Vaginalna gljivična infekcija – uzroci, simptomi i lečenje

Vaginalna gljivična infekcija je tip vaginitisa (upale vagine), koji karakterišu vaginalna iritacija, intenzivni svrab i vaginalni sekret. Vaginalna gljivična infekcija može da zahvati vaginu i vulvu.

Vaginalna gljivična infekcija, koja se takođe naziva i kandidijaza, vrlo je česta. U proseku se javlja kod tri od četiri žene tokom života, a kod većine njih i dva ili više puta.

Ova infekcija se ne smatra polno prenosivom bolesti, iako može da se širi i putem oralno-genitalnog kontakta. Lečenje je obično vrlo uspešno, osim kod periodičnih infekcija – četiri ili više puta u jednoj godini. U tom slučaju, neophodna je duža terapija.

Simptomi vaginalne gljivične infekcije

Simptomi vaginalne gljivične infekcije se kreću od blagih do teških, uključujući:

Kada je vreme da posetite lekara?

Obratite se vašem lekaru u sledećim slučajevima:

 • Prvi put ste doživjeli simptome gljivične infekcije
 • Niste sigurni je li u pitanju gljivična infekcija
 • Vaši simptomi su i dalje prisutni nakon tretmana OTC antifungalnom kremom ili čepićima
 • Javljaju se i drugi simptomi

Uzroci vaginalne gljivične infekcije

Vaginalna gljivična infekcija je uzrokovana gljivicom Candida. Candida je mikroorganizam koji je normalno prisutan u vagini, zajedno s bakterijama.

Vagina prirodno sadrži uravnoteženu mešavinu gljivica i bakterija. Lactobacillus bakterije proizvode kiseline, koje onemogućuju preterano razmnožavanje gljivica u vagini.

Poremećaj zdrave ravnoteže može da rezultuje preteranim razmnožavanjem gljivica. Previše gljivica u vagini može dovesti do vaginalnog svraba, peckanja i drugih karakterističnih znakova i simptoma gljivične infekcije.

Vaginalnu gljivičnu infekciju mogu da prouzrokuju:

 • Antibiotska terapija, koja dovodi do smanjenja Lactobacillus bakterija u vagini i promene u vaginalnom pH, što omogućava preterano razmnožavanje gljivica
 • Trudnoća
 • Nekontrolisani dijabetes
 • Oštećenje imunološkog sistema
 • Svi postupci koji menjaju vrstu i količinu bakterija koje su normalno prisutne u vagini, kao što su ispiranje ili iritacija zbog neadekvatne vaginalne vlažnosti.

Najčešće, vaginalna gljivična infekcija potiče iz jedne vrste Candida gljivice, koja je poznata kao Candida albicans. Ponekad i druge vrste Candida gljive mogu da budu uzrok simptoma

Candida albicans dobro reaguje na tipične terapije za gljivične infekcije, dok ostale vrste ponekad loše reaguju na konvencionalne terapije i mogu da zahtevaju agresivnije lečenje.

Gljivične infekcije mogu da budu seksualno prenosive, posebno kroz oralno-genitalni seksualni kontakt. Međutim, one se ne smatraju polno prenosivim bolestima jer je gljivica Candida prirodno prisutna u vagini.

Lečenje vaginalne gljivične infekcije

Lečenje vaginalne gljivične infekcije zavisi od toga da li je ona jednostavna ili složena:

Lečenje jednostavnijih gljivičnih infekcija

Za blage do umerene simptome i retke epizode gljivične infekcije, vaš lekar može da vam preporuči:

 • Antifungalne kreme, masti, tablete ili čepiće koji efikasno leče gljivične infekcije u većini slučajeva. Primenjuju se najčešće jednokratno, ili tokom 1 do 3 dana. Vaš lekar može da vam prepiše neki od lekova, dok su neki preparati dostupni u slobodnoj prodaji. Nuspojave ovih lekova su vrlo retke, a mogu da uključe osećaj peckanja ili iritaciju tokom primene.
 • Oralni antifungalni lekovi (flukonazol) – najčešće jednokratna doza

Obratite se vašem lekaru ako ste završili tretman, a vaši simptomi se nisu povukli, ili su se vratili u roku od dva meseca nakon terapije. Mnogi preparati protiv gljivičnih infekcija dostupni su bez recepta. Ako ste koristili neki od njih, a simptomi se nisu povukli, posetite vašeg lekara.

Lečenje složenih gljivičnih infekcija

Složene gljivične infekcije mogu da budu prisutne ako:

 • Imate ozbiljnije znakove i simptome, kao što su opsežno crvenilo, otekline i svrab koji dovode do razvoja čireva ili pukotina
 • Imate rekurentne gljivične infekcije – četiri ili više puta u jednoj godini
 • Gljivična infekcija je uzrokovana drugim tipom Candide (osim Candida albicans)
 • Tokom trudnoće
 • Imate nekontrolisani dijabetes ili je vaš imunološki sistem ugrožen zbog korišćenja lekova ili stanja poput HIV-a

 

Lečenje složenih gljivičnih infekcija može da uključuje:

 • Vaginalne kreme, mast, tablete ili čepiće – terapija obično traje 7 do 14 dana
 • Oralne lekove – umesto vaginalne terapije, vaš lekar može da propiše dve do tri doze flukonazola, koji se uzima oralno. Međutim, ova terapija se ne preporučuje trudnicama.
 • Režim održavanja – kod periodičnih gljivičnih infekcija, vaš lekar može da propiše lekove koji će da spreče preterano razmnožavanje gljivica i buduće infekcije. Terapija održavanja počinje nakon početnog lečenja i obično uključuje flukonazol tablete, koje se uzimaju oralno jednom ili dva puta nedeljno.

Obično, vaš partner se ne treba podvrgnuti lečenju. Međutim, kod periodičnih gljivičnih infekcija, lekar može da preporuči tretman za vašeg partnera ili upotrebu zaštite tokom seksualnog odnosa.

Tagovi:

vaginalna infekcija

Vaša ocjena članka:

1.50 / 5 (2 votes)

Drugi upravo čitaju: