Prirodna maska za kosu – recepti za sve tipove kose

Prirodna maska za kosu – recepti za sve tipove kose

Želite da regenerišete problematičnu kosu? Bilo da je suva, masna, bezizražajna ili oštećena, postoje stvari koje možete da pronađete u vašoj kuhinji, a koje mogu da vam pomognu da oživite vašu oštećenu kosu.

Osim što su jeftinije i prilagodljivije vašim potrebama, takođe su i bolje nego proizvodi kupljeni u prodavnicama, jer ne sadrže štetne hemikalije, koje često mogu da se pronađu u kupljenim proizvodima za njegu kose. Na primer, jeste li znali da mnogi proizvodi za koje se tvrdi da pomažu suvoj kosi zapravo sadrže alkohol koji dodatno isušuje vašu kosu?!

Skoči na:

Proverite koji tip kose imate

Kada odredite tip vaše kose, možete da odlučite koji sastojci će biti odgovarajući za vas. Pogledajte listu ispod kako biste dobili opšti predlog o tome u koju kategoriju spada vaša kosa.

  • Suva kosa – izgleda bezizražajno, ima ispucale vrhove, lako se oštećuje i puca. To može da bude zbog oštećenja ili samo nedostatka proizvodnje masnoće
  • Masna kosa – postaje masna ako se ne pere svakodnevno, gubi svoj sjaj i postaje gizdava tijekom dana
  • Kombinovana kosa – masna u temenu, ali suva i oštećena prema vrhovima. To je često posledica preterane upotrebe raznih proizvoda za kosu
  • Normalna kosa –  nema puno ispucalih krajeva i lako se oblikuje. Maska za kosu često nije ni potrebna, ali se preporučuje kako bi kosa ostala lepa i zdrava

Odaberite sastojke za negu kose

U zavisnosti od tipa vaše kose, odaberite sastojke i napravite svoju masku. Potom, operite kosu uobičajeno i nakon šamponiranja samo isperite, a potom osušite i počešljajte.

Nanesite masku ravnomerno na kosu. Ostavite je otprilike 10 do 20 minuta i isperite toplom vodom. Završite s umereno hladnom vodom, kako bi isprali i zatvorili folikule.

Sledite ova uputstva osim ako je navedeno drugačije u uputstvima ispod.

Prirodna maska za suvu i oštećenu kosu

Sledeći sastojci će da osiguraju preko potrebna ulja kako bi zaštitili kosu od daljeg oštećenja i vratili vam sjaj. Pomešajte sve što imate trenutno na raspolaganju i ono što vam treba i što odgovara vašim potrebama.

Avokado

Avokado je jedan od najvećih prirodnih hidratantnih saveznika, jer sadrži puno vitamina poput vitamina E i B i prirodna ulja koja će dati vašoj kosi vlagu koja nedostaje. Koristite oko pola avokada, zgnječite ga i koristite ga samog ili u kombinaciji sa  drugim sastojcima.

 Banana 

Bogata je vitaminima i uljima, a posebno je korisna za povećanje elastičnosti kose, čime takođe sprečava ispucale krajeve i lomove, a dobra je i protiv peruti. Zgnječite pola banane i koristite je samu ili sa drugim sastojcima. Zamrzavanje i odmrzavanje banane pre upotrebe može da pomogne u sprečavanju kvržica koje se teško peru iz kose.

Čisti med

Med ima hidratantno delovanje i sposobnost da zadržava vlagu, što ga čini vrlo pogodnim za suvu kosu. Budite svesni da on takođe prosvetljuje boju kose. Koristite onoliko koliko je potrebno (ne previše jer bi kosa mogla da bude lepljiva), možete da ga mešate s drugim sastojcima poput avokada i banane. Nanosi se na vlažnu kosu.

Majonez

Možda zvuči pomalo neprimamljivo, ali majonez se pravi od jaja, ulja i sirćeta i sva tri sastojka se koriste već dugi niz godina kako bi dodali volumen, sjaj i hidrataciju kosi. Za suvu i oštećenu kosu najbolje je da koristite majonez sa avokadom, iako može da se koristi i sama.

Maslinovo ulje

Koristite isključivo ekstra devičansko maslinovo ulje, koje se vekovima koristi za kosu, jer je hranjivo i jača kosu. Sjajno je za suvu i oštećenu kosu, a može se mešati s ostalim sastojcima poput avokada i banane ili se koristiti samo. Nanositi ga na vlažnu kosu od korijena do vrhova. Zamotajte peškir ili plastičnu kesu preko vaše kose i ostavite tako do 20 minuta, a zatim isperite.

Jaja

Često se koriste zbog visokog procenta proteina i zbog toga su jako dobra za jačanje kose i folikula kose što znači da su idealna za oštećenu kosu. Mogu se koristiti sama ili sa drugim sastojcima, a posebno sa maslinovim uljem za sjajnu masku za kosu.

Želatin

Obezbeđuje zaštitne proteine kroz premaz za kosu. Kombinujte s vodom i sirćetom za najbolje rezultate.

Glicerin

Jaka supstanca poput meda, ali bez svojstava za izbeljivanje. Pomešajte sa vodom pre upotrebe.

Vaša ocjena članka:

3 / 5 (1 votes)

Drugi upravo čitaju: