Pityriasis rosea – uzroci, simptomi i lečenje

Pityriasis rosea – uzroci, simptomi i lečenje

Pityriasis rosea je kožni osip koji obično počinje kao jedna velika kružna ili ovalna fleka na grudima, stomaku i leđima. Pityriasis rosea se smatra nagoveštajem osipa.

Ovaj početni osip obično zahvata područje do desetak centimetara, a nakon toga sledi prepoznatljiv uzorak sličnih, ali manjih osipa koji se šire do sredine tela u obliku koji liči na opuštenu borovu granu.

Pityriasis rosea može da zahvati bilo koju starosnu grupu ljudi, ali se najčešće javlja u periodu između 10 i 35 godina. Obično nestaje sama od sebe u roku od šest nedelja.

Pityriasis rosea može da izazove svrab, a lečenje se obično fokusira na ublažavanje simptoma.

Simptomi infekcije Pityriasis rosea

Pityriasis rosea obično počinje sa velikim, pomalo izdignutim krugom na leđima, grudima ili stomaku. Pre nego što se pojavi ovaj početni osip, neke osobe imaju upalu grla ili groznicu.

Nekoliko dana nakon pojave prvog osipa, možda ćete da primetite manje ljuskave fleke na leđima, grudima ili stomaku, koje nalikuju na borove grane. Osip može da izazove svrab, koji je povremeno veoma težak.

Lečenje Pityriasis rosea

U većini slučajeva, Pityriasis rosea prolazi sama od sebe tokom četiri do šest nedelja. Ako osip ne nestane do tada, ili ako je svrab uporan mogu da vam pomognu određeni lekovi, kao što su:

  • Kortikosteroidi – kreme i masti koje sadrže oblike kortizona mogu da olakšaju svrab i smanje crvenilo.
  • Antihistaminici – mogu da se dobiju bez recepta i smanjuju svrab. Ako je potrebno, jači antihistaminici mogu da se dobiju na recept.
  • Antivirusni lekovi – lekovi, kao što su aciklovir (Zovirax), mogu da smanje trajanje Pityriasis rosea na 1 do 2 nedelje.

Svetlosna terapija

Izloženost prirodnom suncu ili veštčkim UV zrakama može da pomogne da osip nestane. Kod nekih osoba, međutim, ova terapija može da izazove tamne fleke u određenim područjima, čak i nakon što osip nestane.

Vaša ocjena članka:

0 / 5 (0 votes)

Drugi upravo čitaju: