Šta kada koža izgori na suncu?

Šta kada koža izgori na suncu?

Nakon dana provedenog na suncu, mogli biste da osetite svrab ili da primetite ljuštenje kože i opekotine. U tom slučaju, guljenje kože ne samo da će da ostavi loš izgled, već može da bude i prilično bolno.

Evo nekoliko jednostavnih načina kako možete da ublažite navedene simptome na koži:

Ohladite kožu

Ako primetite da je vaša koža počela da se guli, prva stvar koju bi trebalo da učinite je da ohladite kožu tuširanjem. Hladna voda pomoći će vašoj koži da se ohladi i uspori proces guljenja. Kožu zatim osušite tapkajući po njoj čistim i mekanim peškirom. Izbegavajte trljanje kože kako ne biste ubrzali i proširili ljuštenje.

Hidrirajte kožu

Nakon tuširanja, nanesite hidratantnu kremu. Potražite onu koja je posebno namenjena ublažavanju opekotina ili ljuštenja kože. Takođe će vam poslužiti losioni koji sadrže aloe vera gel, s obzirom na to da ova biljka hladi kožu, smanjuje upalu i ublažava ljuštenje. Aloe vera je prirodni ekstrakt kaktusa pa je posebno hvaljena zbog svojih umirujućih karakteristika. Možete da upotrebite čisti aloe vera gel (ili samu biljku, ako je imate) i da ga primenite direktno na oštećenu kožu, kako bi ublažili bol i izbegli infekcije.

Konzumirajte dovoljno tečnosti

Kada ste ohladili kožu spolja, vreme je da to učinite i iznutra. Ništa ne može da pomogne vašoj koži više od čaše vode. Zdrava koža mora da ostane hidrirana, a kada je ona oštećena, voda postaje još važnija. Konzumirajte velike količine tečnosti kako biste vašoj koži omogućili da se regeneriše. Ako primetite da vaša koža počinje da se guli, pijte najmanje 8 do 10 čaša vode dnevno.

Izbegavajte češanje kože

Po svaku cenu, trebali biste da izbegavate češanje i grebanje kože. Time možete da učinite trajnu štetu na vašoj koži, pa čak i da prouzrokujete ožiljke. Ako osetite svrab, najbolja stvar koju možete da učinite je da upotrebite led, koji će da ohladi vašu kožu i umiri je. Nekoliko komadića leda stavite u meku tkaninu i držite na oštećenom delu kože.

Ne gulite kožu

Guljenje kože ne samo da je iritira i neprivlačno je, već može da dovede i do infekcije. Umesto toga, ako primetite komadić kože koji se guli, odrežite ga pažljivo malim makazama i zatim nanesite antibakterijsku mast na to područje. Uvek odstranite samo mrtve ćelije kože, a ne i onu koja je u procesu regeneracije.

Prevencija

Prevencija je najbolji lek protiv opekotina od sunca. U trenutku kada koža počne da se guli, šteta je već učinjena. Kako biste to sprečili, uvek nosite sa sobom zaštitnu kremu, a ako idete u vodu nemojte da zaboravite da je nanesete i kada izađete iz vode. Kod nanošenja kreme za sunčanje, ne zaboravite skrivena područja, npr. deo kože iza uha.

 

Izvor: Sheknows.com

Vaša ocjena članka:

0 / 5 (0 votes)

Drugi upravo čitaju: