Uzročnici osipa- Seboreja i dermatitis

Osip može da uzrokuje virusna ili bakterijska upala, ali češće je osip uzrokovan alergijom, stresom i lošom higijenom. Najčešći uzročnik osipa je dermatitis, a kako postoji više vrsta dermatitisa mi smo ih u ovom članku nabrojali.

Lečenje dermatitisa vrši se uklanjanjem uzročnika osipa i ostalih simptoma i kortikosteroidnim kremama i drugim preparatima za lokalnu upotrebu.

Seboreja (seboreični dermatitis)

seboreja

Osip se javlja na temenu, čelu, obrvama, na obrazima i na ušima. Seboreja uzrokuje crvenilo i svrab kože i perut u kosi.

Za seboreju postoje genetske predispozicije, ona pogađa više muškarce nego žene, a pogoršavaju je stres, nedovoljno sna i masna ishrana kao i nedostatak vitamina B i C, cinka i gvožđa.

 

Lečenje seboreje

Perut se leči šamponom protiv peruti (npr. Oronazol). Kortikosteroidi mogu da se koristie kratko vreme za otklanjanje crvenila na licu. Ono što se preporučuje, s obzirom da je seboreja često hronično stanje, je da delujete na njene poznate uzročnike (stres i loša ishrana). Opuštanje (kod ljudi koji su izloženi stresu) i kvalitetna ishrana mogu da ublaže osip, perutanje i ostale simptome seboreje.

Atopijski dermatitis

Osip se javlja na rukama, pogotovo u području laktova i na nogama kod kolena, na obrazima, vratu, potiljku i zglobovima. Javlja se često kod dece, a javlja se i u sezoni alergija zajedno sa polenskom kijavicom i astmom. Atopijski dermatitis je nasledna bolest.

Lečenje atopijskog dermatitisa

Osnova terapije je kortikoterapija tj. upotreba kortikosteroidne kreme. Uz nju se preporučuju hidratantni kozmetički proizvodi i redovno pranje neutralnim prirodnim sapunom.

Kontaktni dermatitis

Kako mu ime i govori, ovaj dermatitis dobija se kontaktom sa uzročnikom (nealergijskim ili alergijskim). Kod nealergijskog dermatitisa dolazi do pojave upalnog procesa i oštećenja površinskog sloja kože. Zahvaćen je samo onaj deo kože koji je bio u kontaktu sa uzročnom. Javlja se svrab, a ponekad i pečenje i zatezanje kože. Promene često same nestaju kada se otkrije i iz života ukloni uzročnik.

Kontaktni alergijski dermatitis uzrokovan je alergijom. Česti alergeni su kobalt, hrom, nikal, živini spojevi, a kriju se u sredstvima za čišćenje, deterdžentima i u kozmetičkim preparatima. Postoji još puno alergena koji mogu da prouzrokuju kontaktni dermatitis.

Lečenje kontaktnog dermatitisa

U lečenju se koristi kortikosteroidna krema (npr. Beloderm ili Kuterid) nakon koje može da se pređe na blago kortikosteroidno sredstvo, jer se krema ne koristi duže od 7 dana. Ukoliko se radi o alergijskom tipu potrebno je da izbegavate kontakt sa alergenom. Ponekad se koriste i antihistaminici za umirivanje alergijske reakcije.
dermatitis bebe

Dermatitis kod beba

Bebe često dobiju osip u delu koji je pokriven pelenama. Uzrokuju ga urin i fekalije koji nadražuju nežnu bebinu kožu.

Lečenje » Najbolja prevencija je redovno menjati bebi pelene, detaljno čišćenje i preventivna nega kremama.

Zastojni dermatitis

Uzrokuje ga nakupljanje krvi u nogama usled loše cirkulacije. Javlja se često zajedno sa proširenim venama. Zastojni dermatitis najizraženiji je na zglobovima. Koža pocrveni, ljušti se, a u hroničnom stanju postaje tamno braon usled nakupljene krvi.

Lečenje zastojnog dermatitisa

Ležanje na leđima sa nogama dignutim na gore omogućiće krvi da se vrati iz nogu i da smanji pritisak na vene. Elastične čarape protiv proširenih vena takođe pomažu. Kortikosteroidne kreme pomažu protiv plikova, ali ne i protiv širokih vena.

Za kraj – lečenje dermatitisa

Mogućih uzročnika je mnogo pa je teško svakome prepisati idealnu terapiju. Ako imate dermatitis možda ćete morati da isprobate nekoliko terapija dok ne nađete onu koja deluje. Važno je da kortikosteroidne kreme ne koristite predugo, jer one mogu da imaju nuspojave. Možete da isprobate biljne kozmetičke proizvode i, uz malo sreće, naći ćete onaj koji vam odgovara.

Vaša ocjena članka:

1 / 5 (1 votes)

Drugi upravo čitaju: