Kondilomi kod muškaraca – kako da ih prepoznate i lečite?

Kondilomi kod muškaraca – kako da ih prepoznate i lečite?

Kondilomi (polne / genitalne bradavice) su kožno-sluznične promene prouzrokovane infekcijom Humanim papiloma virusom (HPV). Spadaju među najčešće polno prenosive bolesti današnjice. Procenjuje se da je u SAD-u HPV virusom inficirano preko 20 miliona osoba, a u Srbiji preko 60% seksualno aktivnih osoba, od toga najviše između 20 i 24 godine starosti, dok kod starijih od 40 godina broj inficiranih opada.

Prenos kondiloma

Kondilomi se prenose polnim putem, kao i kontaktom sa zaraženom kožom ili sluznicom. Iako zaštićeni polni odnos smanjuje rizik od infekcije, i kod takvih je odnosa prenos čest zbog kontakta kože na kožu u području anogenitalne regije.

Klinička slika kondiloma

Kondilomi su dobroćudne promene izazvane sa preko 30 niskorizičnih tipova HPV-a (najčešće 6 i 11). Kod muškaraca se najčešće nalaze na području vanjskog dela spolovila (penis, prepucij), ili čak u području analne regije.

Postoji više oblika, od kojih su najčešći:

  • šiljati kondilomi (condyloma accuminata)
  • pljosnati kondilomi (condyloma plana)
  • gigantski kondilomi Buschke-Lӧwenstein
  • Bowenoidna papuloza

Šiljati kondilomi (Condyloma Accuminata)

Ružičaste, meke tvorevine, hrapave površine i izgleda sličnog karfiolu, uzrokovane niskorizičnim tipovima HPV-a 6 i 11. Retko se javljaju kao izolovane promene, najčešće više bradavica međusobno grupišu, i mogu da dosegnu veličinu i preko 6 cm. Karakteristično se pojavljuju kod mladih, seksualno aktivnih osoba starosti od 20 do 40 godina, ali mogu da se pojave u bilo kojem životnom periodu.

Kod muškaraca se pretežno nalaze na vrhu penisa ili u analnoj regiji, međutim mogu da se nalaze i u unutrašnjosti mokraćne cevi ili u području prepona.

Posebna pažnja se poklanja kondilomima kod dece, kada uvek treba pomisliti na eventualno seksualno zlostavljanje.

Pljosnati kondilomi (Condyloma Plana)

Bradavičaste tvorevine ravnog oblika, najčešće uzrokovane HPV-om tipa 16, 18, 31 ili 33. Teško su uočljivi, a kako su uzrokovani visokorizičnim tipovima HPV-a imaju mogućnost prelaska u maligna obolenja.

Gigantski kondilom Busche-Lӧwenstein

Gigantski kondilomi su masivne lezije veličine muške šake. Nalaze se u području vanjskog dela genitalija i analne regije. Retko maligno alteriraju. Ipak, prema novim istraživanjima, u navedenim promenama prepoznati su visokorizični tipovi HPV-a, koji su odgovorni za nastanak verukoznog karcinoma.

Bowenoidna papuloza

Radi se o tvorevini sastavljenoj od brojnih malih čvorića, najčešće na području vanjskog dela spolovila. Povezan je sa infekcijom visokorizičnim HPV-om tipa 16. Histološki gledano nalikuje preinvazivnom stadiju planocelularnog karcinoma.

Dijagnoza kondiloma

Zbog karakterističnog izgleda, dijagnoza se često postavlja samo na osnovu anamneze i kliničke slike. Kod anamneze značajne su informacije da li je osoba imala nezaštićen polni odnos i da li su primetne slične promene kod partnera/partnerice.

Lečenje kondiloma

Kondilomi se najčešće leče sledećim metodama:

  • elektrokauterizacijom – spaljivanje kondiloma visokofrekventnom strujom. Najčešće se koristi kada je mala površina koja je prekrivena kondilomima. Gubitak krvi je minimalan, a zahvat se izvodi pri lokalnoj anesteziji i u potpunosti je bezbolan.
  • hirurškim laserom – jedna od najefikasnijih metoda lečenja kondiloma. Prednost laserske tehnike je velika preciznost bez gubitka krvi, jer se uklanja samo promenjeno tkivo. Pri tome, snop laserkih zraka ubija sve viruse, bakterije i gljivice tako da operativno polje ostaje potpuno sterilisano što ubrzava zarastanje rane bez postoperativnih ožiljaka i deformacija.
  • krioterapijom – tehnike smrzavanja tkiva sa ciljem razaranja ili indukcije drugih procesa u bolesnom promenjenom tkivu ili tkivnim komponentama. Potrebna temperatura stvara se na različite načine, a u ginekologiji se obično koristi tekući azot, prilikom čijeg isparavanja stvara se temperatura od –195,8°C. Mehanizam delovanja obuhvata stvaranje kristalića leda u tretiranom tkivu, zbog čega dolazi do razaranja ćelija, ali i spazma kapilara što može da traje i do 48 sati nakon postupka. Ova tkivna anoksija (nedostatak kisika) izaziva daljnje oštećenje ćelija, pre svega u krajnjim delovima tretiranog područja.
  • hirurškim putem – uklanjanje kondiloma hirurškim nožem (skalpelom). Primenjuje se kada su u pitanju vidljive spolne bradavice na penisu ili u okolini anusa.
  • lokalnom primenom lekova – podofilin (biljna smola), podofilotoksin (Condylox®), imikvimod (Aldara®)

Vaša ocjena članka:

3 / 5 (2 votes)

Drugi upravo čitaju: