Čvorić na štitnoj žlezdi – uzroci, simptomi i lečenje

Čvor na štitnoj žlezdi je kvržica ispunjena tečnošću, koja se nalazi u unutrašnjosti štitne žlezde, male žlezde u donjem delu vrata. Velika većina čvorova na štitnoj žlezdi nije ozbiljan problem i ne uzrokuje simptome. Čvorovi na štitnoj žlezdi su retko povezani sa rakom štitne žlezde.

Pacijenti često ne znaju da imaju čvor na štitnoj žlezdi, sve dok ga lekar ne otkrije u toku redovnog medicinskog pregleda. U nekim slučajevima, čvor na štitnoj žlezdi može da bude dovoljno veliki da pritisne dušnik, što može da prouzrokuje otežano disanje ili otežano gutanje.

Mogućnosti lečenja zavise od vrste čvora na štitnoj žlezdi.

 

Simptomi čvora na štitnoj žlezdi

U većini slučajeva čvor na štitnoj žlezdi ne uzrokuje znakove i simptome. Povremeno, neki čvorići mogu da postanu toliko veliki da mogu da se osete, pa čak i vide i pri tome da uzrokuju otežano disanje ili otežano gutanje. U nekim slučajevima, čvor na štitnoj žlezdi može da proizvede dodatni tiroksin, hormon koji luče štitne žlezde.

Dodatni tiroksin može da prouzrokuje:

U nekim slučajevima čvor na štitnoj žlezdi može da bude kancerogen, ali teško je na temelju simptoma prepoznati koji su čvorovi maligni. Kancerogeni tumori štitne žlezde obično su velike fiksne mase i rastu veoma brzo.

 

Uzroci čvora na štitnoj žlezdi

Nekoliko stanja može da prouzrokuje pojavu jednog ili više čvorova na štitnoj žlezdi:

 • Nedostatak joda – nedostatak joda u ishrani može da prouzrokuje čvor na štitnoj žlezdi. Ipak, retki su takvi slučajevi jer se jod redovno dodaje u proizvodnji soli i drugih namirnica.
 • Bujanje normalnog tkiva štitne žlezde – zašto se to događa nije jasno, ali takav rast, koji se ponekad naziva adenom štitne žlezde, je uopšteno benigni problem i ne smatra se ozbiljnim ako ne smeta ili ne izaziva komplikacije. U nekim slučajevima adenomi (autonomni ili hiperfunkcionalni čvorovi štitne žlezde) proizvode hormone koji su izvan kontrolnog uticaja hipofize, što može da dovede do hiperprodukcije hormona štitne žlezde (hipertireoza).
 • Ciste na štitnoj žlezdi – šupljine (ciste) ispunjene tečnošću najčešće su posledica degeneracije adenoma štitne žlezde. Često, sa tečnošću u cisti pomešane su i čvrste komponente. Ciste su obično benigne, ali povremeno sadrže maligne čvrste komponente.
 • Hronična upala štitnjače (tireoiditis)Hashimoto bolest, poremećaj rada štitne žlezde, može da prouzrokuje upalu i proširenje štitne žlezde i na taj način smanji aktivnost štitne žlezde (hipotireoza).
 • Multinodularna guša – ovaj izraz koristi se za opisivanje proširenja štitne žlezde, što može da bude prouzrokovano nedostatkom joda ili poremećajem štitne žlezde. Multinodularna guša sadrži više različitih čvorova, ali njihov uzrok nije potpuno jasan.
 • Rak štitne žlezde – iako su veoma male šanse da su čvorovi maligni, ovaj rizik je povećan ako imate u porodičnoj istoriji pojavu raka štitne žlezde ili drugog endokrinog raka, kod osoba mlađih od 30 ili starijih od 60 godina, ili ako postoji u porodičnoj istoriji izloženost radijaciji, posebno glave i vrata. Čvor koji je velik i težak ili uzrokuje bol i nelagodu je više zabrinjavajući u smislu maligniteta.

 

Lečenje čvora na štitnoj žlezdi

Lečenje zavisi od vrste čvora na štitnoj žlezdi:

 

1. Lečenje benignih čvorova

Ako čvor na štitnoj žlezdi nije kancerogen, postoji nekoliko mogućnosti lečenja:

 • Praćenje stanja – ako biopsija pokazuje da imate benigni čvor na štitnoj žlezdi, lekar može da vam preporuči praćenje stanja, što obično uključuje fizički pregled i proveru funkcije štitne žlezde u redovnim intervalima. Ako čvor raste, ponoviće se biopsija, a ako ostane nepromenjen, verovatno vam lečenje neće ni biti potrebno.
 • Supresija hormona štitne žlezde – uključuje lek levothyroxine (levoxyl, Synthroid i drugi), sintetički oblik tiroksina u obliku tableta. Snabdeva dodatnim hormonima štitne žlezde čime će hipofizi dati signal da proizvodi manje TSH, hormona koji stimuliše rast tkiva štitne žlezde. Iako ovo zvuči dobro u teoriji, terapija levothyroxinom je kontraverzna. Nema jasnih dokaza da lečenje smanjuje čvorove.
 • Hirurgija – ponekad, benigni čvorovi mogu da zahtevaju operaciju, pogotovo ako su toliko veliki da otežavaju disanje ili gutanje. Operacija se takođe smatra najboljim izborom za osobe sa velikom multinodularnom gušom, kada ona pritiska disajne puteve, jednjak ili krvne sudove. Čvorovi koji su biopsijom određeni kao sumnjivi takođe mogu da se hirurški odstrane, kako bi se proverila prisutnost ćelija raka.

 

2. Lečenje čvora koji uzrokuje hipertireozu

Ako čvor na štinoj žlezdi uzrokuje povećanu proizvodnju hormona štitne žlezde i, vaš lekar može da preporuči lečenje hipertireoze, što može da uključi i:

 • Radioaktivni jod – lekari često koriste radioaktivni jod u lečenju hiperfunkcionalnog adenoma ili multimodularnih guša. Radioaktivni jod može da bude pakovan u kapsuli ili u tečnom obliku. Štitna žlezda apsorbuje radioaktivni jod, što prouzrokuje smanjenje čvorova i povlačenje simptoma hipertireoze, obično u roku od dva do tri meseca.
 • Lekovi – u nekim slučajevima, lekar može da preporuči lekove, kao što je methimazol, koji smanjuje simptome hipertireoze. Lečenje je uglavnom dugotrajno i može da ima ozbiljne nuspojave povezane sa jetrom. O prednostima i riziku lečenja sa methimazolom porazgovarajte sa lekarom.
 • Hirurgija – ako lečenje radioaktivnim jodom ili lekovima nije opcija, možete da budete kandidat za operaciju uklanjanja štitne žlezde. Operacija takođe nosi i neke rizike, o kojima je potrebno prethodno porazgovarti sa lekarom.

 

3. Lečenje kancerogenih čvorova.

Uobičajeni tretman za kancerogene čvorove je hirurško odstranjivanje štitne žlezde, često zajedno sa većinom tkiva štitne žlezde.

Postupak se naziva tireoidektomija, a rizici uključuju oštećenje živaca koji kontrolišu glasnice i oštećenja paratireoidnih žlezda (četiri male žlezde smeštene na zadnjoj strani štitne žlezde, koje pomažu u kontrolisanju nivoa kalcijuma u krvi).

Nakon tireoidektomije, biće potrebno doživotno uzimanje leka levothyroxin, koji snabdeva telo normalnim količinama hormona štitne žlezde.

 

Tagovi:

čvorići na štitnoj žlezdi, cista na stitnoj zlezdi, Ciste na stitnoj zlezdi, cvor na stitnoj zlezdi, cvorovi na stitnoj zlezdi prirodno lecenje, cvoric na stitnoj zlezdi, prirodni lijek za cvorove na stitnoj zlijezdi, cvorici na stitnoj zlezdi prirodni lek, Čvorovi na štitnoj zlezdi, ciste na stitnoj zlezdi lecenje

Vaša ocjena članka:

3.87 / 5 (15 votes)

Drugi upravo čitaju: