Ureaplasma urealyticum – uzroci, simptomi i lečenje

Ureaplasma urealyticum – uzroci, simptomi i lečenje

Ureaplasma urealyticum je polno prenosiva parazitska bakterija koja pripada porodici Mycoplasmataceae. Nema ćelijski zid (kao i virusi), pa može da poprimi različite oblike. Odlikuje se velikom antigenskom razlikom uz mnoštvo serotipova, što praktično čini nemogućim uspostavljanje trajnog imuniteta. Zbog toga su ponovljene infekcije vrlo česta pojava.

Naseljavanje genitalnog trakta ureaplazmom počinje obično nakon puberteta, i sasvim je zavisno od seksualne aktivnosti. Kliconoštvo, dakle postojanje infekcije urogenitalnog sistema kod inače zdravih osoba oba pola, nalazi se kod čak 75%  polno aktivnih osoba.

Kao i ostale mikoplazme (prvenstveno Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium) i Ureaplasma urealyticum može da uzrokuje infekcije genitalnog trakta kod oba pola, koje mogu da rezultuju neplodnošću, spontanim pobačajima i malformacijama fetusa, a sve se češće dijagnostikuju i kao uzročnici sistemskih bolesti kod trudnica, rodilja, dece i imunosuprimiranih osoba.

Ove bakterije mogu da se nađu na vlažnim površinama (posebno peškirima), u bazenima, saunama, salonima za masažu, ali i drugim nečistim predmetima za intimnu upotrebu, pa infekcija može da se stekne i kontaktnim putem.

Rizična populacija

Budući da se radi pretežno o polno prenosivoj bolesti, rizik je veći kod mlađih žena i muškarca, koji učestalo menjaju partnere i ne koriste zaštitu tokom odnosa (kondom). Smatra se da Ureaplasma urealyticum češće izaziva probleme u muškoj populaciji, za razliku od srodne Mycoplasme hominis koja je češće patogena za žene.

Simptomi infekcije Ureaplasma urealyticum

Najčešće se radi o asimptomatskoj infekciji, dok kod simptomatskih osoba klinička slika varira. Od simptoma treba svakako spomenuti neplodnost, veću učestalost spontanih pobačaja, karličnu bol, predmenstrualne simptome kao što je spotting (oskudno krvarenje između menstruacija), simptome infekcije genitalnog trakta kao svrab, peckanje, vaginalni sekret. Od opštih simptoma mogu da se nađu hronična upala grla, kamenje u bubregu, crvene oči i osetljivost na svetlo, glavobolje, artritis, astma, bol u stomaku, krvava stolica, proliv.

Infekcija ureaplazmom takođe može da prouzrokuje nespecifični uretritis kod oba pola, za razliku od specifičnog kojeg uzrokuje Neisseria gonorrhoeae. Nespecifični uretritis češće nalazimo kod muškaraca, retko je simptomatski. Može da se manifestuje belkastim sekretom oko tri nedelje nakon infekcije, a mogu da se jave svrab i peckanje prilikom mokrenja.

Ureaplasma urealyticum u trudnoći

Infekcija ureaplazmom je posebno opasna kod trudnica, jer može da prouzrokuje infekciju posteljice (korioamnionitis) i prevremeno pucanje vodenjaka i prevremeni porođaj, dok prolaskom kroz placentu ili infekcijom prolaskom kroz porođajni kanal kod novorođenčadi može da izazove nisku porođajnu masu (hipotrofija novorođenčeta), bakterijemiju (prisutnost bakterije u krvi), pneumoniju (upala pluća) i meningitis (upala moždane kore). Smatra se da 40% inficiranih trudnica prenose infekciju na novorođenče.

Dijagnoza infekcije Ureaplasma urealyticum

Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzročnika iz brisa grlića materice i/ili uretre u odgovarajućim kulturama ili detekcijom antitela (serološka dijagnostika). Manje osetljiva metoda kultivacije pomoću specijalnih podloga traje 1-2 nedelje, dok molekularna dijagnostika (PCR) koja se odlikuje većom osetljivošću i brzinom, daje rezultate već  za 2-4 dana.

Lečenje infekcije Ureaplasma urealyticum

Neophodno je lečenje oba partnera, a sprovodi se antibioticima u cilju sprečavanja komplikacija. Budući da se radi o bakteriji koja nema ćelijski zid, a većina antibiotika kao  na primer penicilin i cefalosporin deluju upravo na tu komponentu, navedeni antibiotici nemaju primenu u lečenju ureaplazmom. Najčešće se od antibiotika koriste tetraciklin, eritromicin i flourokinolon.

Savet trudnicama, potrebno je da se konsultuju sa svojim ginekologom o odgovarajućem antibiotiku . Za vreme terapije se savetuje suzdržavanje od polnih odnosa zbog mogućih recidiva, pa se nakon sprovedene terapije nalaz ponavlja za 2-4 meseca.

Prevencija infekcije Ureaplasma urealyticum

Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako da izbegne ovu vrstu polno prenosive bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije. Vaginalnu sluznicu treba održavati zdravom uz siguran i zaštićeni seksualni odnos.

Tagovi:

ureaplasma urealyticum, ureaplasma

Vaša ocjena članka:

4.67 / 5 (3 votes)

Drugi upravo čitaju: