako je ispravno zbrinut.
  • Izvadi zahvaćeni zub – ako zub zahvaćen infekcijom ne može da bude spašen, vaš stomatolog će ga izvaditi i isušiti čir da bi vas oslobodio infekcije.
  • Propiše antibiotike – ako je infekcija ograničena na nekom području, antibiotici možda neće da budu potrebni. Ali ako se infekcija proširila na okolne zube, vilicu i druga područja, vaš stomatolog će verovatno da propiše antibiotike kako bi se sprečilo daljnje širenje zaraze. Antibiotici se takođe preporučuju ako imate slab imunološki sistem.

Tagovi:

apsces zuba, sta je apces

Vaša ocjena članka:

4.50 / 5 (2 votes)

Drugi upravo čitaju: