Piling za lice i domaći recepti

Piling za lice i domaći recepti

Piling kože sastavni je deo njene pravilne nege. Osnovna svrha pilinga je uklanjanje nakupljenih mrtvih ćelija kože i površinskih nečistoća. Osim toga, piling stimuliše ćelijsko obnavljanje odnosno regeneraciju kože, a njime je moguće da uklonite i sitne ožiljke i bore.

Iako naša koža ima mogućnost prirodne zamene odumrlih ćelija, ovaj proces može da bude usporen zbog niza faktora i negativnih uticaja. Upravo zbog toga, redovni piling kože veoma je važan.

Kako deluje piling?

Preparati za piling lica u osnovi se razvrstavaju prema dva osnovna principa:

  • Mehanički piling – kod ove vrste pilinga preparati su obogaćeni mikrozrncima i fizički uklanjaju mrtve ćelije sa površinskog sloja.
  • Hemijski piling – razgrađuje spone rožnatih delova ćelija i površine kože, a najčešće sadrži niske koncentracije AHA i BHA kiselina ili prirodnih enzima.

Naša preporuka je prirodni mehanički piling, koji ne oštećuje i ne iritira kožu.

skoči na » Recepti za domaći piling za lice

Koliko često je potrebno da radite piling i kako?

Učestalost pilinga zavisi prvenstveno od vašeg tipa kože:

  • Ako imate masnu kožu, piling bi trebali da radite dva do tri puta nedeljno,
  • Kod suve kože potrebno je da piling napravite jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje, ako je ona posebno osetljiva.

Piling se nanosi nežnim kružnim pokretima na vlažnu i prethodno očišćenu kožu, izbegavajući područje oko očiju. U zavisnosti od preparata koji koristite, možda će da bude potrebno da pričekate određeno vreme pre ispiranja. Nakon što piling isperete mlakom vodom, posušite lice i nanesite hidratantnu kremu.

Kod nanošenja pilinga potrebno je da izbegavate grube pokrete, kako ne biste nepotrebno iritirali kožu.

Recepti za domaći piling za lice

Umesto kupovine kozmetičkih preparata za piling lica, možete da upotrebite i prirodne preparate, koji su jednako efikasni, a uz to ne predstavljaju opasnost za kožu lica.

Donosimo vam nekoliko proverenih recepata:

  1. Pomešajte kašiku meda sa pola kašike kukuruznog griza i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja. Smesu nanesite na lice nežnim kružnim pokretima i zatim isperite toplom vodom.
  2. Dve kašike kukuruznog griza izmešajte sa belancetom i dobro umutite. Ostavite na licu desetak minuta, a zatim isperite toplom vodom uz lagano trljanje kružnim pokretima. Lice je zatim potrebno da isperete hladnom vodom, koja podstiče skupljanje pora, nakon što je uklonjena nečistoća iz njih.
  3. Pomešajte jednaku količinu usitnjenih badema i ovsa i dodajte 20 kapi eteričnog ulja po izboru. Piling nanesite laganim kružnim pokretima na lice ili telo i zatim isperite.
  4. Kašiku meda pomešajte sa dve kašike sitno mlevenih badema i pola kašike soka isceđenog limuna. Smesu nežno utrljajte na lice i zatim isperite toplom vodom.
  5. Piling sa medom umiruje lice sklono aknama i mitiserima, a pogodan je za sve tipove kože. U med možete da dodate šećer ili so i malo limunovog soka, kao i kukuruzni griz i zatim njime nežno izmasirate lice i isperete toplom vodom.

 

Ako imate vlastiti recept za piling, koji se pokazao efikasnim, nadamo se da ćete da ga podelite sa nama u komentarima!

Vaša ocjena članka:

4 / 5 (1 votes)

Drugi upravo čitaju: