Nadutost stomaka – šta je uzrok i kako ga rešiti?

Nadutost stomaka – šta je uzrok i kako ga rešiti?

Nadutost u stomaku neugoda je koju obično opisujemo kao osećaj prepunjenosti i naduvanosti u želucu. Čini nam se kao da nam je stomak napeta lopta, a to se ponekad može i vidjeti. Naduti stomak može da bude tvrd na dodir.

Ponekad nadutost prate grčevi, vetrovi, dijareja, a zbog pritiska može da dođe i do boli u donjem delu leđa i do problema sa disanjem.

Dobra je vest da u većini slučajeva nadutost možete da sprečite. Zato je važno da znate uzrok nadutosti kako biste problem mogli da rešite.

Najčešći uzroci nadutosti i lečenje

Gutanje zraka

Kada brzo jedete i ne žvačete dovoljno događa se da progutate veliku količinu vazduha. Makrobiotičari, koji retko pate od nadutosti, svaki zalogaj strpljivo i dugo žvaču. Tako se sprečava gutanje vazduha, a ujedno se i ubrzava probava. Nadutost zbog gutanja vazduha popraćena je vetrovima i podrigivanjem.

Opstipacija, zatvor stolice

Ukoliko ne obavljate veliku nuždu redovno u crevima se stvara pritisak. Nadutost ove vrste prati pritisak u abdomenu, a ponekad i bol.

Intolerancija na laktozu

Simptomi nadutosti se javljaju nakon konzumacije mlečnih proizvoda. Intolerancija na laktozu je jako čest uzrok nadutosti, ali mnogi koji je imaju to ne znaju. Ona se leči ili potpunim izbacivanjem mlečnih proizvoda (što nije lako jer puno namirnica sadrži mleko u tragovima) ili konzumiranjem enzima laktaze koji pomaže probavu laktoze.

Prejedanje

Konzumacija velike količine hrane, pogotovo teške hrane koja se dugo probavlja, usporava probavu i stvara pritisak u želucu.

Nadutost u crevima uzrokovana bakterijama

Ukoliko je crevna flora poremećena, npr. zbog uzimanja antibiotika, onda se uz nadutost javlja obično i dijareja. Probiotici u tabletama i acidofil mleko mogu da pomognu u bržem oporavku crevne flore.

Hrana koja uzrokuje nadutost stomaka

  • Mleko i mlečni proizvodi– čak i oni koji nisu intolerantni na laktozu mogu da dobiju simptome nadutosti i vetrove od mlečnih proizvoda
  • Prokelj, repa, kupus, pasulj i sočivo
  • Brokula, kupus i šparoga
  • Jabuke i kruške– ovo voće je puno vitamina i vlakana, ali mogu da uzrokuju i nadutost. Nemojte ih izbaciti iz ishrane, ali možete da jedete po pola voćke pa kasnije opet pola da ne opteretite stomak vlaknima

Nemojte da prestanete uzimati gore navedene namirnice jer su one vrlo hranjive. Ako vam stvaraju probleme smanjite njihov unos.

Nadutost uzrokuje i:

  • Masna hrana koja usporava probavu tako da hrana ima više vremena za fermentaciju. Posledica su nadutost i vetrovi
  • Slatka gazirana pića–  jer sadrže mehuriće vazduha. Taj vazduh se nakuplja u stomaku pa ga čini nadutim.
  • Žvakaće gume– žvakanje vas tera da mnogo gutate pa se povećava verovatnost da progutate i mnogo vazduha

Pivo uzrokuje nadutost, ali ne zbog svog sastava nego zbog velike količine vazduha koja se s njime popije. Kada točite pivo pustite da malo odstoji kako bi imalo manje vazduha u sebi.

Nadutost u trudnoći

Trudnice često pate od nadutosti. Kako beba raste i zauzima više mesta na račun želuca, tako osećaj nadutosti može da bude sve prisutniji. Trudnice mogu da si pomognu tako što će nastojati da piju više vode i jedu hranu koja će im omogućiti redovnu stolicu. Opstipacija dodatno pogoršava nadutost.

Namirnice koje pomažu kod nadutosti

Asafoitida– u Indiji poznata već jako dugo, dodaje se u kuvana jela sa mahunarkama i pasuljom, tako se smanjuje nadutost.

Smatra se da kod nadutosti pomažu lavanda, mažuran i timijan.

Ukoliko vam nadutost ne prolazi ili je praćena povraćanjem, žgaravicom, krvavom stolicom ili nekim drugim ozbiljnim simptomom onda se javite lekaru.

Tagovi:

tvrd stomak, nadut i tvrd stomak, nadutost stomaka i bolovi language:sr, tvrd i nadut stomak, tvrd stomak problemi sa disanjem

Vaša ocjena članka:

3.60 / 5 (5 votes)

Drugi upravo čitaju: