Sarkoidoza – uzroci, simptomi i lečenje

Sarkoidoza – uzroci, simptomi i lečenje

Sarkoidoza je rast malih grupa upaljenih ćelija u različitim delovima vašeg tela, najčešće u plućima, limfnim čvorovima, očima i koži.

Lekari veruju da je sarkoidoza rezultat reakcije imunološkog sistema na nepoznate supstance, najčešće nešto što udahnemo kroz vazduh.

Ne postoji lek za sarkoidozu, ali tretmani lečenja većinom su efikasni. Sarkoidoza često prođe sama od sebe. Znakovi i simptomi sarkoidoze mogu da traju godinama i ponekad mogu da dovedu do oštećenja organa.

Simptomi sarkoidoze

Znakovi i simptomi sarkoidoze variraju, u zavisnosti od toga koji organ je zahvaćen.

Sarkoidoza se ponekad razvija postepeno i proizvodi simptome koji traju godinama. U drugim slučajevima, simptomi se pojavljuju iznenadno i brzo, ali i nestaju isto tako brzo.

Mnoge osobe sa sarkoidozom nemaju simptome pa bolest može da se otkrije samo ako iz nekog drugog razloga radite pretragu pluća i uradite slikanje pluća.

Uopšteno simptomi sarkoidoze

Kod većine osoba sarkoidoza počinje sa ovim znakovima i simptomima:

Simptomi na plućima

Skoro svaka osoba koja ima sarkoidozu oseti probleme na plućima. Ti problemi uključuju:

Kožni simptomi

Kod 25% ljudi koji imaju sarkoizodu razviju se problemi sa kožom. Problemi su sledeći:

  • Osip – osip od crvenih ili crveno-ljubičastih tačkica, obično se nalaze na potkolenici ili skočnim zglobovima.
  • Lezije – izobličeni čirevi koji mogu da se pojave na nosu, obrazima ili ušima.
  • Promena boje – delovi kože mogu da postanu tamniji ili svetliji.

Očni simptomi

Sarkoidoza može da zahvati i oči bez uzrokovanja bilo kakvih simptoma pa je važno da proveravati vaše oči. Kada se simptomi na očima pojave oni mogu da budu sledeći:

  • bol u očima
  • zamagljen vid
  • osetljivost na svjetlo
  • crvenilo

Kada da posetite lekara?

Iako sarkoidoza većinom nije opasna, može da prouzrokuje dugoročna oštećenja na vašim organima. Ako osetite bilo kakve simptome ili znakove sarkoidoze posetite lekara.

Uzroci sarkoidoze

Lekari ne poznaju tačan uzrok sarkoidoze. Kod nekih osoba postoji genetska predispozicija za razvoj bolesti, koja može da bude pokrenuta zbog izloženosti nekoj bakteriji, virusu, prašini ili hemikalijama. Naučnici još uvek pokušavaju da odrede gene i supstance koji su povezani sa sarkoidozom.

Vaš imunološki sistem pomaže kod zaštite tela od stranih materija i mikroorganizama poput bakterija i virusa. Ali kod sarkoidoze, neke imunološke ćelije nakupljaju granulome. Kako se granulomi nakupljaju u organu tako i funkcija tog organa može da bude zahvaćena.

Lečenje sarkoidoze

Kao što smo već rekli, lek za sarkoidozu ne postoji. Možda neće da vam treba tretman ako niste razvili neke značajnije znakove i simptome ove bolesti. Sarkoidoza često prođe sama od sebe. Ali, ipak trebate često da proveravate vaša pluća i obavljate test za oči, kožu i sve druge organe koji bi mogli da budu uključeni.

Lekovi za sarkoidozu

Ako bolest ipak zahvati i ugrozi funkciju nekog organa verovatno će da vam bude neophodna terapija lekovima.

  • Kortikosteroidi – ovi jaki lekovi protiv upale su najčešće prvi izbor za lečenje sarkoidoze. U nekim slučajevima, kortikosteroidi mogu da se direktno nanose na zahvaćena područja uz pomoć kreme ili inhalatora za pluća.
  • Lekovi protiv malarije – ovi lekovi mogu da budu od pomoći za sve kožne bolesti i za pomoć nervnom sistemu.
  • TNF – alfa inhibitori – ovi lekovi obično se koriste za lečenje upala koje su povezane sa reumatoidnim artritisom. Oni takođe mogu da budu od pomoći kod lečenja sarkoidoze ako drugi tretmani nemaju nikakvog uticaja.

Operacija

U vrlo teškim slučajevima kada sarkoidoza ozbiljnije zahvati pluća ili jetru, možda će da bude potrebna transplantacija organa.

Tagovi:

sarkoidoza pluca lecenje biljem

Vaša ocjena članka:

4 / 5 (3 votes)

Drugi upravo čitaju: