Virusna upala pluća – uzroci, simptomi, komplikacije i lečenje

Virusna upala pluća – uzroci, simptomi, komplikacije i lečenje

Virusna upala pluća je obično manje teška od drugih vrsta upale pluća, poput onih uzrokovanih bakterijama i gljivicama. Ipak, neke vrste virusnih upala pluća mogu da budu veoma teške, posebno one uzrokovane virusom gripa.

Simptomi virusne upale pluća

Simptomi virusne upale pluća su slični simptomima drugih tipova upale pluća, ali mogu da budu manje ozbiljni od simptoma bakterijske upale pluća.

Najčešći simptomi su:

Simptomi virusne upale pluća mogu da započnu kao kod gripa – groznica, slabost, bol u telu i tzv “suvi” kašalj. U roku od nekoliko dana, mogu da se pojave teškoće pri disanju, bolan kašalj i povišena temperatura. Iako tok bolesti nije isti kod svih osoba, ovo je uobičajeni razvoj bolesti kod većine ljudi.

Uzroci virusne upale pluća

Virusna upala pluća često se razvija kao komplikacija manje ozbiljnih virusnih infekcija, kao što su hladnoća, infekcije gornjih disajnih puteva ili grip.

Virusna upala pluća je obično manje teška od drugih vrsta i prolazi u roku od 1 do 3 nedelje.

Neke vrste virusne upale pluća, posebno one uzrokovane virusom gripe, mogu da budu veoma teške, pa čak i smrtonosne. Često je teško primetiti da se pluća pune tekućinom, a to veoma brzo može da dovede do otežanog disanja. Osobe sa hroničnim bolestima srca, plućnim problemima i trudnice imaju najveći rizik za ovu vrstu virusne upale pluća.

U nekim slučajevima, kod osoba sa virusnom upalom pluća također može da se razvije i bakterijska upala pluća. To se događa jer se telo pokušava boriti protiv virusnih infekcija, a imuno sistem nije dovoljno snažan da bi se odbranio od bakterijskih napada na već inficirana pluća.

Lečenje virusne upale pluća

Antibiotici nisu učinkoviti protiv virusnih upala pluća, ali lekar ih može propisati ako postoji paralelno i bakterijska upala pluća.

Obično, lečenje se svodi na kontrolisanje simptoma i sprečavanje komplikacija. U nekim slučajevima lekar može da propiše antivirusne lekove.

Samolečenje

Samolečenje je veoma važno kod virusne upale pluća i uključuje sledeće mere:

  • Pijte što više tečnosti – to će da pomogne u oslobađanju sluzi u plućima i iskašljavanju
  • Odmarajte se što je više moguće
  • Ako je potrebno, uzmite lekove protiv bolova ili protiv povišene temperature, kao što su paracitamol, ibuprofen ili aspirin.
  • Izbegavajte lekove protiv kašlja, osim ako vam to lekar nije propisao. Susprežući kašalj kod upale pluća onemogućujete čišćenje pluća što može da pogorša upalu pluća.

Komplikacije kod virusne upale pluća

Komplikacije kod virusne upale pluća su retke, a mogu da uključuju:

  • Respiratorne smetnje
  • Sepsu
  • Emfizem pluća ili apces pluća

Ove komplikacije su najčešće kod osoba u visokorizičnim grupama poput dece, osoba starijih od 65 godina, osoba sa hroničnim zdravstvenim problemima, poput bolesti srca ili KOPB i pušača.

Pročitajte više: Upala pluća (pneumonia) – uzroci, simptomi i lečenje

Tagovi:

virusna upala pluca

Vaša ocjena članka:

4 / 5 (9 votes)

Drugi upravo čitaju: