Hashimoto i hipotireoza- bolesti štitne žlezde

Hashimoto i hipotireoza- bolesti štitne žlezde

Hashimotova bolest je poremećaj koji utiče na štitnu žlezdu, nalazi se pri dnu grla, ispod Adamove jabučice. Štitna žlezda je važan deo endokrinog sistema, a hormoni štitne žlezde kontrolišu mnoge aktivnosti u telu.

Štitna žlezda i hipotireoza

Ako imate Hashimoto sindrom događa se da vaš imunološki sistem napada štitnu žlezdu. Hashimoto je jako povezan sa stresom upravo zato što prilikom jakog stresa imunološki sistem pogrešno locira uzročnika stresa u štitnoj žlezdi pa je napada. Javlja se upala štitne i s njom slabija aktivnost te žlezde. Pojava manjka aktivnosti štitne naziva se hipotireoza.

Hashimoto je najčešći, mada ne i jedini, uzročnik hipotireoze.

Najizloženija grupa ovom poremećaju su žene u srednjim godinama, ali moguće je da se javi kod oba pola i u bilo kojim godinama.

Simptomi hipotireoze

Hashimotova bolest ne uzrokuje kod svih iste simptome, a oni vidljivi simptomi su simptomi hipotireoze koja je posedica Hashimotoa. Bolest napreduje sporo tokom godina i, ukoliko se ne leči, uzrokuje hronični poremećaj rada štitne žlezde. To dovodi do hroničnog opadanja nivoa hormona štitne u krvi. Najprisutniji simptomi hipotireoze su:

 • umor, letargičnost i tromost
 • bleda i suva koža
 • preosetljivost na hladnoću
 • zatvor
 • debljanje i nadutost (zbog velike količine vode), pogotovo vidljiva u licu i na kolenima
 • depresija
 • menstruacija traje duže
 • duboki glas

Ukoliko se ne leče, simptomi postepeno postaju primetniji, a u kasnijem stadijumu štitna žlezda postaje povećana što može da se vidi kao zadebljanje na vratu.

Ako imate neke od gore navedenih simptoma obratite se lekaru i recite da sumnjate na poremećaj štitne žlezde.

Uzrok nastanka Hashimoto bolesti

Hashimoto je autoimuna bolest u kojoj imunološki sistem stvara antitela koja napadaju štitnu žlezdu.

Šta uzrokuje ovu reakciju? Do danas uzrok nije sasvim poznat. Moguće je da virusi i bakterije podstiču reakciju, a moguće je i da je ona nasledna. Sigurno je da stres igra znatnu ulogu pa je kod bolesti štitne žlezde važno da se što manje izlažete stresnim situacijama. Posledica napada imunološkog sistema je da hormoni štitne nisu zastupljeni u potrebnoj količini nego nedostaju (hipotireoza) ili, u nekim slučajevima, ih ima previše (hipertireoza)

Dijagnoza Hashimotoa

Ako se osećate vrlo umorno, bezvoljno, imate suvu kožu, glas vam se malo produbio ili ako ste već imali problema sa štitnom poželjno je da uradite analizu hormona.

Glavna ‘zamka’ ove bolesti je da napreduje vrlo polagano pa se mnogi priviknu na život sa simptomima i ne pripišu ih bolesti.

 • pregled hormona štitnjače pokazuje koliko hormona ona proizvodi. Pregled TSH ukazuje na količinu tireotropina (referentna vrednost 0.27 do 4.2), a FT4 na slobodni tiroksin (referentna vrednost 12 do 22)
 • serološki test– Obzirom da je Hashimoto autoimuna bolest, ovim testom se utvrđuje količina antitela Anti- TPO (referentna vrednost do 34).
 • ultrazvuk štitne radi se kako bi se utvrdilo stanje štitnjače i njena veličina.

Nekada (pre preciznih hormonskih testova) Hashimoto je mogao da se dijagnostikuje tek kada uznapreduje.

Lečenje Hashimoto sindroma

Lečenje uključuje uzimanje lekova koji će nadomestiti hormone kao i periodičke provere stanja hormona iz krvne slike kako bi se doza regulisala.

Sintetički hormoni

Poremećaj rada štitne žlezde leči se nadomešćivanjem, sintetičkim, hormonima koji deluju jednako kao i prirodni hormoni. Lekovi se uzimaju oralno. Obično se počinje s minimalnom dozom od 25 mikrograma levotiroksina.

Lečenje nadomešćivanjem hormona obično traje doživotno. Periodično se kontroliše razina hormona štitne (svakih 6 meseci do godinu dana) i po potrebi se prilagođava doza.

Hashimoto i ishrana

Ukoliko vam je utvrđen Hashimoto ne trebate da uvodite posebne promene u ishrani osim onih koje su i inače korisne, da jedete zdrave obroke s puno voća i povrća, barem 3 puta nedeljno i da jedete cele namirnice. Hipotireoza može da bude uzrokovana manjkom joda u organizmu, ali ako imate Hashimoto, uzrok hipotireoze je drugi, autoimuna bolest.

Tagovi:

autoimuna bolest stitne zlezde, hashimoto dijagnoza

Vaša ocjena članka:

4 / 5 (13 votes)

Drugi upravo čitaju: