Gljivice na noktima (onihomikoza) – kako da ih izlečite prirodnim putem?

Gljivice na noktima (onihomikoza) – kako da ih izlečite prirodnim putem?

Gljivice na noktima su veoma uporne i teško je da ih izlečite. Infekcija obično počinje kao bela ili žuta fleka ispod vrha nokta. Kako se gljivice šire dublje u nokat, to može da uzrokuje zadebljanje, diskoloracije i pucanje nokta – estetski neprivlačan i potencijalno bolan problem.

Nokti postaju tamni, bez sjaja i veoma lomljivi ili ispucali, mogu da počnu da se listaju i imaju neprijatan miris.

Ukoliko primetite male bele ili žute fleke ispod nokta, to može da bude znak početka infekcije i trebalo biste odmah da posetite svog lekara.

Kako da izlečite gljivice na noktima?

Gljivice na noktima ponekad je teško lečiti, a ponovljene infekcije su uobičajene.

Za lečenje gljivica na noktima, lekar može da vam prepiše oralni antifungalni lek, antifungalni lak, ili druge lekove.

Ukoliko je infekcija nokta veoma teška ili bolna, lekar može da vam preporuči uklanjanje nokta.

Kod gljivica na noktima, prirodne metode lečenja su veoma efikasne. Najčešće se preporučuju:

Ulje čajevog drveta

Ulje čajevog drveta ima antiseptička i antifungicidna svojstva i jedno je od najdelotvornijih prirodnih sredstava protiv gljivica na noktima. Ovo ulje takođe se koristi i za druge kožne infekcije.

Ako bolujete od gljivica na noktima, utrljajte čajevac direktno na zahvaćeno područje i ostavite tako deset minuta. Nakon toga, upotrebite četkicu za zube i nežno trljajte zahvaćeni nokat.

Pre nanošenja ulja, možete da ga razredite sa jednakom količinom maslinovog ulja ili ulja timijana. Ovaj lek daje odlične rezultate, posebno na početku infekcije.

Ulje lavande

Ulje lavande ima nekoliko lapljivih spojeva i antiseptička svojstva koja se bore protiv bilo kakve zaraze i sprečavaju iritaciju kože.

Pomešajte jednaku količinu eteričnog ulja lavande i ulja čajevca i malo zagrejte. Nanosite na nokat i okolno područje dva do tri puta dnevno, najbolje pre spavanja. Obucite par debelih vunenih čarapa kako biste povećali efikasnost ovog leka.

Ulje divljeg origana

Ulje divljeg origana ima antiseptičko, antibakterijsko, aniparazitno, antivirusno i antifungalno delovanje. Ovo je jedno od najdelotvornijih ulja protiv gljivičnih infekcija, a primenjuje se tako što pomešate dve kapi ulja divljeg origana sa jednom kašičicom čistog maslinovog ulja. Potrebno je da nanesete na nokat jednom dnevno tokom tri nedelje.

Ulje pomorandže

Još jedan prirodni način da se rešite gljivica na noktima je ulje pomoranđe. Sve vrste ovog ulja imaju antifungalna svojstva i zato mogu da se koriste na zaraženom noktu.

Uz pomoć kapaljke nanesite ulje i ostavite tako najmanje jedan sat. Ulje možete da razredite sa baznim uljem, kao što je ulje semenki grožđa.

Kako da ulje pomorandže može da izazove alergijske reakcije, a može da ima i nuspojave, poželjno je da testirate razređeno ulje na malom području kože pre nanošenja na zaraženo područje.

Soda bikarbona

Pomešajte pola šoljice sode bikarbone, četiri šoljice tople vode, četvrtinu šoljice peroksida i pola šoljice epsomske odnosno gorke soli. Dobro izmešajte i dodajte četvrtinu šoljice alkoholnog sirćeta.

Nokat prvo potopite u alkoholno sirće na nekoliko minuta, a zatim nanesite smesu. Zamotajte zavojem i ostavite smesu na noktu.

Ponovite postupak svakih deset sati tokom četiri nedelje. Ako je tretman redovan, gljivice na noktima će ubrzo nestati.

Alkoholno sirće

Alkoholno sirće je jedan od najboljih sastojaka koji mogu da se koriste u lečenju gljivica na noktima. Pomešajte alkoholno sirće sa toplom vodom u odnosu 1:2 u korist vode, potopite zahvaćeni prst i držite tako 10 do 15 minuta dnevno.

U slučaju iritacije kože, dodajte više vode u otopinu i ponovite postupak svaki drugi dan.

Veoma je važno da zahvaćeno područje osušite nakon ispiranja, jer u suprotnom gljivice mogu da se prošire.

Beli luk

Beli luk sadrži allicin, koji ima antifungalna svojstva i može da pomogne kod gljivica na noktima.

Pomešajte ulje belog luka sa jednakom količinom alkoholnog sirćeta. Nanesite smesu na nokat i pokrijte zavojem.

Ova smesa može da uspori aktivnost gljivica u roku od nekoliko sati.

Ukoliko vam nije dostupno ulje belog luka, možete da ga napravite sami tako da zdrobite dva čena belog luka i dodate dve kašike maslinovog ulja. Ostavite smesu da odstoji 24 sata pre primene.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je blago kiselo po prirodi i može da spreči širenje gljivica na noktima. Istovremeno, jabukovo sirće ubija i bakterije.

Za ovaj lek, pomešajte jednake delove jabukovog sirćeta i vode. Potopite vaš prst dnevno pola sata, a zatim temeljno osušite.

Ukoliko postupak ponavljate redovno tokom nekoliko nedelja, poboljšanje će veoma brzo biti vidljivo.

Druga mogućnost je antigljivični piling, koji možete da napravite tako što pomešate grubo mleveno pirinčano brašno sa nekoliko kašika jabukovog sirćeta.

Primenite ovu masu na zahvaćeni nokat i lagano trljajte područje.

Ovaj piling će da vam pomogne u uklanjanju mrtvih ćelija kože, i zadržaće mekoću kože.

Listerine za ispiranje usta

Listerine za ispiranje usta koristi se za uništavanje bakterija, ali može da posluži i za lečenje gljivica na noktima. To je zato što sadrži nekoliko spojeva i alkohol, koji deluju kao jak antiseptik i drže podalje štetne bakterije i gljivice.

Dovoljno je da ispunite malu posudu sa listerine tečnosti za ispiranje usta, sirćetom i nerazređenim sokom od limuna. Potopite noge deset do petnaest minuta dnevno, a zatim nežno izribajte zahvaćeno područje četkicom za zube.

Postupak ponavljajte svakodnevno dok umesto zaraženog nokta ne izraste novi.

Vaša ocjena članka:

2.50 / 5 (6 votes)

Drugi upravo čitaju: