Egipatska depilacija/depilacija šećernom pastom – prednosti, nedostaci i iskustva

Egipatska depilacija/depilacija šećernom pastom – prednosti, nedostaci i iskustva

Za uklanjanje neželjenih dlačica drevna srednjoistočna praksa koristila je prirodnu šećernu pastu ili gel, koje su pripremali od prirodnih sastojaka, poput šećera, vode i limunovog soka. Iako postoje mnogi recepti, zajedničko za sve je da se koriste samo prirodni sastojci. Na ovaj način, dlačice se uklanjaju iz korena, a rezultati mogu da traju i do šest nedelja.

Postoje dve vrste egipatske depilacije, u zavisnosti od toga da li se koristi šećerna pasta ili gel:

  • Šećerna pasta – smatra se tradicionalnom tehnikom, zagrejana gusta smesa nanosi se u suprotnom smeru od rasta dlačica, a zatim se trzajima ruke uklanja u smeru rasta dlačica.
  • Gel – depilacija se izvodi na sličan način, gel se nanosi u smeru rasta dlačica, a uklanja u suprotnom smeru pamučnom tkaninom ili trakama.

Prednosti egipatske depilacije

1. Neko ko je iskusan egipatsku depilaciju može da izvede veoma brzo – velike količine dlačica mogu da se uklone u jednom potezu, a ponekad to može da traje kraće i od depilacije. Kod većine voskova, morate da ih primenite na ograničenom području, uklonite, a potom ponovite postupak na sledećem delu. Uz šećernu pastu postupak možete da ubrzate primenom paste na vrlo velikom području, a ona neće da se isuši ako je budete uklanjali u manjim delovima.

2. Jednostavno čišćenje – i šećerna pasta i gel su topivi u vodi, što znači da je, za razliku od voska, sve ostatke nakon depilacije moguće da očistite vodom.

3. Dostupnost šećerne paste – sve potrebno za egipatsku depilaciju moguće je da kupite putem interneta, takođe, šećernu pastu možete da napravite i u vlastitom izdanju.

pročitajte više » Egipatska depilacija – kako da napravite šećernu pastu?

4. Šećerna pasta je vrlo nežna i može da se koristi bez straha od iritacije – ovo je posebno korisno onda kada ne uspemo da uklonimo sve dlačice u jednom potezu. Šećernu pastu možete bez straha da nanesete na isto područje i uklonite ostatak dlačica.

5. Privremeni rezultati mogu da se pretvore u trajne – ukoliko redovno koristite ovaj vid depilcje, vremenom će doći do slabljenja folikula dlake i sporijeg rasta, a često dolazi i do potpunog zaustavljanja rast dlačica.

Nedostaci egipatske depilacije

1. Teško je da pronađete stručnu osobu koja ovu tehniku izvodi isključivo pomoću prirodnih sastojaka. Naime, neki saloni koriste vosak koji je pomešan sa šećerom, i reklamiraju ga kao šećernu pastu, iako to nije isto.

2. Pravljenje vlastite šećerne paste može da bude komplikovano. Ako se odlučite za to, precizno sledite zadane odnose sastojaka i postupak depilacije.

3. Kod egipatske depilacije dlačice moraju da budu određene dužine kako bi mogle da se uklone. Tradicionalna egipatska depilacija šećernom pastom zahteva dlačice dužine otprilike 3 milimetra, što je otprilike 2-5 dana nakon upotrebe britvice, dok kod depilacije gelom dlačice moraju da budu dugačke otprilike pola cantimetra.

4. Nedostatak iskustva ili higijene mogu da dovedu do neželjenih posledica. Ako vam nisu poznate kontraindikacije (okolnosti ili uslovi kada se egipatska depilacija ne sme raditi), koža bi mogla da postane crvena ili iritirana. Egipatska depilacija u kozmetičkim salonima koji ne rade u sigurnim i higijenskim uslovima, može da dovede do raznih infekcija.

5. Egipatska depilacija može da bude bolna, s obzirom na to da se dlačice čupaju iz korena. Ipak, većina ljudi smatra kako je depilacija šećernom pastom manje bolna od depilacije voskom, a posebno jer se šećer ne lepi za kožu prilikom depilacije, što znači manje iritacije i bola. Ako neko iskusan izvodi tradicionalnu tehniku depilacije šećernom pastom, bol će da bude manja jer se dlačice uklanjaju u prirodnom smeru njihovog rasta, za razliku od depilacije, kod koje se dlačice uklanjaju u suprotnom smeru.

Egipatska depilacija – iskustva

Iskustva sa egipatskom depilacijom su uglavnom pozitivna.

Naše čitateljke koje su već isprobale depilaciju šećernom pastom tvrde kako je ova vrsta depilacije manje bolna od depilacije voskom, ali stepen boli kod žena može da zavisi i od menstrualnog ciklusa (depilacija se preporučuje tokom prvih deset dana menstrualnog ciklusa) i dužini dlačica (preporučuje se da depilaciju radite dok su dlačice kraće).

Isto tako, egipatska depilacija pokazuje izvrsne rezultate i kod osoba sa problemom urastanja dlačica, što može da bude vrlo neugodno, a dovoljna je već jedna depilacija šećernom pastom kako biste se ovog problema rešili.

Osim toga, naše čitateljke dodaju kako nakon egipatske depilacije nema neželjenih bubuljica, crvenila kože i upala, s obzirom na to da se prilikom depilacije radi i piling kože. Ipak, one tvrde kako je priprema vlastite paste dosta komplikovano, s obzirom na to da je teško da postignete odgovarajuću koegzistenciju paste.

Glavni nedostatak egipatske depilacije je dugotrajnost samog postupka. Većina osoba depilaciju radi sa malom količinom paste, koja zatim može da se upotrebi na novom području, pa tako postupak može da bude dugotrajan. Ipak, ako se koristi veća količina paste ili gel, postupak može da se znatno skrati.

Vaša ocjena članka:

2 / 5 (1 votes)

Drugi upravo čitaju: