Kako da izlečite akne na leđima?

Kako da izlečite akne na leđima?

Dermatolozi obično ne prave razliku između akni na leđima i onih na ostatku tela. Međutim, sebumne žlezde koje se nalaze na leđima po pravilu su veće od onih na ostatku tela. One dovode do povećane proizvodnje ćelija tkiva što uzrokuje začepljenje pora, a time i nastanak akni.

Tretiranje akni na leđima zahteva kombinaciju medicinskih preparata, pravilne ishrane i higijene. Lakši slučajevi obično mogu da se jednostavnije tretiraju, ali teži slučajevi koji uključuju lezije i ciste obično zahtevaju poseban dermatološki tretman.

Kako nastaju akne na leđima?

Etiologija nastanka akni na leđima nije do kraja poznata. Međutim, smatra se kako neki faktori koji su presudni za nastanak akni na licu dovode i do pojave akni na leđima:

  • Nasledni faktor utiče na veličinu lojnih folikula i na njihovu aktivnost. Takva povećana produkcija jedan je od glavnih uzročnika nastanka akni.
  • Hiperseboreja, odnosno stanje kože povezano sa preteranom proizvodnjom sebuma, odgovorna je za masnu kožu i može da bude jedan od uzroka nastanka akni. Naime, težina kliničke slike akni direktno je proporcionalna količini sebuma, dok čak ni kod osoba sa težim oblikom akni nisu pronađeni poremećaji u njegovom sastavu.
  • Stvaranje komedonskog čepa sprečava izlučivanje sebuma pa tako može da prouzrokuje akne. Razlikujemo komedone otvorenog tipa koji se manifestuju kao mitiseri i nisu podložni upalama, i komedone zatvorenog tipa čije je prisustvo neophodno za dijagnozu akni.
  • Hormonalne promene jedan su od najčešćih uzroka nastanka akni, pogotovo u pubertetu. Uzrok tome treba potražiti u pojačanom radu lojnih žlezdi i većoj produkciji sebuma što može da prouzrokuje nastanak akni.
  • Prisutnost bakterija važan je faktor kod nastanka upale. Kod akni na leđima najčešće pronalazimo Propionbacterium acnes i Propionbacterium granolosmus. One pospešuju orožnjavanje folikula što prouzrokuje njihovo začepljenje, nakupljanje sadržaja, a zatim i njihovo rastezanje i pucanje koje dovodi do upale u okolnom tkivu.

Acna Mechanica

Kada je reč o aknama na leđima, potrebno je da spomenemo jednu posebnu vrstu pod nazivom Acna Mechanica. Ova vrsta akni prouzrokovana je pojačanom iritacijom kože u kombinaciji sa preteranim znojenjem. Kako biste izbegli njihov nastanak preporučuje se nošenje lagane pamučne odeće i sprečavanje dalje iritacije.

Tretiranje blagog do umerenog oblika akni na leđima

Kod lakšeg oblika akni na leđima preporučuje se nežno sredstvo za čišćenje i preparati koji sadrže alpha hydroxy acid (AHA) u koncentraciji od 10%. Takođe, preporučuju se proizvodi koji uz AHA sadrže i licochalcone A, aktivni sastojak koji umiruje kožu i deluje na izlučivanje sebuma.

Primena 10% AHA kod lakšeg oblika akni:

Prvi korak: Pre nanošenja preparata sa AHA kompleksom potrebno je da očistite kožu kako bi uklonili masnoće sa površine i omogućili njegovo bolje delovanje. Prilikom tuširanja, kao i posle tuširanja, potrebno je da izbegavate bilo kakvu iritaciju. Nakon tuširanja pričekajte 10-15 minuta kako bi se vaša koža potpuno osušila pre primene AHA.

Drugi korak: Pre nanošenja preparata operite i osušite ruke kako biste otklonili površinske masnoće koje mogu da pospeše akne. Nežno nanesite AHA u količini dužine jednog prsta na svakoj strani leđa. Prilikom nanošenja ne morate da štedite na količini.

Tretiranje umerenog do teškog oblika akni na leđima

Kod težeg oblika akni preporučuje se korišćenje nežnog sredstva za čišćenje u kombinaciji sa 2.5% benizoil peroksidom i 10% alfa hidroksilnim kiselinama. Ovi proizvodi, kada se nanose korak po korak, trebali bi da postignu zadovoljavajući efekat prilikom tretiranja težeg oblika akni.

Primena benzoil peroksida i AHA kod umerenog do težeg oblika akni:

Prvi korak: Nežno očistite kožu na način opisan kod tretiranja lakšeg oblika akni. Pazite da pritom izbegavate bilo kakvu iritaciju prilikom tuširanja ili nakon njega. Preporučuje se nežno pranje leđa 5-10 sekundi, a potom sušenje tako što pustite da peškir upije svu vlagu. Pričekajte dok se vaša koža potpuno ne osuši pre sledećeg koraka.

Drugi korak: Pre primene benzoil peroksida operite i osušite ruke kako biste otklonili masnoće sa površine. Potom nanesite dovoljnu količinu 2.5% benzoil peroksida kako biste zahvatili celo tretirano područje. Pri tome ne trebate da štedite. Ako ste u nedoumici radije nanesite veću količinu. Pre idućeg koraka pričekajte 10-15 minuta dok se vaša koža potpuno ne osuši.

Treći korak: Pre primene AHA operite i osušite ruke. Potom nanesite 10% AHA u količini dužine jednog prsta na svakoj strani leđa tako da zahvatite celo tretirano područje.

 

Ukoliko na ovaj način tretirate područje vrata nanesite manju količinu kako biste izbegli crvenilo, suvoću i svrab. Preporučuje se da prvu nedelju na područje vrata nanosite benzoil peroksid i AHA u količini graška jedan put dnevno, dok nakon toga možete da ponovite postupak dva puta dnevno.

Prilikom primene benizoil peroksida preporučuje se da nosite potkošulje s obzirom da prilikom znojenja može da dođe do izbeljivanja tkanina.

Vaša ocjena članka:

0 / 5 (0 votes)

Drugi upravo čitaju: