Lišaj na koži (ringworm) – kako da ga prepoznate i izlečite?

Lišaj na koži (ringworm) – kako da ga prepoznate i izlečite?

Lišajevi na koži su česta gljivična infekcija koja se razvija na gornjem sloju kože. Manifestuje se crvenim kružnim osipom i ponekad prouzrokuje svrab. Infekcija se često širi direktnim kontaktom „koža na kožu“ sa zaraženom osobom ili životinjom.

Za lečenje lišajeva koriste se antifungalni lekovi. Blagi lišajevi obično reaguju na te lekove, dok se kod težih infekcija najčešće koriste i razne tablete koje se uzimaju više nedelja.

Zaraznost i prenošenje lišajeva

Lišaj je zarazna gljivična infekcija uzrokovana plesni poput parazita koji žive na ćelijama na površinskom sloju kože. Može da se prenese na sledeće načine:

  • S čoveka na čoveka – širi se direktnim kontaktom sa zaraženom osobom
  • S životinje na čoveka – pri dodiru sa zaraženom životinjom postoji mogućnosti da se zarazite (moguće kod pasa, mačaka ali i krava)
  • S kontaminiranog objekta na čoveka – može da se prenese putem objekata i površina koje je zaražena osoba ili životinja nedavno dotaknula, ali se prenosi i preko odeće, peškira, posteljine, češljeva i dr.
  • Sa tla na čoveka – u retkim slučajevima lišajevi mogu da se šire na ljude kontaktom sa zaraženim tlom; infekcija će se najverovatnije dogoditi samo nakon dužeg kontakta sa zaraženim tlom

Simptomi lišajeva

Lišajevi se obično u početku manifestuju kao suva, ljuspasta područja na površini kože, koja mogu da budu crvena i da svrbe. Oblik zahvaćenog područja je lagano izbočen, nepravilan, najčešće kružnog, prstenastog oblika, crvene boje; kod nekih oboljelih osoba više takvih područja se preklapa jedan preko drugog.

Posetite lekara ako primetite da osip na koži se ne povlači nakon dve sedmice.

Lečenje lišajeva

Infekciju lišajevima je teško sprečti. Gljivice koje uzrokuju lišajeve često se prvo udomaće na telu obolelog, pre nego što se pojave prvi simptomi. Rizik od zaraze lišajevima možete da smanjite ako preduzmete sledeće korake:

  • Edukujte sebe i druge – budite svesni rizika koje lišajevi donose sa sobom
  • Održavajte higijenu – perite često ruke kako biste izbegli širenje zaraze; prostore koje koristite sa više osoba održavajte čistima; to je posebno bitno u školama, vrtićima, teretanama, svlačionicama
  • Izbegavajte preterano znojenje
  • Izbegavajte zaražene životinje – kod inficiranih životinja se najčeće manifestuje tako što životinji na jednom delu kože nedostaje dlaka ili krzno; u nekim slučajevima, međutim, možda nećete da primetite nikakve znakove bolesti
  • Nemojte ni sa kim da delite lične stvari – to se odnosi na odeću, peškire, četke za kosu, ali i za druge lične stvari

Tagovi:

lisaj na kozi, lisajevi na kozi, lišajevi na koži slike, lisajevi, lisaj, kako izgleda lisaj, lisajevi po kozi

Vaša ocjena članka:

3.45 / 5 (11 votes)

Drugi upravo čitaju: