Ulje čajevog drveta – kako da ga koristite i koje su njegove prednosti?

Ulje čajevog drveta – kako da ga koristite i koje su njegove prednosti?

Ulje čajevog drveta je jedno od najpopularnijih eteričnih ulja. Proizvodi se od lišća Tea Tree drveta (Melaleuca alternifoila) koje je najrasprostranjenije u Australiji.

Ulje čajevog drveta se koristi još od davnih vremena, Australijanci su udisali paru od smrvljenog lišća kako bi zalečili prehladu i kašalj, a koristili su lišće i za rane kao i za  različita obolenja na koži.

U današnje vreme ovo ulje je jedno od onih koji su veoma potrebni ljudima jer je veoma korisno za čoveka, pa ga i koristi veliki broj ljudi. Čak je nazvano „lek u bočici“ zahvaljujući antivirusnim, antibakterijskim, antifungalnim i antiseptičkim karakteristikama.

Eterična ulja ne bi smela da se nanose u nerazređenom stanju direktno na kožu, ali eterično ulje čajevog drveta spada među retka ulja koja mogu da se koriste direktno i nerazređeno. Često se kombinuje sa eeteričnim uljem lavande koje ima i neke zajedničke karakteristike.

Kako ulje čajevog drveta može da vam pomogne?

  1. Antivirusne karakteristike – ako nekoliko kapi dnevno dodamo u kupku ili paru mogu da pomognu u lečenju prehlade ili gripa.
  2. Herpes – kombinacije jedne kašike kokosovog ulja pomešane sa pet kapi ulja čajevog drveta može da se nanese na herpes nekoliko puta dnevno. Ako se to uradi čim se primete najraniji simptomi herpesa tada može da se spreči dalji razvoj herpesa. Nikada nemojte interno da uzimate ulje čajevog drveta jer može da bude otrovno.
  3. Uši – istraživanje provedeno 2008. godine pokazalo je da je ulje čajevog drveta efikasnije u lečenju ušiju nego permetrin, popularni farmaceutski lek. To je posebno značajno jer, pored toga što je permetrin efiaksan, on je otrovan i sada je klasifikovan kao kancerogen.
  4. Akne – ulje čajevog drveta već dugo je poznato kao veoma efikasan lek protiv akni. Zahvaljujući svojim antibakterijskim karakteristikama, efikasno čisti kožu i isušuje akne. Možete da ga primenite lokalno na bubuljicu ili ako nekoliko kapi ulja dodate u kremu za lice.
  5. Atletsko stopalo – ulje čajevog drveta može da se pomeša sa kokosovim uljem i nanese na zahvaćeno područje dva puta dnevno kako bi se očistilo atletsko stopalo. Takođe je dobro da se doda 10 kapi ulja u kupku. I ne zaboravite da promenite čarape barem jednom dnevno!
  6. Perut – šampon koji sadrži barem 5% ulja čajevog drveta je dokazano vrlo efikasan protiv peruti zahvaljujući svojoj mogućnosti lečenja Malassezia furfur, tip gljivice koji je najčešći uzrok peruti.
  7. Nožne gljivice – nekoliko kapi ulja koje su nanesene na zaraženi deo nogu je efikasan lek protiv gljivica na nožnim prstima.
  8. Stjenice i grinje – jedno istraživanje je pokazalo da je ulje čajevog drveta veoma efikasno protiv grinja i stjenica. Dve kašičice ulja mogu da se dodaju u vruću vodu ili nekoliko kapljica dodajte u sprej koji se koristi za čišćenje ormara i područja gde razne bube i mravi ulaze u vaš dom.
  9. Dezinfikovanje – ulje čajevog drveta takođe može da se koristi za dezinfikovanje područja poput toaleta, ručke na vratima, česme, prekidača za svetlo i slično. Sredstvo za pranje odeće koje sadrži ovo ulje može da bude efikasno u dekontaminaciji odeće i posteljine.

Vaša ocjena članka:

5 / 5 (2 votes)

Drugi upravo čitaju: