Voda u kolenu – uzroci i lečenje

Voda u kolenu – uzroci i lečenje

Jedan od čestih simptoma koje čujemo od osobe sa problematičnim kolenom je voda u kolenu. Da bi efektivno sanirali ovaj problem moramo prvo da pronađemo uzrok. Srećom, dijagnostika kolena mnogo je napredovala u novije vreme pa je i uspešnost lečenja velika.

Uzrok vode u kolenu

Otok kolena, ali i svih drugih zglobova može da bude dvostruk.

Prvi je krvni otok, a nastaje posle distorzije ili traume poput udarca u meke ili čvrste strukture zgloba. Pri takvim ozledama može da pukne jedan ili više krvnih sudova, nakon čega krv ulazi u zatvoreno područje zgloba. Kada pritisak krvi u zglobu naraste dovoljno, oštećeni krvni sud se začepi, tako da otvor na sudu zaraste, dok za resorpciju krvi u samom zglobu treba više nedelja, pa i meseci.

Drugi način nastanka otoka u kolenu jeste pojačano lučenje zglobne tečnosti u sam zglob. Ono isto tako može da bude prouzrokovano traumom manjeg obima, pri čemu meka tkiva reaguju upalnim procesom zbog čega se stvara višak tečnosti u zglobu. Osim na taj način, degenerativne promene na hrskavici i kostima mogu da uzrokuju reaktivni otok u zglobovima, pa tako i kolenu. Upravo te reaktivne otoke i zovemo „voda u kolenu“.

Dijagnoza bolesti

Da bi se postavila prava dijagnoza bolnog kolena doktor može da zatraži neki od sledećih testova

  • rendgenska slika kolena na kojoj se vidi stanje kosti i ligamenata i na taj način se dijagnostikuju napuknuća, iščašenja, artritis
  • magnetna rezonanca – test kojim se precizno detektuje svaka anomalija na kolenu i zglobu
  • krvni testovi kojima može da se utvrdi infekcija, upala, reumatoidni artritis, bolesti limfnih čvorova, problemi zgrušavanja krvi
  • artrocenteza – punkcija zgloba i uzimanje uzoraka – uzorak se pretražuje kako bi se našli tragovi krvi, bakterija, ili tragovi koji upućuju na giht

Lekovi

U zavisnosti od postavljene dijagnoze doktor može da prepiše

  • lekove protiv bolova – kako bi se ublažilo bolno stanje u kolenu dok se bolest ne izleči
  • antibiotik – ukoliko su simptomi uzrokovani infekcijom
  • kortikosteroide – kortikosteroidi su efektivni, ali mogu da prouzrokuju i ozbiljne nus pojave pa sa njima treba da budete oprezni

Sanacija vode u kolenu

Sanacija otoka kolena uzrokovanog degenerativnim procesima nije jednostavna i nije joj direktni cilj sam otok, već osnovni proces u kolenu. Upravo zbog te činjenice, evakuacija otoka iglom i špricom, koja je godinama bila upotrebljavana, danas se sve ređe radi. Razlog tome je iskustvo koje govori da se vrlo brzo nakon takvog zahvata stanje vrati u obim pre evakuacije otoka.

Naime, ako postoji oštećenje hrskavice u kolenu, koje izaziva upalnu reakciju tkiva u direktnoj okolini, tada jednostavna aspiracija viška tečnosti špricom i ne može da donese trajno, već samo privremeno i kratkotrajno olakšanje. Vrlo je važno da se prilikom pojave otoka u kolenu napravi adekvatna dijagnostika i tačno da se utvrdi uzrok oticanja zgloba. Ako je to oštećenje hrskavice (koje je i najčešće, pored reumatoloških reakcija), tada treba da sprovedete adekvatno lečenje.

Fizioterapija kolena

Ukoliko nalaz ne zahteva operativni postupak, započinje se sa fizikalnom terapijom, koja ima dva dela, a sa kojim se nastupa istovremeno.

Prvi je simptomatsko lečenje i cilj mu je da se ubrza resorpcija otoka na dva načina – povećanjem pritiska, i pospešivanjem cirkulacije krvi i limfe u samom zglobu i njegovoj okolini. U tu svrhu koristimo elektroterapiju, laser, ultrazvuk, tople ili toplo-hladne tretmane, ali i tzv. presoterapiju. Kao pomoć, može da bude poželjno i kratkotrajno nošenje elastičnih zavoja i steznika.

Drugi je funkcionalno lečenje i cilj mu je da sanira mišićno-tetivni sistem koji okružuje sam zglob, a izvodi se individualno koncipiranim i sporovedenim vežbanjem. Ono mora da osnaži mišiće, poboljša fleksibilnost, i ubrza njihovu reakciju, a sve u cilju smanjenja opterećenja na već oštećenu hrskavicu u samom zglobu, što sve ima za posledicu smanjenje ili uklanjanje otoka.

Šta treba da učinite ako se pojavi “voda u kolenu”?

Iz gore navedenog jasno je da „voda u kolenu“ nije problem sama po sebi, već da pokazuje da sa kolenom nešto nije uredu. Prema veličini otoka određuje se da li je stanje poboljšano ili ne. Kako se u većini slučajeva radi o hroničnim stanjima, koja zahtevaju trajnu brigu, najbolje je samo lečenje, a posebno se preporučuje da dijagnostiku prepustite stručnjaku, i pratite njegove savete.

Naš savet za kraj

Pazite svoja kolena dok su zdrava, izbegavajte nagle trzaje. Ukoliko je već došlo do oštećenja posetite lekara i napravite pretrage što pre.

Delovi članka preuzeti su sa Scipion.hr uz odobrenje autora.

Tagovi:

Voda u kolenu, voda u koleno, voda u kolenima

Vaša ocjena članka:

4.29 / 5 (7 votes)

Drugi upravo čitaju: