Kako hraniti psa?

Kako hraniti psa?

Pas, najverniji čovekov prijatelj, mesožder je i njegova ishrana mora da bude pretežito mesna. Nekada su psi dobijali kuvanu hranu, ono što ‘ostane od ručka’, ali danas se psima u većini slučajeva daje suva, dehidrirana hrana. Hrana koju mi jedemo, čak i ako je jako mesna, ne odgovara sasvim psima. Davanjem suve hrane može da se psu produži životni vek i da mu se osigura uravnotežena ishrana koju će njegov želudac dobro da podnese. Mnoge vrste pasa imaju osetljive želuce i ne smeju da sehrane hranom sa stola, npr. retriveri i labradori.

Koju hranu da izaberete?

U prodavnicama hrane za pse obično se nudi hrana različitih proizvođača hrane i više vrsta hrane pa su ljudi često u nedoumici koju hranu da izaberu.

Bitno je da hrana bude prilagođena starosnom dobu i veličini psa. Štenci imaju drugačije potrebe od starijih pasa. Postoje i posebno prilagođene vrste hrane, recimo hrana za pse sa osetljivim želucom ili hrana za pse koji imaju problema s kukovima.

 

Kako da hranite psa suvom hranom?

Suva (dehidrirana) hrana lišena je vode kako bi mogla duže da stoji, a da se ne pokvari. Ipak, pre nego što pas krene da jede potrebno je porciju suve hrane da zalijete sa vodom koju će hrana da upije i omekša. Ovo na mnogim pakovanjima hrane ne piše, a jako je važno. Dakle jedno 20 minuta pre hranjenja treba u posudu s hranom dodati vode (količina otprilike pola porcije).

Ako pas ne pojede svu hranu nego je ostavi, najverovatnije dobija previše hrane. Postoje i drugi razlogi, recimo muški psi u vreme teranja ponekad odbacuju hranu.

 

Kada i koliko hrane možete da dajete psu?

Pročitajte na pakovanju koju količinu hrane trebate da dajet svom psu. Količina najviše zavisi od težine pa ćete psa da izmerite. Neki veterinari predlažu da se hrana rasporedi u dva obroka dnevno, ali većina će ih se složiti da psi trebaju da jedu samo jednom dnevno, npr. ujutro nakon prve šetnje. Izuzetak su štenci kojima su neophodni češći obroci.

 

Psi ponekad jedu i travu

Psima u ishrani je potrebno puno proteina,  vitamini i balastne tvari (neprobavljive supstance koje služe za čišćenje organizma).

Ako primetite da vaš ljubimac s vremena na vreme žvače travu u parku to nije ništa čudno. Na taj način on unosi u sebe balastne materije. Ponekad će tu travu i povratiti, to je sasvim prirodno, jer tako pas čisti želudac.

 

Ponekad psi jedu i izmet

Ukoliko primetite da vam pas jede izmet i to je normalno. Psi ponekad jedu ljudski, mačji ili čak svoj izmet, jer tako unose u sebe neke probavne enzime kao i vitamin B1. Nemojte da se ljutite na ljubimca ako jede izmet, ali ga ipak naučite da to ne radi iz higijenskih razloga. Ukoliko radi to često dodajte mu u hranu vitamina B i posavetujte se sa veterinarom.

Dodaci ishrani za pse

Omega 3

Za sjaj kože, dodatak zdravih masti i uopšte za bolje zdravlje psu mogu da se daju omega 3 masti ribljeg porekla (iste one koje konzumiraju ljudi)

Neurobion

Stariji psi, pogotovo neke vrste poput retrivera, često imaju problema s kukovima i zglobovima koji ‘odrvene’. Zato je dobro starijim psima da se daju neurobion tablete.

Postoje i drugi dodaci ishrani koji sadrže vitamine i minerale, npr. kalcijum karbonat od Eukanube.

Psi i jednodnevni post

Divlji rođaci pasa, vukovi, imaju takve prehrambene navike da svoju hranu love, a obično ne jedu svaki dan već svaki drugi, a ponekad i dva dana uopšte ne jedu. Iz tog razloga postoje pobornici koji tvrde da i psa ponekad treba podvrgnuti ovoj vrsti dijete.

Iskustvo je pokazalo da se psu ništa loše neće dogoditi ako celi dan ne jede, ali mi taj post ne praktikujemo.

Vaša ocjena članka:

5 / 5 (1 votes)

Drugi upravo čitaju: