Aneurizma abdominalne aorte – uzroci i lečenje

Aneurizme abdominalne aorte često rastu sporo i obično bez simptoma, pa je teško da se otkriju. Neke aneurizme nikada neće da puknu, a mnoge ostaju male, iako mogu da se prošire vremenom. Aneurizme mogu da se povećavaju polako (manje od 1,2 cm godišnje), dok se druge šire bržim tempom, što povećava rizik od rupture. Povećanje aneurizme abdominalne aorte teško je predvideti.

Kod povećanja aneurizme abdominalne aorte, neke osobe mogu da primete:

 • Pulsirajući osećaj u blizini pupka
 • Osetljivost ili bol u stomaku ili grudima
 • Bol u leđima

Ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma, trebali biste da posetite vašeg lekara.

Uzroci aneurizme abdominalne aorte

Većina aneurizmi javlja se u delu vaše aorte koja je u stomaku. Iako je tačan uzrok aneurizme abdominalne aorte nepoznat, veliki broj faktora može da igra ulogu, uključujući:

 • Konzumiranje duvana – čini se da pušenje i drugi oblici upotrebe duvana povećavaju rizik od aneurizme abdominalne aorte. Osim direktnih štetnih efekata na arterije, pušenje doprinosi nakupljanju masnih naslaga u arterijama (ateroskleroza) i visokom krvnom pritisku. Pušenje takođe može da prouzrokuje i brži rast aneurizmi i oštećenje aorte.
 • Visoki krvni pritisak – visoki krvni pritisak, posebno ako je slabo kontrolisan, povećava rizik od razvijanja aneurizme abdominalne aorte, jer može da ošteti i oslabi vaše arterije.
 • Infekcije u aorti (vaskulitis) – u retkim slučajevima, aneurizma abdominalne aorte može da bude uzrokovana infekcijom ili upalom, koje mogu da oslabe deo aortalnog zida.

Aneurizma može da se razvije bilo gde duž aorte. Kada se nalazi u gornjem delu aorte, naziva se torakalna (grudna) aneurizma. Češće se aneurizma formira u donjem delu aorte pa se naziva aneurizma abdominalne aorte. Retko, aneurizma može da se pojavi između gornjeg i donjeg dela aorte. Ova vrsta aneurizme naziva se torako-abdominalna aneurizma.

Lečenje aneurizme abdominalne aorte

Opšte smernice za lečenje aneurizme abdominalne aorte su:

 • Male aneurizme – ako imate malu aneurizmu abdominalne aorte, veličine do 4 cm u širini ili manje, a nemate simptome, vaš lekar može da predloži posmatranje umesto operacije. U principu, operacija nije potrebna za male aneurizme, jer rizik od operacije nadmašuje rizik od rupture. Ako odaberete ovaj pristup, vaš lekar će da prati aneurizmu sa povremenim ultrazvukom, obično svakih 6 do 12 meseci. Ako osetite osetljivost u stomaku ili bol u leđima odmah obavestite o tome vašeg lekara, s obzirom da je reč o potencijalnim znakovima puknuća aneurizme.
 • Srednje aneurizme – obično su širine od 4 do 5,6 cm. Rizik operacije u odnosu na rizik posmatranja teško je da se proceni u slučaju aneurizme srednje veličine. O prednostima i rizicima razgovarajte i donesite odluku u saradnji sa lekarom.
 • Velike aneurizme, koje ubrzano rastu ili cure – ako imate aneurizmu koja je veća od 5,6 cm ili ubrzano raste (više od 0,5 cm u 6 meseci), verovatno će da bude neophodna operacija. Osim toga, aneurizme koje cure su bolne i zahtevaju lečenje.

 

Postoje dve vrste operacije aneurizme abdominalne aorte:

 • Otvorena abdominalna operacija –  uključuje uklanjanje oštećenog dela aorte i zamenjivanje tog dela sintetskim umetkom. Uz ovu vrstu operacije, verovatno je da će oporavak da potraje nekoliko meseci.
 • Endovaskularna operacija – je manje invazivan postupak koji se ponekad koristi kod aneurizme. Lekari sintetski umetak stavljaju na tanku cev (kateter), koja se ubacuje kroz arteriju u nozi do aorte. Sintetski umetak, pokriven metalnom mrežom kao potporom, nalazi se na mestu aneurizme i pričvršćuje se malim kukicama ili iglama. Umetak pojačava oslabljeni deo aorte, kako bi se sprečila ruptura aneurizme. Oporavak je kraći nego kod otvorene operacije, a traje jednu do dve nedelje.

Mogućnosti lečenja aneurizme zavise od različitih faktora, uključujući lokaciju aneurizme, starost, funkciju bubrega i druge uslove koji mogu da povećaju rizik od operacije ili endovaskularne operacije.

Kako da pomognete sebi

Statin lekovi i neki antibiotici mogu da uspore rast malih aneurizmi. Neka istraživanja pokazuju da blokator angiotenzinskih receptora losartan (Cozaar) može da spreči nastanak aneurizme.

Najbolji pristup sprečavanju aneurizme je briga za zdravlje krvnih sudova, što uključuje i sledeće korake:

 • Pokušajte da prestanete da pušite (preporučujemo vam: Vodič za odvikavanje od pušenja)
 • Držite vaš krvni pritisak pod kontrolom
 • Redovno trenirajte i vežbajte
 • Smanjite holesterol i masnoće u ishrani

 

Izvor: Mayoclinic.com

Tagovi:

oporavak nakon operacije aneurizme abdominalne aorte

Vaša ocjena članka:

3.60 / 5 (15 votes)

Drugi upravo čitaju: