Ishrana kod dijareje i BRAT dijeta

Ishrana kod dijareje i BRAT dijeta

Dijareja je vrlo česta pojava, koja u svom akutnom, kratkotrajnom obliku obično ne zahteva odlazak kod lekara i efikasno se tretira ciljanom ihranom. Ovaj oblik dijareje uobičajeno traje nekoliko dana, a promenom režima ihrane može da se u kratkom vremenu zaustavi.

Kod akutne dijareje izvrsne rezultate pokazuje BRAT dijeta, koja uključuje banane, pirinač, kuvane jabuke i dvopek. Osim toga, poželjno je u ishranu uključiti i jogurt, piletinu pripremljenu na pari, borovnicu i biljne čajeve. Za nadoknađivanje soli kod dijareje mogu da posluže i slani štapići.

>> pročitajte više:  dijareja– uzroci, simptomi i lečenje

1. Banane

Banane su voće koje je jednako efikasno i kod zatvora i kod dijareje. Visok nivo kalijuma pomaže da zameni elektrolite, koji mogu da izgube kod težih napada dijareje. Osim toga, banane su bogate pektinom, topivim vlaknom koje pomaže kod apsorpcije tečnosti u crevima. Banane sadrže i inulin – supstancu koja podstiče razvoj korisnih bakterija u probavnom sistemu.

2. Beli pirinač i pire krompir

Zbog niskog nivoa vlakana i visokog udela skroba, beli pirinač i pire krompir odličan su izbor kod dijareje, a uz to su i lako probavljivi.

Pirinčanu sluz ćete dobiti kuvanjem 40 grama belog pirinča u 4 decilitra vode, otprilike dva sata. Po potrebi dolivajte vodu i na kraju propasirajte pirinač. Umesto pirinčane sluzi možete da koristite i pirinčano brašno razređeno u čaši vode, što se preporučuje i kod dijareje kod dece.

Nemojte da koristite integralni pirinač, jer vlakna mogu dodatno da iritiraju crevnu sluznicu!

3. Kuvane jabuke

Kao i banane, jabuke su dobar izvor pektina. Međutim, visok nivo vlakana u sirovim jabukama čine ih pregrubima za iritiranu crevnu sluznicu. Kuvanje jabuka čini ih lakše probavljivima i na taj način možete da iskoristite prednosti pektina, šećera i drugih hranjivih supstanci.

4. Dvopek i krekeri

Kada vaša crevna sluznica nije nadražena, konzumiranje celovitih zrna izuzetno je važno. Međutim, u slučaju akutne dijareje obično se preporučuju pšenični obrađeni proizvodi, s obzirom da uklanjanje ljuske žitarica iz tih namirnica omogućuje lakšu probavu.

Osim toga, so (natrijum) u krekerima će biti koristan kod vraćanja ravnoteže elektrolita.

5. Jogurt

Obično se tokom akutnih napada dijareje preporučuje izbegavanje mlečnih proizvoda. Međutim, jogurt je izuzetak od ovog pravila.

Potražite jogurt koji sadrži aktivne kulture, ili tačnije Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum, koji potpomažu uspostavljanje zdravije ravnoteže bakterija u probavnom traktu.

6. Piletina na pari

Belo pileće meso, pripremljeno na pari, je lako probavljiv izvor proteina, koji osigurava prilično siguran način unošenja određenih hranjivih supstanci u telo. Maslac i ulja mogu da deluju vrlo teško na osetljiv probavni sistem stoga izbegavajte prženo meso.

7. Borovnica

Sušene borovnice imaju vrlo dugu istoriju korišćenja kod lečenja dijareje. Pripremite čaj od zdrobljenih suvih borovnica tako što ćete da ih kuvate u vreloj vodi otprilike 10 minuta, ili ih konzumirajte sirove tako da ih prethodno dobro sažvačete.

Čini se da tajna delotvornosti borovnica leži u visokom udelu tanina koji deluju adstrigentno, a utiču i na smanjivanje upale i izlučivanje tečnosti i sluzi. Osim toga, borovnice deluju antibakterijski i odličan su izvor antioksidansa i pektina.

8. Biljni čajevi

Ukoliko imate dijareju bitno je da uzimate puno tečnosti. Posebno se preporučuju biljni čajevi, mineralna voda koja pomaže kod nadoknađivanja minerala i voda sa limunom.

Što se tiče biljnih čajeva, naročito se preporučuju čaj od mente i čaj od kamilice:

  • Čaj od mente ima umirujuće delovanje na probavni sistem. Utiče na smirenje i opuštanje mišića u probavnom traktu, što smiruje grčeve i pomaže kod smanjenja gasova u crevima.
  • Čaj od kamilice efikasan je kod smanjenja crevnih upala i grčeva.

 

 

Vaša ocjena članka:

3.50 / 5 (2 votes)

Drugi upravo čitaju: