Vađenje gornjeg umnjaka – moje iskustvo

Vađenje gornjeg umnjaka – moje iskustvo

Za sve vas koji se spremate na vađenje osmice, pa vas zanima boli li ili ne, ne trebate da čitate ceo članak, evo vam odmah odgovor: Mene nije nimalo bolelo ni za vreme vađenja niti kasnije.

Ako vam se čita još, evo malo detaljnije:

Stomatolog mi je dijagnostikovao da imam beskorisnu i pri tome još bolesnu osmicu. Beskorisna zato što ispod nje nije bilo nikakvog zuba pa je samo visila bez veze, a bolesnu jer je u sebi imala karijes. Tačno godinu i po dana nakon što mi je doktorica rekla da treba da izvadi umnjak i nakon što sam ja obećao da ću otići kod hirurga i to  već sledeće nedelje, moja osmica je počela jako da boli.

To je bio dovoljan znak da odem da napravim ortopan (snimak celog zuba) koji je preduslov za vađenje zuba. Na ortopanu je bilo vidljivo da je onaj mali karijes sada postao ogroman i zaključio sam da je krajnje vreme da izvadim taj umnjak.

Ako se, kao i ja, pitate zašto će doktoru ortopan da bi vam izvadio zub, odgovor je taj da osmice mogu da imaju ‘zeznute’ korene koji idu na koso pa hirurg to treba da vidi kako bi znao u kojem smeru da vadi zub.

Operativni zahvat vađenja umnjaka

Lekar je pogledao ortopan i zaključio kako imam, citiram ga, “ogromnu kariješčinu” i da taj zub treba da se izvadi. Pitao me da li želim to odmah da uradimo, na šta sam i pristao. Mislim da mu je bilo jako drago, jer delovao mi je kao da baš nije imao posla za taj dan, pa da mu je odgovaralo da me operiše, inače bi morao po drugi put pročitati istu dnevnu štampu.

 

Sam postupak ide ovako – Dao mi je dve inekcije, jednu sa gornje i jednu sa donje strane zuba.  Nakon jedne minute, na moje zaprepašćenje, jer sam očekivao da ćemo sačekati 5 minuta da sve propisno utrne, vratio se doktor sa kleštima. Ja sam u svojim najcrnijim scenarijima zamišljao velike crvene papagajke kojima se vade zubi. Međutim, ova klešta su sasvim mala. Upozorio me je da me ne bi trebalo boleti, ali da mogu da čujem pucanje i da je to ok. Ja sam znao da to nije ok jer ako čujem pucanje znači da se deo zuba odlomio, a da će ostali deo morati hirurškim putem da se izvadi.

Uzeo je klešta i krenuo po zubu napred/nazad. Pretpostavljam da ga je rasklimavao. Mene zaista nije bolelo, mada nije prijatan osećaj. Nakon cca 20 sekundi je izvadio zub. Stavio je gazu i rekao da popijem lek ako me kasnije zaboli. Nije me zabolelo. E da, i dao mi je zub za uspomenu. Zub je odvratan jer ima karijes na sebi.

Osećam se super jer zahvat nije bio bolan, a ne boli me ni posle popuštanja anestezije. Sve u svemu, sad mi je žao da sam preko godinu dana odlagao taj zahvat, jer nije ništa strašno.

Vaša ocjena članka:

5 / 5 (5 votes)

Drugi upravo čitaju: