Rak štitne žlezde – uzroci, simptomi i lečenje

Rak štitne žlezde javlja se u ćelijama štitnjače odnosno žlezdama smeštenim ispod Adamove jabučice. Štitnjača proizvodi hormone koji regulišu otkucaje srca, krvni pritisak, telesnu temperaturu i težinu.

Iako rak štitne žlezde nije čest, broj obolelih je u porastu. Lekari smatraju kako je to zbog novih tehnologija, koje pronalaze male karcinome štitnjače, koji možda nisu mogli da budu pronađeni u prošlosti.

U većini slučajeva, rak štitne žlezde može da se izleči.

Simptomi

Rak štitnjače obično ne uzrokuje nikakve znakove ili simptome u ranoj fazi bolesti.

Kada rak štitnjače uznapreduje, može da uzrokuje:

Uzroci

Nije potpuno jasno šta uzrokuje rak štitne žlezde, ali poznato je da do njega dolazi kada ćelije štitnjače prolaze genetske promene. Mutacije omogućavaju ćelijama brzo razmnožavanje te one gube sposobnost umiranja. Gomilanje abnormalnih ćelija uzrokuje pojavu tumora. Abnormalne ćelije mogu da uđu u obližnja tkiva i prošire se po celom telu.

Lečenje

Mogućnosti lečenja raka štitnjače zavisi od vrste i stadijuma raka, celokupnom zdravlju i vašim željama.

U većini slučajeva rak štitnjače je izlečiv, a lečenje može da uključuje nekoliko mogućnosti:

1. Hirurgija

Kod većine osoba sa rakom štitnjače hirurški će se odstraniti cela štitna žlezda ili njen veći deo.

Operacije koje se koriste za lečenje raka štitnjače uključuju:

  • Uklanjanje cele štitnjače ili većeg dela (tireoidektomija) – operacija kojom se uklanja cela štitnjača je najčešći tretman za rak štitnjače. U većini slučajeva, hirurg ostavlja mali deo tkiva oko paratireoidnih žlezda, kako bi se smanjio rizik od paratireoidnih oštećenja.
  • Uklanjanje limfnih čvorova na vratu – kod uklanjanja štitne žlezde, hirurg može da ukloni i limfne čvorove na vratu i testira ih kako bi utvrdio prisutnost ćelija raka.

Operacija štitnjače se izvodi kroz rez u podnožju vrata, a nosi rizik od krvarenja i infekcija te oštećenja paratireoidnih žlezda tokom operacije, što kasnije dovodi do niskog nivoa kalcijuma u telu. Tu je i rizik od slučajnog oštećenja živaca povezanih sa glasnicama, što može da prouzrokuje paralizu glasnica, promuklost, mekani glas ili otežano disanje.

2. Hormonska terapija

Nakon operacije raka štitne žlezde, većina lekara prepisuje lek levothyroxine, koji ima dve prednosti: nadoknadiće  izgubljene hormone, koje normalno proizvodi štitnjača, a to smanjuje proizvodnju tireoidnog stimulišućeg hormona (TSH) iz hipofize. Visok nivo TSH može da podstakne rast ćelija raka.

Verovatno će da bude potrebna analiza krvi, kako bi se proverio nivo hormona štitnjače svakih nekoliko meseci, dok lekar ne pronađe odgovarajuću dozu za vas.

3. Radioaktivni jod

Ovaj tretman koristi velike doze radioaktivnog joda, a najčešće se primenjuje nakon tireoidektomije, kako bi se uništilo preostalo zdravo tkivo štitnjače, kao i mikroskopska područja raka štitnjače, koja nisu uklonjena tokom operacije.

Lečenje radioaktivnim jodom takođe može da se koristi i kod recidiva raka štitnjače ili kod raka koji se širi na druge delove tela.

Radioaktivni jod dolazi kao kapsula ili tečnost koju je potrebno progutati. On uništava prvenstveno ćelije štitnjače i raka štitnjače, tako da su oštećenja drugih ćelija u telu vrlo niska.

Nuspojave mogu da uključuju:

Najčešće se radioaktivni jod zadržava u mokraći prvih nekoliko dana nakon tretmana. Tokom tog vremena poželjno je da preduzmete mere opreza koje će prepisati lekar, kako biste zaštitili druge od radijacije. Na primer, lekar može da zatraži da privremeno izbegavate bliski kontakt sa drugim osobama, a posebno sa decom i trudnicama.

4. Zračenje

Radioterapija koristi visoko energetske zrake precizno usmerene na određene tačke u telu. Ovaj tretman obično se izvodi nekoliko minuta, pet dana u nedelji, a u trajanju od otprilike šest nedelja. Radioterapija se obično koristi za lečenje raka štitnjače koji se proširio na kosti.

5. Hemoterapija

Hemoterapija koristi hemikalije za ubijanje ćelija raka, a obično se daje kao infuzija kroz venu. Hemikalije putuju kroz vaše telo, ubijaju brzorastuće ćelije, uključujući i ćelije raka. Hemoterapija se obično ne koristi u lečenju raka štitnjače, ali može da bude od koristi kod osoba koje ne reaguju na druge, standardne terapije.

6. Klinička ispitivanja

Klinička ispitivanja uključuju nove metode lečenja raka ili nove načine korišćenja postojećih tretmana. Ova mogućnost daje vam priliku da isprobate najnovije mogućnosti lečenja raka, ali klinička ispitivanja ne mogu da garantuju izlečenje. Razgovarajte sa vašim lekarom o ovoj mogućnosti.

Tagovi:

rak stitne zlezde simptomi, zračenje štitne u čigotu

Vaša ocjena članka:

3 / 5 (1 votes)

Drugi upravo čitaju: