Zubni implantati- trajno rešenje za krezubost

Zubni implantati- trajno rešenje za krezubost

Zubni implantat je zamena za koren zuba koji se postavlja u vilicu i služi kao koren za zub, most ili protezu. Naziva se kočić. Dentalni (zubni) implantati su idealna opcija za one koji su izgubili jedan ili više zuba bilo zbog bolesti poput karijesa, bolesti desni, starenja ili u nesreći.

skoči na » ugradnja | cena

Zubni most, proteza i implantati

Osobe koje žele da nadomeste praznu rupu u ustima često su u dilemi da li da ugrade zubni most koji se oslanja na dva susedna zuba ili implantat. Evo nekoliko razloga zbog kojih je implantat bolje rešenje:

 • Estetika– zubni implantat izgleda, a sam osećaj je kao vaš vlastiti zub. Zubni implantat je spojen u kost pa se s implantatom onemogućuje propadanje kosti i zubnog mesa koje se često javlja kod zubnih mostova i proteza koji nisu na implantatu
 • Čuvanje zuba– Da bi se postavio zubni most bez implantata potrebno je izbrusiti caklinu sa susednih zuba kako bi se na njih nataknuo most. To dovodi do podložnosti bakterijskih upala u zahvaćenom području. Kod zubnih implantanata toga nema.
 • Pouzdanost– Uspešnost postavljanja implantata može da se predvidi i operativni i postoperativni zahvat uglavnom prolazi bez komplikacije. Današnji titanski implantati dugotrajnije su rešenje.
 • Samopouzdanje– Zubna proteza može da ispadne ili da ispušta zvukove. Sa zubnim implantatom možete se široko nasmejati bez bojazni da će vam zubi ispasti.

I jedan razlog zbog kojeg neki odustaju od implantata:

 • Cena– Implantat zahteva veći postupak pa je ugradnja skuplja. Ipak, uz pretpostavku da je implantat kvalitetno ugrađen, dugoročno se više isplati implantat.
Ko je idealan kandidat za zubni implantat?

Idealan kandidat ima jake kosti vilice. Jaka kost potrebna je za postavljanje implantata mada danas kost može da se ojača. Ponekad se u sinus dodaje smesa u koju se postavlja titanijumski kočić. Idealan kandidat ima i zdrave desni. Ukoliko su desni problematične ponekad se prvo pristupa lečenju desni, a tek onda operaciji.

Idealan kandidat, naravno, može sebi da priuštiti implantat.

Kako izgleda ugradnja implantata?

Ugradnja zubnog implantata odvija se u nekoliko faza.

 1. Priprema– Pregled usne šupljine i čeljusti. Radi se rengenski snimak kako bi se utvrdilo stanje kostiju.
 2. Nadogradnja kostiju– ako volumen ili kvaliteta kosti ne zadovoljava potrebno je ojačati kost.
 3. Umetanje implantata– Zubni implantat umeće se u kost. Ovaj postupak radi se u lokalnoj anesteziji i bezbolan je.
 4. Oseointegracija (zarastanje)- Potrebno je neko vreme da implantat sraste u kost i da se ostvari dovoljno jak kontakt. Vreme zarastanja obično traje 6 do 8 nedelja.
 5. Stavljanje protetike– na implantat koji izgleda kao tipl od titanijuma stavlja se kruna (ukoliko je implantat potpora za samo jedan zub) ili most (ako je potpora za više zuba).
 6. Jako je važno da se neguje implantat kao o zdravom zubu. Higijena usne duplje i redovni pregledi pomoći će dugovečnost vašeg implantata.

Video- postavljanje mosta na zubne implantate:

Osobe koje žele da nadograde praznu rupu u ustima često su u dilemi oko izbora. Zubni most koji se oslanja na dva susedna zuba ili implantat. Implantat je skuplje rešenje i zahteva veći zahvat, ali je i dugotrajnije i zdravije rešenje.

Osećaj zuba na implantatu sasvim je prirodan i osoba lako može da zaboravi da nema pravi zub.

Zubni implantati koriste se

 • za zamenu jednog ili više zuba i to bez ikakvog uticaja na okolne zube
 • kao potpora za most ili za protezu

Zubni implantati, cena

Cena zubnog implantata s krunom zavisi od nekoliko detalja:

 • materijala od kojeg se radi implantat i od dobavljača (kineski implantati jeftiniji su od ostalih), isto važi i za krunu
 • od zuba, npr. četvorka može da bude jeftinija od sedmice, jer je potrebno manje materijala
 • od stanja vilice i od toga da li je potrebno prvo da se leče desni pa tek onda pristupiti operaciji
 • od iskustva hirurga i stomatologa (oni sa manje iskustva obično imaju i niže cene)
 • od zemlje u kojoj se zahvat obavlja- Hrvatska ima jeftinije cene od evropskog proseka, ali BiH i Srbija su još povoljnije

Poželjno je da potražite nekoliko mišljenja pa da uporedite cenu i očekivani kvalitet usluge.

Sada, kada smo sve to rekli, možemo da kažemo cenu implantata:

 • baza, tj. implantat- od 2 000 pa do 4 000 kn
 • kruna (zub)- od 2 000 do 5 000 kn

Sve zajedno, implantat s krunom i svim potrebnim pregledima koštaju oko 800 – 1200 eura. Ako vam se to čini skupo valja reći da je Hrvatska dosta jeftinija od evropskog proseka. Kod nas je čak razvijen i dentalni turizam. Engleski pacijenti dolaze u Hrvatsku da stavljaju implantate, jer im se to više isplati.

U Bosni i Srbiji cena implantata je nešto niža nego u Hrvatskoj i implantat sa zubom je moguće dobiti već za 500 eura.

Vaša ocjena članka:

0 / 5 (0 votes)

Drugi upravo čitaju: