Klamidija – simptomi, komplikacije i lečenje

Klamidija – simptomi, komplikacije i lečenje

Klamidija je jedna od najčešćih polno prenosivih infekcija, uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis. Iako su simptomi ove polne bolesti obično blagi, ona može da dovede do ozbiljnih komplikacija koje uzrokuju nepovratne štete, uključujući i neplodnost. Procenjuje se kako je jedna od deset žena u dobu do 25 godina zaražena klamidijom, a gotovo 70% njih nije svesno zaraze.

» skoči na lečenje

Kako se prenosi klamidija?

Klamidija se prenosi putem telesnih izlučevina tokom vaginalnog, analnog ili oralnog seksa, kao i od strane inficirane majke na dete tokom vaginalnog porođaja (svako treće novorođenče razvije inkluzijski konjunktivitis, a svako šesto klamidijsku upalu pluća). Takođe, kontaminacija prstiju s genitalnim sekretom može da dovede do infekcije oka, kada nastupa klamidijski konjunktivitis.

Rizična grupa su devojke do 25 godina, dok je kod starijih osoba procentualno manji broj obolelih. Učestalost se dovodi u vezu i sa čestom promenom partnera, višestrukim drugim infekcijama polnih organa i nezaštićenim polnim odnosom.

Testiranje na klamidiju

Klamidijska infekcija potvrđuje se laboratorijskim ispitivanjem, a može i da se otkrije iz mokraće i brisa vrata maternice. Polno aktivnim devojkama mlađima od 25 godina preporučuje se screening na klamidiju najmanje jednom godišnje. Godišnji test takođe se preporučuje i starijim ženama s faktorom rizika za klamidiju (novi polni partner ili više njih), kao i svim trudnicama i osobama koje planiraju trudnoću.

Koji su simptomi klamidije?

Klamidija uobičajeno ima blage i neprimetne simptome, koji retko upućuju na postojanje infekcije. Kod osoba koje imaju izražene simptome, oni se obično javljaju 1-3 nedelje nakon infekcije.

Simptomi koji mogu da se jave kod žena zaraženih klamidijom su:

 • bolovi tokom polnog odnosa
 • žarenje ili peckanje prilikom mokrenja
 • potreba za češćim mokrenjem
 • neuobičajen vaginalni sekret
 • blag svrab i peckanje stidnice, posebno u području predvorja rodnice
 • prigušeni bolovi u donjem delu trbuha
 • blago nemenstrualno krvarenje
 • mučnina
 • groznica

Simptomi klamidije koji mogu da se jave kod muškaraca su:

 • žarenje ili peckanje prilikom mokrenja
 • potreba za češćim mokrenjem
 • sekret iz penisa
 • svrab i crvenilo
 • bol i otečenost u testisima

Komplikacije uzrokovane klamidijom

Ako se ne leči, klamidija može da dovede do ozbiljnih reproduktivnih i drugih zdravstvenih poteškoća sa kratkoročnim i dugoročnim posledicama. Kao i sama bolest, oštećenja uzrokovana klamidijom mogu da prođu nezapaženo.

Klamidija kod žena

Kod žena, nelečena klamidijska infekcija može da se proširi na matericu ili jajovode i da izazove upalnu bolest karlice (kod otprilike 10-15% žena). Prvi simptomi ove bolesti su bolovi u donjem delu stomaka, povišena telesna temperatura i promena vaginalnog sekreta. Međutim, treba da imate na umu da navedeni simptomi mogu da budu blagog intenziteta ili u potpunosti izostavljeni.

Osim navedenog, klamidija može da prouzrokuje i trajno oštećenje jajovoda, materice i okolnog tkiva što može da dovede do hroničnog bola u karlici, neplodnosti i potencijalno kobne izvanmaterične trudnoće. Takođe, klamidija povećava mogućnost oboljenja od HIV-a kod izloženih osoba.

Klamidija kod muškaraca

Kod muškaraca klamidija najčešće uzrokuje nespecifični uretritis (upala spoljnog dela mokraćnog sistema). Kada se ne leči pravovremeno, klamidija može da dovede do hronične zaraze, zatim raznih komplikacija kao što su upala prostate (prostatitis), semenovoda (epididimitis) ili čak neplodnost. Muškarci, isto kao i žene, s neprepoznatom i nelečenom klamidijskom genitalnom infekcijom predstavljaju trajni izvor infekta i rezervoar širenja bolesti.

Retko, klamidija može da prouzrokuje artritis praćen oštećenjima kože i upalama oka i uretre.

Klamidija u trudnoći

Klamidijska infekcija može da se prenese sa majke na dete tokom vaginalnog porođaja. U ovom slučaju moguća je pojava klamidijskog konjunktivitisa, kao i upale pluća kod novorođenčadi. Prema nekim pokazateljima, klamidijska infekcija može da se dovede u vezu i sa preranim porođajem.

Lečenje klamidije

Kod lečenja genitalne infekcije klamidije primenjuje se terapija antibioticima. Najčešće se koriste tetraciklini (Doxycyclin), ciprofloxacin (Ciprobay, Ciprinol), klaritromicin (Fromilid) tokom 10 – 14 dana i azitromycin (Sumamed) u jednokratnoj dozi od 1 g (single shot). U tom razdoblju od sedam dana nakon završetka terapije poželjno je da se suzdržavate od polnih odnosa.

Lečenju bi trebalo da se podvrgnu oba partnera, s obzirom da kod žena čiji partneri nisu lečeni na odgovarajući način postoji visoki rizik za reinfekciju što povećava mogućnost ozbiljnih komplikacija. Takođe, oba partnera bi trebalo da se podvrgnu ponovnom testiranju tri meseca nakon lečenja početne infekcije.

» Pročitajte više: Najbolji prirodni lekovi protiv klamidije

Tagovi:

Klamidija

Vaša ocjena članka:

5 / 5 (1 votes)

Drugi upravo čitaju: