Kandida – uzroci, simptomi i ishrana

Postoji mnogo vrsta gljivica koje žive u našem probavnom sistemu i kod žena u vagini, koje se u određenim uslovima (kao npr. kod bakterijske neravnoteže nakon terapije antibioticima) mogu da pretvore u agresivnu formu i dovedu do mnogih zdravstvenih problema.
Moderni način života, brza hrana, preterani unos šećera i belog brašna, stres, rutinsko prepisivanje antibiotika, kontracepcijske pilule itd. mogu da dovedu do infekcije patogenim oblicima gljivica koje uzrokuju mnoge hronične poremećaje u telu.
Najčešće dolazi do infekcije gljivicom kandida albicans koja napada kožu, nokte, kao i oralnu, vaginalnu, urinarnu i analnu sluznicu.
Prisutnost kandide može da se dijagnostikuje uz pomoć testova stolice, pljuvačke, krvi ili urina. U zavisnosti od laboratorije, može da se izvrši analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitela (IgG i IgA) na kandidu ili analiza urina koja pokazuje prisustvo gljivica (yeast/fungal dysbiosis markers).
Uzroci infekcije kandidom
Najčešći uzroci infekcije kandidom su:
- preterani unos namirnica bogatih šećerom i skrobom
- terapije antibioticima
- korištenje kontraceptivnih pilula
- terapije kortizonom
- hormonalne promene
Svi ovi faktori mogu da naruše osetljivu ravnotežu između dobrih i loših mikroorganizama u crevnoj flori što lako dovodi do infekcije. Ova neravnoteža negativno utiče na zaštitnu funkciju crevne flore i na taj način slabi prirodnu otpornost organizma prema bolestima.
Simptomi infekcije kandidom
Najučestaliji simptomi kod infekcije gljivicama su:
- snažna želja za slatkom hranom, hlebom, testeninom i sl.
- loš zadah iz usta
- bele naslage na jeziku
- gasovi i nadutost u stomaku u toku i nakon jela
- osećaj prezasićenosti
- infekcije i upale
- česte prehlade
- alergije ili preosetljivost
- suva sluznica
- suva koža i ekcem
- problemi sa koncentracijom
- hronični umor
- česte glavobolje
- poremećen nivo šećera u krvi
- promene raspoloženja
- pms
- hladne ruke i stopala
- hemeroidi
- dijareja ili zatvor
- vaginalna infekcija/bol
- svrab
- sekret iz vagine
Zbog različitosti težine i vrste simptoma, teško je da se proceni koliki broj osoba ima infekciju kandidom, ali statistika pokazuje da svaka treća osoba u zapadnim zemljama ima ili je imala neki parazitski oblik kandide.
Antikandida program ishrane
Možete da se rešite infekcije kandidom na način da radikalno promenite način ishrane i nekoliko meseci držite strogu dijetu.
Gljivice se hrane ugljikohidratima; glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, pa je zato najvažnije ograničiti unos ugljikohidrata. Ovo nije dijeta koja ograničava količinu hrane, već samo vrstu hrane. Nemojte nikako da hodate gladni! Jedite kad ste gladni i jedite koliko treba da se zasitite.
Naročito je važno da jedete mnogo belog luka, obavezno uz svaki obrok. Domaći kefir po mogućnosti od domaćeg mleka (kravljeg ili kozijeg) uzimajte više puta u toku dana po jednu šoljicu. Kokosovo ulje je odlično protiv gljivica kao i za jačanje imuniteta, uzimajte ga 2 – 4 kašike na dan. Mesne supe su obavezne, kao i domaće kiselo zelje.
Počnite sa uzimanjem antifugalnih preparata kao što je ekstrakt semenki grejpa. Uzimajte dodatak vlakana za čišćenje creva u obliku 2 kašike sveže samlevenih semenki lana sa najmanje 3 dl vode. Kad su najgori simptomi popustili počnite sa uzimanjem probiotika da biste potpomogli stvaranje zdrave crevne flore (u obliku tableta, praška, domaćeg kiselog kupusa, kefira). Povremeno uzimajte preparate za jačanje imuniteta kao ehinacea, Taheebo ili crni kim.
Nakon dijete i obavljenih testova pomalo vraćajte zdrave namirnice u ishranu: korenasto povrće, voće, orašaste plodove, mlečne proizvode. Bilo bi najbolje da smanjite unos namirnica od žitarica, a šećer i belo brašno svakako izbacite zauvek.
Namirnice koje treba da izbacite |
Namirnice koje mogu da se slobodno jedu |
Sve namirnice koje sadrže šećer i sve vrste šećera, slatkiše, kekse, kolače, čokolade, med, marmeladu | Jaja na sve načine, kuvana, pržena, omlet, u salatama. |
Sokovi i sva zaslađena pića | Riba i plodovi mora – rakovi, škampe, školjke. Nastojte češće da jedete plavu ribu – srdele, skušu, lokardu, tunu. |
Mleko, čokoladno mleko, voćni jogurti i svi mlečni proizvodi | Meso – jagnjetina, divljač, svinjetina, govedina. |
Pahuljice i musli za doručak, žitne kaše | Živina – piletina, ćuretina, kuvana, pečena, pržena, dinstana. |
Sve namirnice koje sadrže brašno i skrob, hleb, testeninu i peciva | Pirinčano ili sojino mleko |
Sve žitarice i sve mahunarke (grahorice) | Suvo meso – slanina, pršuta i kobasice ali samo domaće |
Pirinač, kukuruz, kačamak, kus kus, bulgur | Masnoće – maslac, svinjska mast, čvarci, hladno presovano kokosovo i maslinovo ulje |
Krompir, čips, pommes frites | Povrće koje raste iznad zemlje (ali ne pečurke) – sve vrste kupusa, karfiol, prokelj, spanać, blitva, zelene mahune, artičoka, šparoge, brokuli, tikvice, patlidžan, masline, krastavci, sve vrste zelene salate, paradajz, paprika, komorač |
Korenasto povrće (cvekla, šargarepa i sl) | Kiselo zelje-domaće |
Orašasti plodovi i semenke | Kefir |
Sve vrste voća, sušeno voće | Luk, beli luk, đumbir, korijander i začinsko bilje |
Sva alkoholna pica, sirće | Limun |
Pečurke | Avokado |
Margarin | Mesne supe, kokošje, riblje bez testa |
Kafa, crni čaj | Supe od povrća, sokovi od povrća |
Mešavine začina koje sadrže glutaminate i ekstrakte kvasca (Vegeta, soja sos) | Voda, biljni čajevi, topla i hladna limunada |
Sve namirnice koje sadrže kvasac: dizana testa, hleb, pizza, krekeri | Pirinčana testenina |
Suhomesnati i konzervirani proizvodi | Stevia |
Tagovi:
kandida simptomi
Komentari