Povišena i snižena urea u krvi – tumačenje krvne slike

U metabolizmu aminokiselina konačni proizvod je urea. Organizam sintetizuje ureu iz amonijaka (koji nastaje iz belančevina). Urea se izlučuje putem bubrega, a varijacije u vrednosti uree u krvi mogu da upućuju na probleme sa bubrezima, jetrom i neke druge poremećaje.

Povišen nivo uree u krvi

Povišena vrednost tipična je za bolesnike sa oslabljenom funkcijom bubrega. Također, povišen nivo uree može da upućuje i na smanjen dovod krvi prema bubrezima, što se događa kod problema sa srcem ili kod dehidratacije. Kod srednjeg ili jakog krvarenja u probavnom sistemu (npr. kod čireva) također može da dođe do pojave povišene koncentracije uree.

Nizak nivo uree u krvi

Nizak nivo uree u krvi obično nije znak za uzbunu. Mogu da je prouzrokuju problemi sa jetrom, nepotpuna ishrana ili izgladnjivanje, kao i preterana konzumacija alkoholnih pića. Preterana hidratacija (ispijanje više tečnosti nego što je potrebno) također može da snizi nivo uree. U trudnoći se zbog promena u krvotoku često spušta nivo uree.

 

Referentne vrijednosti uree u krvi su:

Muškarci i žene: 2,8 – 8,3 mmol/L

Tagovi:

urea u krvi, urea, povisena urea, Nizak nivo uree u krvi, krvna slika urea, smanjena urea u krvi, smanjena urea, sta je urea, snizena urea, sta je urea u krvi

Vaša ocjena članka:

3 / 5 (5 votes)

Drugi upravo čitaju: