Ricinusovo ulje za rast kose, negu kože i čvrste nokte

Ricinusovo ulje za rast kose, negu kože i čvrste nokte

Ricinusovo ulje ima veliku upotrebu u kozmetici zbog visoke koncentracije vitamina E i ricinoleične kiseline. Zbog svojih hidrantnih svojstava idealno je sredstvo za negu suve kože i kose, posebno kože sklone infekcijama i zrele kože (budući da umanjuje pojavu bora).

Ricinusovo ulje je poželjno sredstvo za hidrataciju kože, jer zbog svoje male molekularne težine lako prodire u pore kože i koren kose (za razliku od većine ulja za negu, koji ne prodiru duboko u kožu i deluju površinski, ulje ricinusa dubinski neguje kožu i kosu).

Zbog visoke koncentracije vitamina E pomaže kod raznih kožnih bolesti kao što su gljivična oboljenja kože. Ricinusovo ulje je odličan antiseptik, za manje povrede kože (ogrebotine, ubodi, posekotine…). Direktnim nanošenjem na otvorenu ranu deluje antimikrobno i umanjuje svrab i bol.

U vreme starih Egićana, ovo ulje se koristilo za negu kose (muškarci su ricinusovim uljem masirali teme, kako bi sprečili i tretirali ćelavost). Ovo ulje daje kosi zdrav izgled i poboljšava njenu gustoću, daje sjaj kosi i ubrzava njen rast. Ricinusovo ulje podstiče rast kose, čak i na mestima na kojima kosa ranije nije rasla. Pored toga, ono može da ubrza rast trepavica.

Ricinusovo ulje prirodno je sredstvo za otklanjanje  peruti.

Redovnom upotrebom, ricinusovog ulja možete da popravite i oštećenja kose izazvana hemijskim putem (farbanje kose, ondulacija, izbeljivanje).

Ricinusovo ulje je odličan regenerator za kosu (potrebno je staviti na kosu 15 minuta pre pranja kose). Takođe, može da se koristi kao prirodno sredstvo za skidanje šminke (za razliku od hemijskih sedstava, osim što ne sadrži nikakave iritirajuće i štetne supstance za kožu, ujedno i neguje kožu lica).

Može poslužiti i kao maska za kosu, pre samog nanošenja, potrebno je da kosa bude vlažna. Ono je veoma gusto, tako da ga je dovoljno naneti u manjim količinama. Nakon nanošenja, kosu umotajte u peškir i ostavite da odstoji nekoliko sati, zatim je dobro isperite.

Osim zdrave kože i lepe kose, ricinusovo ulje je idealno za negu noktiju, jer učvršćuje lomljive nokte, ubrzava njihov rast i neguje kožicu oko noktiju.

Ulje za negu noktiju možete napraviti sami:

  • Pomešajte nekoliko kašika maslinovog ili bademovog ulja sa 10 kapi ricinusovog ulja.
  • Smesu ulja sipajte u staklenu bočicu (može da vam posluži stara bočica od kapi za nos).
  • Ovim uljem možete da negujete nokte svaki put kada menjate lak za nokte, ili svakoga dana (ukoliko ne koristite lak za nokte svakodnevno).

» Više o nezi slabih noktiju pročitajte na Kako ojačati slabe i lomljive nokte?

Vaša ocjena članka:

5 / 5 (1 votes)

Drugi upravo čitaju: