Svrab (šuga ili scabies) – širenje, dijagnoza i lečenje

Svrab (šuga ili scabies) – širenje, dijagnoza i lečenje

Svrab (šuga, scabies), kolokvijalno poznata kao „sedmogodišnji svrab“, je zarazna  bolest površinskog sloja kože koju uzrokuje parazit Sarcoptes scabiei var. hominis. Jedini rezervoar je čovek. Od svraba mogu da obole svi, nezavisno od starosti, pola i socijalnog statusa. S obzirom na brzo širenje, bolest se često javlja u obliku porodičnih epidemija ili među osobama u uslovima kolektivnog smeštaja.

Uzroci svraba

Sarcoptes scabiei ili šugarac je zglavkar koji živi na koži sisara. Najčešće su zahvaćeni delovi kože koji ne sadrže mnogo lojnih žlezda, budući da loj sprečava razmnožavanje parazita. Osim ljudi, može da zarazi i druge sisare – pse, mačke, divlje svinje, majmune, koale i druge.

Manji je od 0,5 cm, tako da je jedva vidljiv golim okom i nema oči. Ženka buši hodnike u površinskim slojevima kože u koje polaže 20-30 jajašaca. Tada se za nekoliko dana (najčešće 3 do 10) izlegu mlade grinje (larve), koje puze po koži, razvijaju se u nimfe, i potom u odrasli oblik šugarca. Pri izlasku odraslih parazita na površinu mužjaci uginu, a ženke polažu nova jajašca. Infekcija uzrokuje jaki svrab, verovatno zbog alergijske reakcije na grinje.

Širenje svraba

Najčešći izvor zaraze je osoba pri kraju inkubacije koja još nema izražene smetnje ili bolesnik sa jasno izraženim znakovima bolesti.

Svrab se prenosi s jednog na drugog čoveka:

  • direktnim dodirom kože na kožu
  • polnim odnosom
  • odećom, peškirom i posteljinom (karakterističnije za norveški oblik svraba)
  • kupanjem u bazenima (dokazano samo kod norveškog oblika svraba)

Bolest se češće javlja u hladnijem delu godine. Redovno održavanje lične higijene ne sprečava zarazu ako je ostvaren kontakt sa zaraženom osobom.

Simptomi svraba

Prosečna inkubacija svraba je 2 do 6 nedelja, maksimalno 8 nedelja i za to vreme osoba predstavlja izvor infekcije za okolinu. Može da se manifestuje kao klasični ili hiperkeratotički (norveški) svrab. Klasični oblik javlja se kod većine obolelih, dok je norveški oblik vrlo redak, uglavnom kod nemoćnih, hronično bolesnih, slabije otpornih starijih i imunodeficijentnih osoba.

1. Klasični oblik svraba

Klasični oblik mnogo je češći i karakterističan je sledećim promenama:

  • intenzivni svrab kože koji se pojačava noću i u toplini, dok su danju smetnje blaže
  • pojava  sitnih kanalića (sivkasto crna linija na koži) – najčešće između prstiju šake, ručnom zglobu , podlakticama,  laktovima, pazuhu, donjoj strani stomaka, unutrašnjoj strani bedara, dojkama oko bradavica, polnim organima, donjoj strani zadnjice, na čijem se kraju nalazi sitna papula ili vezikula (mehurić)
  • pojava tamnih tačkastih promena (poput osipa) na koži
  • glava, lice, vrat, dlanovi i tabani  kod dece mogu da budu zahvaćeni, kod odraslih nije karakteristično
  • sekundarne bakterijske infekcije koje nastaju češanjem kože

 2. Hiperkeratotički (Norveški) svrab

Krastava šuga, ranije poznata kao Norveška šuga, je ozbiljnija forma infekcije koja je često povezana sa imunosupresijom. Kod ovog oblika bolesti ne moraju da budu prisutne tipične kožne promene, kao ni uobičajeni svrab. Zbog velikog broja parazita u kožnim promenama, ove osobe su vrlo zarazne za okolinu, pa je potrebno da se sprovede brzo i efikasno lečenje u svrhu sprečavanja širenja na okolinu.

Kod klasičnog oblika bolesti, dodir kože na kožu u trajanju od 5 do 10 minuta smatra se rizičnim za prenos bolesti, dok je kod norveškog oblika i kratkotrajno rukovanje rizično.

Dijagnoza svraba

Dijagnoza se postavlja na temelju prisutnih kliničkih smetnji, a potvrđuje dokazom uzročnika u kožnoj strugotini svežih sumnjivih promena. Negativan nalaz ne isključuje svrab, jer je kod zaražene osobe obično prisutan mali broj parazita, 10 do 15.

Osoba se smatra zaraznom do potpunog završetka lečenja.

Lečenje svraba

U lečenju se primenjuju različita antiskabicidna sredstva. Potrebno je strogo pridržavanje uputstva lekara. Kod simptomatskih osoba s klasičnom kliničkom slikom antiskabicidno sredstvo primenjuje se dva puta u razmaku od 7 dana, dok se kod asimptomatskih kontakata preporučuje jednokratna primena. U lečenju norveškog oblika svraba, uz primenu oralnog leka, antiskabicidno sredstvo treba da se primeni više puta.

Lečenim osobama treba da se naglasi da svrab može da potraje i do 2 nedelje nakon uspešno primenjene terapije. Ukoliko svrab potraje duže od 2-4 nedelje od završenog lečenja ili se pojave nove kožne promene, treba da se obratite lekaru.

Kod norveškog oblika svraba, bolesnici  treba da budu izolovani.

Svrab se nalazi na popisu zaraznih bolesti čije prijavljivanje je obavezno prema „Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“.

Pročitajte više: Scabies (svrab, šuga) – uzroci, simptomi i lečenje

Tagovi:

suga, scabies slike, suga bolest, šuga slike, kako izgleda suga na kozi slika, lecenje suge

Vaša ocjena članka:

3.30 / 5 (20 votes)

Drugi upravo čitaju: